Invisible Men - The Trailblazing Black Artists of Comic Books (2020)

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,446
17,341
Ankara

zvz2as7gb4a9nfz4g.jpg

 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,193
7,082
Bilindiği üzere, Batı'da yayımlanan sanat ve sanat tarihiyle ilgili çalışmaların kapsamı çoğunlukla Batı sanatı ile sınırlıdır. Yıllar önce Bedri Baykam, Batı sanat kurumlarının bu ikiyüzlü tavrına bir eleştiri olarak bir dizi çalışma gerçekleştirdiği gibi, ayrıca "Monkeys' Right To Paint" (Maymunların Resim Yapma Hakkı) adlı bir kitap da hazırlamıştı. Üstelik Batı Sanatı, kendi coğrafyalarında yaşayan beyaz olmayan insanların yaptığı sanatsal çalışmaları da sanattan saymıyordu. İşte, değerli @Osidi 'nin paylaştığı bu müthiş kitap, Amerikan çizgi romancılığına yıllar boyu katkı sağlamış olan, ama iki yüzlü bir tutumla görmezden gelinen siyahi çizgi roman sanatçılarıyla ilgili çok iyi araştırılmış bir albüm. İçinde çeşitli siyahi çizgi roman sanatçılarının yaşam öyküleri ve eserlerinden örnekler yer alıyor. Çizgi romana ilgi duyanların mutlaka okuması gereken çok önemli bir kitap. Değerli @Osidi 'ye bu müthiş paylaşımı için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,918
28,500
2021 Eisner Ödülü sahibi.

Çizgi roman tarihçisi Quattro (The Comics Detective blogunun yazarı), 1930'lu ve 50'li yıllarda ilk çizgi roman endüstrisi için çizim yapan, çalışmaları çocuk komedilerinden romantizm ve korku dramalarına kadar uzanan, büyük ölçüde bilinmeyen 18 Siyah sanatçı hakkında bir monografi yazıyor.

Quattro'nun konuları arasında George Washington tarafından köleleştirilen bir adamın soyundan gelenler, Ulusal Portre Galerisi'nde yer alan bir ressam, ALA'nın Coretta Scott King Ödülü sahibi, Olimpiyat madalyası tasarımcısı ve affedilmiş bir Sing Sing mahkumu yer alıyor.

Bu adamlardan bazıları çizgi romanları her zaman sevmişti ama çoğunun sadece para kazanmaya ihtiyacı vardı; genellikle tanınma getiren ancak çok az kazanç getiren güzel sanatlar kariyerlerini desteklemek için bazıları çizgi filmler, posterler, “Zenci Kahramanlar” serisi ve Eleanor Roosevelt tarafından desteklenen 1947 tarihli çığır açan çizgi roman antolojisi All-Negro Comics aracılığıyla Siyah davaları için çalıştı.

Çoğu resmi sanat eğitimi almış, Harlem'e yönelmiş ve II. Dünya Savaşı sırasında bu alana girmiştir.

Ayrımcılık ve Jim Crow yasaları o dönemde Siyahların istihdam olanaklarını kısıtlarken, beyaz sanatçılar askere alındığında açılan pozisyonlar istisnaydı. Quattro, bu Siyah sanatçıların çoğunlukla çizgi roman stüdyolarında çalıştıkları için ırklarının çoğu okuyucu ve hatta yayıncı tarafından bilinmediğini yazıyor.

Her bir adamın kişisel mücadelelerinin ve zaferlerinin hayat hikayeleri, daha önce sadece beyazların yaşadığı bir dünyaya girerken temsil ediliyor. İkinci Dünya Savaşı dönemindeki Siyahi gazete ve dergilerden birincil kaynak materyal kullanan bu ilgi çekici kitap, George Washington'un kölelerinden birinin soyundan gelen, Harlem Rönesansı'nın tanınmış güzel sanatçısı ve resim çizen ilk Siyah sanatçı olan E.C. Stoner gibi öncülerin profilini çıkarıyor. Belki de daha etkileyici olanı Sing Sing'de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Owen Middleton'dur. Middleton'un hapsedilmesi, Will Durant'ın savunduğu bir dava haline geldi ve bu, Middleton'un serbest bırakılmasına ve ardından çizgi roman kariyerine yol açtı. Bir de Siyahi sanatçıların en saygı duyulanı, enfes sanatı çarpıcı kadınları ve erkekleri ön plana çıkaran ve çığır açan ilk Siyah çizgi roman kahramanı Vooda'yı çizen Matt Baker var!

Kitap, All-Negro Comics ve Negro Heroes gibi nadir başlıklardan ana akım çizgi romanlardan tam hikayeler ve ayrıca yayınlanmamış sanatçı fotoğrafları da dahil olmak üzere, her sanatçının çalışmalarından nadir örneklerle muhteşem bir şekilde resimlendirilmiştir. Görünmez Adamlar, Ken Quattro'nun kusursuz araştırmasını ve bu olağanüstü ama görünmez adamları oluşturan sosyal ve kültürel ortamları ayrıntılarıyla anlatan yalın yazısını içeriyor!

Tarihi çizgi romanlardan bol miktarda renkli reprodüksiyonla dolu olan Quattro'nun kapsamlı araştırması, Siyahi çizgi roman illüstratörlerinin deneyimlediği zorluklara, engellere ve başarılara kısa bir bakış atma olanağı sağlıyor. Hikayelerin ardındaki sınırları aşan hikayeler hakkında ufuk açıcıdır.

Paylaşan Üstat @Osidi 'ye ve ayrıca yorumuyla ışık tutan, kitabın okunmasına destek veren Üstat @Calligrapher 'a çok teşekkürler.
 
Üst