Hatay Lezzetleri

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
7,008
10,920
donmezcaglar1_fellah_kofte.jpg


7691466.jpg


AnadoluGuru_Sultan%20Sofrasi%20(3).jpg


fiki12.jpg


091210_140459-300x225.jpg
DOMATESLİ BİBER TURŞUSU

MALZEMELRİ:

1 kg küçük acı biber

1 kg domates

10 diş sarımsak

2 çay bardağı sirke

5 çorba kaşığı kaya tuzu

½ limon

YAPILIŞI: Uygun boydaki kavanozun en altına 3-4 diş sarımsakları koyun. Limonu ince dilimler halinde kesin ve kavanoza koyun. (Sarımsakları biberlerin arasına da koyun) Biberleri yıkayın, kurulayınp 1 cm eninde dograyın ve kavanoza dizin. Domatesleri küp şeklinde dograyın ve kavanoza dökün. 1 litre suya tuzu ve sirkeyi ilave edin. Kavanozun en üstüne sarımsak ve nane yaprakları koyun ve kavanozun kapağını kapatarak serin bir yerde muhafaza edin. 15 gün sonra turşunuz yemeye hazırdır.

Not : Eger su yetmez ise 1 litre suya aynı oradanda sirke ve tuz ilave edip üzerine ekleyin.


091005_182057-300x225.jpg
ÇİĞ KÖFTE

* MALZEMELERİ: 1 kg ince bulgur
* 750 gr yağsız dövülmüş et
* 2 tane kuru sogan
* 10 diş sarımsak
* 1 yemek kaşığı nar eşkisi
* 1 su bardağı isot
* 1 tutam kimyon
* 2 yemek kaşıgı domates salçası
* 1 yemek kaşıgı biber salçası
* 3 tane rendelenmiş domates
* 1 demet moydonoz
* tuz – zeytin yagı – su

YAPILIŞI: Soğanve sarımsak çok ufak dogranır içine biber salçası , domates salçası , kimyon , nar eşkisi ve et koyulup iyice yogurulur eger bu et karışımı kuru olursa çok az su ekleyin . Sonra içine bulguru koyun ve su eklemeden yumuşayıncaya kadar yogurun. Bir kapta suyu , isotu ve zeytin yagını karıştırın.Yumuşamış olan bulgura yavaşça yedirin bu arada hep yogurun . En sonunda maydonozları ufak dograyıp karıştırın. Elinizde yumruk yapıp servis tabaklarına koyun. Servis ederken morul yaprakları , limon , nane ve turşu kullanabilirsiniz. Afiyet Olsun

NOT: Köfteyi ne kadar az su ile ıslatıp yogurursanız o kadar lezzetli oluyor. Urfa ve Hatay yöresinde su yerine buz koyup yogurma işlemi gerçekleşiyor

GÖNDEREN: Nevzat Köroglu

BİBERLİ EKMEK (HATAY)

MALZEMELERİ

HAMUR MALZEMELERİ:1 çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı maya
500 gr un
1 su bardağı süt

İÇ MALZEMESİ:1 kase lor peyniri
1 çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı susam
1 tatlı kaşığı biber salçası -1 çay kaşığı kekik
1 çay bardağı zeytinyağı(sıvı yağ)

YAPILIŞI: Ilık sütün içine mayayı ve bir çay kaşığı şekeri koyun. Karıştırıp beş dakika tutun. Unun ortasını açın. Mayalı sütü boşaltın. Üzerine unu kenarlardan alarak yığın on dakika bekletin su ilave ederek yoğurun. Üzerine nemli bez örterek yarım saat bekletin. (İsterseniz hazır ekmek hamuru ile de yapılabilir.)

Sıvıyağın yarısıyla birlikte mayalanan hamura ilave edip yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtüp 15 dakika dinlenmeye bırakın. Bir kapta lor peyniri, tozbiber, kekik, kimyon, susam, biber salçası ve kalan sıvıyağı karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Başparmağınızla ortasını biraz çukurlaştırıp pide gibi açın ve hazırladığınız peynirli malzemeyi açılan yere yerleştirin. Malzeme bitinceye kadar pide şeklinde biberli ekmeğinizi hazırlayın. Hamurları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin. Gönderen:

Sema Özdemir

burak-tel-116.thumbnail.jpg
SAC ORUGU

MALZEMELER:500 g köftelik bulgur
500 g yağsız et
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı zeytinyağı

İÇ MALZEMELERİ: 300 g kuyruk
1 çay kaşığı tuz
Yarım bağ maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
100 g kıyılmış ceviz içi

YAPILIŞI:Bulguru su ile ıslatın ve beklemeye alın.İçini hazırlamak amacıyla, kuyruk yağını makinede çekin ya da havanda iyice dövün. Dövülen kuyruk yağını kıyılmış maydanoz, ceviz içi, karabiber ve tuz
ile güzelce ovuşturun. Diğer tarafta yeterince ıslanıp yumuşayan bulgura ince kıyılmış soğan, salça, pul biber, un, tuz ve kimyon katın, karıştırın. Tüm malzemeyi iki sefer kıyma makinesinden geçirin. Yağsız olarak alınan eti, et öğütücüsünde çekerek macun kıvamına getirin. Bulgur karışımına ekleyerek iyice yoğurun.Büyükçe birer ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Her birini temiz bir tülbent veya bir naylon üzerinde bir karış çapında açın. Hazırladığınız kuyruk yağlı içten biraz alıp küftenin üzerine yayın. Diğer parçayı naylonuyla beraber kaldırıp üozerine kapatın ve kenarlarını bastırarak düzleyin. Bu şekilde hazırladığınız yayvan içli köfteleri yağlanmış bir tavada veya saç üzerinde kızartarak sıcak servis yapın.

Tercihe göre derin bir tavada kızgın yağda da kızartıp servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun

fellah-tur%C5%9Fusu-300x225.jpg
FELLAH TURŞUSU

MALZEMELER:6 tane patlıcan 4 tane biber limon tuzu
tuz sarmısak summak
YAPILIŞI:patlıcan ve biber doğranır suda haşlanır suyu süzülür tekrar tencereye alınıp su eklenir sarımsak dövülüp eklenir damak zevkine göre summağı limontozu eklenir soğuk yenilirse daha lezzetli oluyor afiyet olsun

190520082551-300x225.jpg
MUALLA(SÜRÜBERİ) YEMEGİ

MALZEMELERİ:1 kilo patlıcan -6 adet domates-2 adet soğan -1 su bardagı yeşil mercimek- 1 baş sarımsak -1 çorba kaşıgı biber salçası -kuru nane -tuz

YAPILIŞI: mecimek iki üç saat önce sıcak suda bekletilir süzülür .bir kaba alınır üzerine 2 tane soğan dogranır . sarımsaklar soyulup tüm eklenir domates doğranır tuzu nanesi salçası eklenir . biraz sıvı yağ ekleyip karıştırılır .patlıcanlar alacalı soyulur büyükse üçe yoksa ikiye bölünür bir iki santim kalınlığında yanlamasına dilimlenir tencereye sıvı yağ konulur dilimlediğimiz patlıcanlardan tencerinin dibini kapatacak şekilde dizilir üzerine karıştırdığımız mercimekli harçtan katılır .tekrar patlıcan dizilir tekrar harç konur en üğstte patlıcan olacak şekilde aynı işlem yapılır . tencereyi ocagın üstüne koyun ve üiçine 2 su bardagı su ekleyin . pişirmeye başlayın .tencerenin üstüne tüm biber koyabilirsiniz .Suyunu çok çekiyor 2 sb koyun ama arada pişene kadar takip edin az gelirse suyu eklersiniz

091121_152027-300x225.jpg
MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

* MALZEMELERİ:
* 1 su bardagı bulgur-
* yarım su bardagı yeşil mercimek-
* 2 su bardagı su-
* 1 büyük kuru sogan-
* yarım su bardagı zeytin yagı-
* tuz

YAPILIŞI:Mercimekler yıkanarak, taneleri iri şekilde kalacak şekilde haşlanır. Suyunun fazlası dökülüp 2 bardak suyundan ayrılır. Kaynayan yeşil mercimek tenceresinin içine bulgur ve tuz dökülür. Suyu çekilinceye kadar pişirin. Soganları ay şeklinde dograyıp kızgın zeytin yagında kızartın.Pişmiş pilavın üzerine döküp karıştırın. Tencerenin kapagını kapatıp 10 dak dinlendirin. Afiyet olsun

NOT: Biz mercimekli bulgur pilavının yanıda sogan piyazı ve ayran muhakkak yaparız. Ayrılmaz üçlülerdir birbirlerine çok yakışırlar

k%C4%B1s%C4%B1r1-225x300.jpg
KISIR (İÇ)

MALZEMELRİ:Kişi sayısı kadar çay bardagı ince bulgur-domates salçası-biber salçası-nar ekşisi(limon)-zeytinyagı-yeşil sogan-maydonoz-nane

YAPILIŞI: bir kaba bütün yeşillikleri yıkayıp küçük küçük dograyınız .bir tepside bulguru sıcak suyla nemlendiriniz.bulgur 10 dak böyle dinlensin .sonra üzerine biber ve domates salçasını koyup bulgurla yogurun bulgur yumuşayıncaya kadar yogurun.yumuşamaya yakın içine nar ekşisini dökün karıştırın.daha sonra dogradıgınız yeşillikleri bulgurun üzerine döküp karıştırın en son zeytin yagını döküp tekrar karıştırın. servise hazır afiyet olsun

kunefe-225x300.jpg
HATAY KÜNEFESİ

(biricik eşimin ilk defa yaptıgı künefe.. nefis olmuştu. sevgiyle yapılan her şey güzeldir. onu çok seviyorum )

MALZEMELER:

* Künefelik tel kadayıf -
* tuzsuz künefe peyniri
* 1 paket margarinveya tereyagı ben yarı tereyagı yarı margarin olarak yapıyorum ( künefe malzemelerini diger memleketlerde bulamaya bilirsiniz eger hataydan tanıdıgız varsa onlardan rica edin veya hatay otobüs şirketlerinden isteyin sizin için getirsinler )

Şiresi için: 3 bardak şeker-3 badrak su

YAPILIŞI:ilk önce şireyi ateşin üzerine koyup pişirelim. yagı eritip tel kadayıfların üzerine döküp karıştırınız. kadayıfa yagı yedirdikten sonra bıçakla ince ince dograyınız ve kadayıfları ikiye bölün. yarısını bakır bir tepsiye ince tapaka koyun ve elinizle pastırın üzerine peyniri rendeleyip eşit bir şekilde yayın. daha sonra kadayıfın diger yarısıyla peynirin üzerini kapatın. ve elinizle tekrar tepsinin üzerine bastırın.tepsiyi ocagın üzerinde kısık ateşte yavaş yavaş döndürerek pişirin (isterseniz fırındada pişirebilirsiniz ama aynı lezzeti bulamazsınız) tepsinin altı piştikten sonra alt üst ederek üstünüde kızarana kadar döndürerek pişirin . piştikten sonra dilimleyin ve şireyi üzerine dökün. sıcak servis edin .Afiyet olsun

hummus.thumbnail.jpg
HUMMUS(hatay yöresi)

* MALZEMELER: 2 su bardagı haşlanmış nohut
* - 1 kahve fincanı tahin
* – tuz
* - 1 limon suyu
* - 2 diş sarımsak
* – bir tatlı kaşıgı kimyon
* - zeytin yagı
* - maydonoz
* - pulbiber

YAPILIŞI : Çok iyi hailanmış olan nohutu bir derin kabın içine koyun eger varsa haşlama suyundanda 1 çay bardagı suyu koyun içine limon suyunu , tahini , sarımsagı ve kimyonu koyup blendırla püre kaline gelene kadar çırpın . Tabaga konun ve yayın üzerine maydonoz , pul biber ve yag ile süsleyip servise sunun . afiyet olsun

NOT: Hatayda mumusun üzerine yumurta kırarak veya üzerine et kavurarakta servis ediliyor. Zeytin yagı yerine tereyagda eritip koyabilirsiniz. ( Ben tereyaglı seviyorum)

gönderen: Fehime gökalp
 
Üst