Fun Home, A Family Tragicomic - Alison Bechdel

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,437

Fun Home, A Family Tragicomic
Alison Bechdel
İngilizce
Otobiyografik grafik roman, anı
Houghton Mifflin pub. 2006
240 sayfa, 71 MB, CBR


Sizlere yine ödüllü bir grafik roman sunuyorum: "Fun Home, A Family Tragicomic". Bu "otobiyografik" roman 2007 yılında "En İyi Gerçekçi Grafik Roman Eisner Ödülü"nü kazanmış. Bu grafik roman ayrıca Time dergisinin 2009 tarihli "Tüm Zamanların En İyi 10 Grafik Romanı" listesinde (şurada), hem de The Guardian gazetesinin 2011 tarihli "En İyi 10 Grafik Roman" listesinde yer alıyor (ve şurada).

Kitabın adının anlamı "Eğlence Evi, Bir Aile Trajikomiği". Romanın yazarı ve çizeri olan hanımefendi Amerikalı "Alison Bechdel" (d.1960) bir lezbiyenmiş (ne tesadüf, daha önce tanıttığım bir kadın çizer "Emily Carroll" da öyleydi). Aynı zamanda da bir feminist olan Bechdel daha çok bu konularda ve politika konusunda yazıp çiziyormuş. Uzun yıllar "Dykes to Watch Out For" adlı bir bant karikatür çizmiş (Bu çizgi bandın adının anlamı "Dikkat edilmesi gereken lezbiyenler"). Bu çizgi bant 50 ayrı gazetede birden tefrika edilmiş, başka dillere çevrilmiş ve albümleri de çıkmış. Ünlü çizer "Harvey Pekar" onun bu ünlü bant karikatürüne gönderme yaparak onun için "O en iyilerden biri, dikkat edilmesi gerekenlerden biri." diye yazmış.

Otobiyografik bir grafik roman olan "Eğlence Evi"nde ise Alison Bechdel Pennsylvania'nın kırsalında geçen çocukluğu ve gençliği sırasında gizli bir eşcinsel olan babasıyla aralarındaki karmaşık ilişkisini, cinsel kimliğinin şekillenmesini ve diğer anılarını gotik çizgilerle anlatıyor. Çizgiler siyah-beyaz, ama bir anlatım biçimi olarak da yer yer mavi renk kullanılmış. Tarama kontrastı çok düşüktü, PhotoScape'te çok az düzenleme yaptım.

file



file

file

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,067
76,130
hiçbiryerde :)
Türkçe yayımlanmış kitabı okumuştum,
merak ettim şimdi mavili sayfaları.
Karşılaştırmalı olarak tekrar bakalım.
Teşekkür ederim üstadım.

327081
 

CortoMaltese

Onursal Üye
8 Ağu 2012
555
2,995
Türkçe çevirisini okumuş, çok beğenmiştim. Çıtayı bayağı yükseğe çeken bir grafik roman. Daha sonra annesiyle Wirginia Wolf'un yaşamını karşılaştırarak anlattığı bir grafik romanı daha yayınlandı. Ama onu pek sevmedim, anlatımı akıcı değildi.
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,327
Adana
Olağanüstü güzel açıklamalar ve nefis paylaşım için, çok teşekkürler sevgili Scanfan...
 
Üst