FRANKESTEİN-2.cilt(Mary Shelley)-63sayfa

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
12,073
320,496

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
254
1,634
Bu harika paylaşım için çok teşekkürler. Hemen ilk cildini aramaya başladım ama bulamadım. Amma velakin önceki yıllardaki iki farklı versiyon Frankestein paylaşımınızı buldum.
İlk bilimkurgu eserini yazan Mary Shelley'nin ailesi de bu eseri yazma yaşı da yazdığı yıldaki dünya atmosferi de yazma nedeni de çok ilginç. Frankestein ismini duymayan yoktur ama diğer ilginçlikler çok bilinmez, bu kutlu esere ve yazarına dair diğer muhteşemliklerden pek söz edilmez.
Felsefi anarşizmin kurucusu,gazeteci,yazar William Goldwin ile ilk kadın hakları savunucusu, filozof, yazar Mary Wollenstonecraft'ın kızı olan Mary Wollenstonecraft Godwin'in doğumundan kısa bir süre sonra annesi ölür. Annesinin kitaplarını resimleyen, hatta Mary'nin doğumu üstüne özel bir eser resimleyen,ünlü anarşist şair, ressam, vizyoner William Blake aynı zamanda unutulamaz canavar Ghost of Flea'nın yaratıcısıdır. Kader ağlarını Mary daha doğmadan önce şekillendirmeye başlar. 17 yaşına gelince ünlü şair Percy Shelley ile kaçarak evlenen Mary Wollenstonecraft Godwin Shelley'nin ve eşinin yakın arkadaşlarından biri olan Lord Byron ile yolları, yazsız geçen yıl olarak bilinen 1816 yılında, İsviçre'deki Geneva Gölü kenarındaki Villa Diodatti konağında kesişir.
Zaman,mekan ve konak sakinleri filmlere eş ilginçliktedir.
Zaman; önceki yıl Endonezya'daki Tambora Yanardağı'nın patlaması sonucu dünyanın dört bir yanına dağılan volkanik parçacıklardan oluşan dev bulutların güneşi engellediği, yazsız geçen yıl olarak da bilinen 1816 yılı.
Mekan; güneş varken hayat dolu ama güneşsiz gotik korku romanlarına taş çıkartacak Villa Diodatti.
Konak sakinleri; Byron, Percy Shelley, Mary Shelley, John William Polidotori.
Güneşin engellendiği karanlık 1816 yılındaki yoğun yağış, 3 gün boyunca konakta mahsur kalmalarına neden olurken, villanın misafirlerine edebi şaheserler bahşeder.
Byron'ın Darkness şiiri, Polidotori'nin The Vampyre'i ilhamını bu zaman ve mekandan alacaktır. Ama 18 yaşındaki Mary Shelley ilhamla yetinmez, aynı vizyoner aile dostları William Blake gibi yoğun etkileşimi bilfiil yaşar; rüyasından da aldığı ilhamla, ilk bilim kurgu eseri olan Frankestein ya da Modern Prometheus'u yaratır. 18 yaşında, bu kadar güçlü bir eseri, bir kadının yazdığına inanmayacakları için de eşinin adıyla ilk baskılarını yaptırır.
Godwin, Wollenstonecraft, Shelley, Blake, Byron kozmik etkileşimleri, dünyanın en gotik yazında, felsefi temelleri de çok güçlü ilk bilim kurgu eserini yaratan dahi Mary'i ve muhteşem Modern Prometheus'u bizlere kazandırır.
Her zaman söylediğimiz gibi gerçek hayat kurgudan çok daha ilginçtir...


"Dünya, benim için keşfetmeyi arzuladığım bir gizemdi, onun içinse hayal gücüyle doldurmaya çalıştığı bir boşluk." Mary Shelley, Frankenstein ya da Modern Prometheus.



“İnsanın dünü, yarını gibi olmayabilir; değişimden başka bir şey ayakta kalamaz.”



"İşte ruhumuzun yapısı böylesine karmaşık ve bizler mutluluk ya da felakete böyle incecik bağlarla bağlıyız."



"Ama gerçek bu işte; cennetten kovulan melek hain bir şeytana dönüşür.”


"Halimden anlayacak, gözleri gözlerimle konuşacak bir adamın arkadaşlığını arzuluyorum... Kibar lakin cesur, soğukkanlı, geniş olduğu kadar kültürlü bir zihni olan, zevkleri düşüncelerimi onaylayacak ya da iyileştirecek kadar benimkine benzeyen bir adam." Mary Shelley, Frankenstein ya da Modern Prometheus
 
Son düzenleme:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,192
7,076
Bu harika paylaşım için çok teşekkürler. Hemen ilk cildini aramaya başladım ama bulamadım. Amma velakin önceki yıllardaki iki farklı versiyon Frankestein paylaşımınızı buldum.
Birinci cildini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz değerli @İnanna Salome .
https://www.cizgidiyari.com/forum/k/frankenstein-mary-shelley-59sayfa.154884/#post-699726
Bu arada @murtaza5 üstadımıza da bu harikulade paylaşımından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
254
1,634
Üst