Fargo - 1996 (imdb 250)

tancel

Aktif Üye
21 May 2020
150
1,150
uc




YÖNETMENLER
Ethan Coen - Joel Coen
uc
uc


OYUNCULAR
uc


BRRip
924 Mb
1h 39min
1920x1040
Tam uyumlu türkçe altyazılı
mkv
imdb 8.1
Suç, Dram, Gerilim
2 Oscar ödülü. 69 farklı ödül ve 51 adaylık

KONUSU
Orta Batı Amerika'da geçen film, bir araba satıcısının (William H. Macy), 1.000.000$'lık fidye almak amacıyla karısını kaçırmaları için iki adamı (Steve Buscemi ve Peter Stormare) tutması hakkındadır. Kaçırma olayı bir dizi cinayete sebep olur ve hamile polis memuru Gunderson (Frances McDormand) bu cinayetleri araştırmaya başlar.
69. Akademi Ödülleri'nde Fargo iki Oscar kazandı: En İyi Özgün Senaryo Ödülü ve En iyi Kadın Oyuncu Ödülü (Frances McDormand). Film ayrıca BAFTA Ödülü (David Lean Yönetmenlik Ödülü - Joel Coen) ve 1996 Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülü de dahil olmak üzere pek çok uluslararası ödül kazandı.
"Fargo", 2006 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

FİLM İNCELEMESİ
Borçlarını ödeyebilmek için karısını kaçıran bir adamın hikayesi.
"Hayatta bir miktar paradan daha önemli şeyler vardır."
Saf kara-komedi, içinde biraz suç, cinayet ve kargaşa ile karışık Fargo'ya hoş geldiniz. Bu film, popüler yönetmenlerden Coen Kardeşler'in bir başka şaheseridir. Düşük bütçeyle yola çıkan sinema ustaları, sinemaseverlerin ilgisini ve dikkatini çekecek bir şey nasıl yaratılır iyi biliyorlar.
Hikaye, 80'li yıllarda Minnesota'da yer alan küçük bir kasabada başlar; izleyenlere görecekleri şeylerin gerçek bir hikayeye dayandığını söyler. Bu ifadeye inanmak bizler için en doğal olanıdır ancak araba satıcısı Jerry'nin merkezinde yer alan hikaye, sizleri içine çekmek için bu tuhaf yalana baş vurmaktadır.
Jerry, sıcak paraya sıkışmış, iflasın eşiğinde olan bir araba satıcısıdır. Para bulabilmek için çaresiz bir şekilde Kuzey Dakota'ya doğru yola çıkar ve iki suçlu ile karısını fidye karşılığı kaçırmaları için anlaşır. Jerry'nin yaptığı plan mükemmeldir ve işe yarayacak gibi görünmektedir ancak hamile Şerif Marge, bu kaçırılma olayını kişisel olarak araştırmaya başladığında mükemmel planları hiç istemedikleri bir tarafa doğru gider.
Yani film karanlık bir konuyla ilgilidir ancak kendini çok ciddiye almadan ilerler. İçinde barındırdığı komedinin, diyaloğun, karakterlerin ve genel öykünün tadını çıkarmamak imkansız; Fargo hakkında her şeyi çok sevebilirsiniz. Bu kara-komedi, küçük adımlarla ve düşük tempoda ilerlemesine rağmen çok fazla kahkaha ve aksiyon barındırır; kışın, o güzel beyaz danteliyle süslediği manzaranın ortasında aniden gelişen rastlantılar eşliğinde bir hikaye anlatır.
Sıfır duygu ve hırsa sahip, ilgisiz ve bakımsız bir tavırla yazılmış ve yönetilmiş, Coen Kardeşler'in ince dokunuşlarıyla dolu dolu sunulan bu filmde gerçekçilik ve komedi mükemmel derecede dengelidir ve beliren her karakterde sahici bir kalite vardır. Kimse diğer suç dramalarında görmeye alışık olduğu gibi üst düzey zekaya sahip bir suçlu beklemesin. Karşımıza çıkan, bir grup ortalama görünüme sahip arkadaştır. Bu grubun içinde ortalamanın dışında tek kişi vardır: Grim. Sessiz bir kişiliğe sahip psikopat... Aslında en dikkat çekici karakter odur.
" – Yea.. + Oo yeaa... -Yeaa!"
Coen Kardeşler'in bunu nasıl yaptığını bilmiyorum ama konuşmaların tek kelimeyle sınırlandırılması ve karakterlerin tuhaf iletişimleri aslında çok doğrulayıcıdır. Her karakter birbiriyle düzgünce bağlantı kurar ve iyi anlaşır; hiçbirinin uzun kelimelere ihtiyacı yoktur. "Evet", "Kesinlikle", "Doğru" kelimeleri en az elli defa kullanılır. Suçu ve suçluyu en alt sınıfa indirir ve eğitimsiz, kendilerine aşırı güvenen, cahil bir grup yaratır.
Fargo, kesinlikle klasik bir kült filmdir, karanlık, komik ve şık gerçekçilik sunumu ile dolu. Geleneksel bir çizgi belirlemek yanlış olur. Daha etkileyici olanı ise ortaya çıktıktan yıllar sonra bile hikayenin benzersiz tavrının etkisi hala devam etmektedir.
Alıntı: Selim Gonan


Fargo
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
540
2,826
Coen Kardeşler imzalı “Fargo” şöyle açılış yapıyor:

“Bu gerçek bir hikayedir.
Filmde gösterilen olaylar 1987 yılında Minnesota’da yaşanmıştır.
Hayatta kalanların isteği üzerine kişi isimleri değiştirilmiştir.
Ölenlere hürmeten ise yaşananlar olduğu gibi anlatılmıştır.”

Joel Coen ve Ethan Coen daha sonraları bunun doğru olmadığını,
izleyicilerin hikaye ile bağ kurmasını kolaylaştırmak için bunun kullanıldığını açıkladılar.

Ortaya atılan komplo teorisine göre ise Japon bir kadın hikayenin gerçek olduğuna inanarak
Kuzey Dakota’daki Fargo’ya seyahat etti
ve Steve Buscemi’nin karakterinin kara gömdüğü hazineyi ararken hayatını kaybetti.

Hatta bu teoriyi temel alan “Kumiko, Hazine Avcısı” isimli bir film de 2014 yılında vizyona girdi.

 
Üst