eankara'dan, popüler MANGA serisi, BERSERK'i anlama klavuzu

levon

Yeni Üye
18 Şub 2022
85
1,053
ÇizgiRomancılar Merhaba; BERSERK, 50 milyondan fazla satan bir MANGA serisi. eankara; Berserk'ten yola çıkarak bize, bir nevi 'Manga'yı Anlama Klavuzu' hazırladı.
--Berserk'in felsefe ile bağları kimler? Nietzche, Camus, Hegel, Freud ve diğerleri.
--Berserk maceralarında, ünlü sanatçıların etkileri ne? Bruegel, Bosch, Miyazaki ve diğerleri.
--Kentaro Miura'nın sanat/zaman çizelgesi.
--Fumetti ÇR sevenlerin bir kısmı Manga'ları reddediyor. Bir kısmı da mesafeli duruyor. Ya da çocuklarına uygun görüyor. Ama öyle ya da böyle, Manga, çizgi dünyasının ortasında bütün heybeti ile duruyor. Bu yazı, Manga'yı anlamaya başlamak için iyi bir fırsat.
cizgiromantik.com ile kalın

 

100bullets

Yeni Üye
7 Eki 2020
56
196
Sayın @eankara üstadım, çok güzel bir yazı kaleme almışsınız. Çizgiroman/manga/roman/film gibi eserleri sadece kısa özetini verip yorumlamak yerine sizin Berserk yazınızdaki gibi felsefe/tarih/sanat vb. birçok yönden ele alıp yapılan gönderme ve atıfları kaynaklarıyla okuyuculara sunup karşılaştıran yazıları okumayı çok seviyorum. Emeğinize sağlık. Sağolun, varolun.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,171
6,939
Manga konusu pek ilgi alanıma girmediği için, değerli @levon 'un bu mesajı da ilkin dikkatimi çekmemişti. Yine de başlıktaki "eankara" ibaresini görünce, üstadın tüm paylaşımları gibi nitelikli bir paylaşım olduğundan emin bir biçimde, ilgili linki tıkladım. Sayfanın açılmasıyla Nietzsche'nin olağanüstü güzellikteki "Her kim bir canavarla çarpışmayı göze alırsa, bir canavar olmayı da göze alsın. Uçuruma uzun uzun bakarsanız, uçurum da sizin içinize bakmaya başlar.” sözleri aklımı başımdan almaya yetti. Çizgi roman satan dükkanlarda Berserk serisine rastlamış olsam da -nedense- hiç elime alıp sayfalarını karıştırmak aklıma dahi gelmemişti. Değerli @eankara 'nın müthiş yazısını okuyunca ne denli büyük bir hata yapmış olduğumu anlayıp, bu önyargılı tutumumdan dolayı kendimden utandım! Üstadın yazısında neler yok ki! Nietzsche'den Camus'ye, Schopenhauer'dan Hegel'e ünlü filozoflar, daha dün başka bir konuda adını andığım Jung'dan Freud'a psikanalistler, Bruegel'den Dürer'e, Bosch'tan Escher'a ressamlar ve bunların eserleriyle Berserk arasında kurulan ilintiler... Değerli @eankara üstadımızın bu detaylı incelemesi tam bir bilgi ve görsel şöleni olmuş. Yukarıda değerli @100bullets 'in dediği gibi, @eankara 'nın yorum ve yazılarını felsefe/tarih/sanat vb. gibi farklı disiplinler açısından da ele alarak gönderme ve atıflarla süslemesi müthiş bir zeka ve bilgi birikiminin ürünü. Bu tür yazılardan son derece önemli bilgiler edindiğim gibi, daha önce ilgimi çekmemiş konulara ilgi duymama da vesile olduğunu belirtmem gerek.
Değerli @eankara üstada bu müthiş inceleme yazısı, değerli @levon 'a ise bu güzel yazıları okumamıza olanak sağladığı için teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Üst