Bizans Casusu / Akşam / 1952

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,100
6,472
Va-Nu yani Vala Nureddin . Bu yazarın ailemizde , okunan , sevilen yazar olarak yeri bir başkadır . Ağabeyimin gençliğinde yazılarını okuyabilmek için , haftalık harçlıklarıyla gazete almasına neden olan yazar olmuştur , Va-Nu. Bu kez nostalji duygusunu sadece bana değil , aileme de yaşatacaksınız @ritvan !! Emeklerinize ne kadar teşekkür etsem azdır . Sağ olun.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,907
5,290
Sayın ritvan :


"Yıldırım Beyazıdın oğlu Süleyman Çelebi , milletine çok bağlı olduğu halde , 1453 senesinde hayatta bulunan torunu Orhan , sütü bozuk bir şehzade çıkmıştı. Sonradan "Sultan Fatih" diye lakap alan ikinci Sultan Mehmet'le aklı sıra boy ölçüşmeğe kalktı. Onu devirip yerine geçemeyince Bizans hükümdarı Kostantine sığındı.
Orhan , Bizans surları üzerinde İkinci Mehmedin hücumlarına karşı koymak istiyenler arasındaydı."

...........
[ İstanbul'u alan Fatih ganimet ve hanlar saraylar dağıtır halkına ... ]
"Amirleri ve arkadaşları Dalkılıç'a hep soruyorlardı :
-- Peki sen ? Niçin kendine bir konak almıyorsun ? Niçin köleler , cariyeler , atlar , arabalar edinmiyorsun? Padişah seni seviyor. Sen de istersen hepsine sahip olabilirsin.
Dalkılıç , İstanbulun manzarasını doya doya seyrederek cevap veriyordu :
-- Bana en büyük ganimet İstanbul şehrinin vatandaşı olmaktır."




Konu ilginç ... Bir baştan , bir sondan alıntı yaptım. Bu alıntılar bile bu çizgi roman sayılacak gazete bandını okumaya değer...
Kısa kısa değinirsem :
1- Her zaman anlatmışımdır. İlla da bana Osmanlıda beğendiğim sultanları arasında beğendiğimi seçmek durumunda kalırsam ; üç ad sayarım : Fatih Sultan Mehmet , II. Mahmut , III. Selim... derim. Fatih Sultan Mehmet'i salt sultan olarak tanımadım. Onu bilimi rehber eden , din konuda göşgörünün zirvesine çıkardığı adeta bir devrimci gibi davranan tutumuyla beğenirim. Ancak yine de için için iktidar için "Kardeş katlini" kabul edişi beni çekincelere süreklediğini de itiraf etmeliyim. Ancak bu çizgiromanın başında olan ve benim de alıntıladığım "Orhan'ın ihaneti" beni bu konuda durup düşünmeye sevk etti.
2- Va-Nu çizgi romanın metnine "Orhanın ihaneti" ile başlaması bana ilginç geldi. Neden mi? Kısaca deyineceğim.
Vala Nureddin , Nazım Hikmet'in çok yakın arkadaşıdır. Onunla Sovyetler Birliğine bile kaçmışlardı. Ancak belli bir dönem ( özellikle Nazım Hikmet'in hapisliği döneminde ) aralarında soğukluk başlamıştı. Hatta davda yere düşen , ideallerinden döneni alattığı şiirler ve başka kaynaklarda VN kısaltması Vala Nureddin olarak algılanmıştı ( Sonradan bunun Vedat Nedim ( Tör ) olduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Ancak sonradan Nazım Hikmet Vala'lara yine yakınlaşmış hatta onların evine ziyaretler yapmıştır.

3- Sondan alıntıladığım satırlara dikkat. "Bana en büyük ganimet İstanbul şehrinin vatandaşı olmaktır." cümlesi üzerinde iki noktada durmak gerek :
a) Cümledeki Vatandaş sözcüğü olmamış. O devirde böyle bir duygu ve adlandırma yoktu ve kullanılamaz. Va-Nu biraz özensiz davranmış.
b) Bu düzeltmeyi gözardı edersek bu cümleyi İstanbul'u bu hale getirenler ve ona ihanet edenlere ithaf ediyorum...



Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...


*Not : Değerli arkadaşım gazete adını da belirtirsen sevinirim....
 
Üst