Balıkesir

hakanoncul

Yeni Üye
16 Kas 2012
1
3
Balıkesir, Balıkesir ilinin merkez ilçesi ve ile ismini veren şehirdir. Balıkesir tarımsal ekonomi merkezi olup oldukça işlek yolların kavşağına bulunan bir ulaşım merkezidir.
İlçenin kuzeyinde Manyas ilçesi, doğusunda Susurluk ve Kepsut ilçeleri, batısında İvrindi ve Balya ilçeleri, güneybatısında Savaştepeilçesi, güneydoğusunda Bigadiç ve Sındırgı ilçeleri ile güneyinde Manisa'nın Kırkağaç ilçesi bulunmaktadır. Balıkesir'in 2011 yılı verilerine göre toplam nüfusu 1.154.314, il merkezinin nüfusu ise 263.000'dir.[4] Balıkesir, 1.154.314 olan toplam nüfusuyla Marmara Bölgesininİstanbul, Bursa ve Kocaeli'den sonraki 4. büyük ilidir.
Tarihte genellikle Misya ve Karesi adlarıyla bilinen yörede Balıkesir kenti, 13. yüzyılda Karesi Beyliği zamanında kurulmuştur. Temel geçim kaynağı ticaret, sanayi ile tarım ve hayvancılık olup bamya, börülce, kavun, kelle peyniri gibi zirai ürünleri ile bilinir. Yağcıbedir halısı, kolonyası, kaymaklısı ve höşmerimi diğer bilinen yöresel ürünleridir.
Balıkesir, Bursa ve İnegöl'den sonra Güney Marmara'nın Üçüncü Büyük Kentidir.
Yüzölçümü 1.454 km² olan merkez ilçede, 119 köy ve 5 belde doğrudan Balıkesir'e bağlı yerleşim birimleridir. Bu birimlerin hepsi doğrudan vali tarafından yönetilir. Merkez ilçe sınırları içerisinde kalan beş taşra belediyesi (kasabası) Kocaavşar, Konakpınar, Pamukçu, Şamlı ve Yeniköy'dür. Ayrıca; Ertuğrul köyü ile Konakpınar, Şamlı ve Yeniköy beldeleri bucak merkezi konumundadır.1960'lı yıllara kadar İvrindi, Savaştepe, Kepsut, Susurluk ve Bigadiç ilçe ve köyleri doğrudan Balıkesir'e bağlı nahiye konumundayken, değişik zamanlarda müstakil ilçe olmuşlardır.
Balıkesir ve çevresinin Antik Çağdaki adı Misya 'dır.Karesi Beyliği'nin kurulması ile bölge Karesi adını almıştır. 1923 yılında bir kanun ile Karesi adı kaldırılmış şehire Balıkesir adı verilmiştir.Balıkesir kelimesinin nereden geldiği hakkında çeşitli rivayetler vardır. Bugünkü Balıkesir'in merkezine yakın bir yerde MS 124 yıllarında Roma İmparatoru Hadrianus tarafından avlanma amacıyla yaptırılan bir şatonun inşa edildiği ve yöredeki şehire Hadrianoutherai adını verdiği görüşünden hareketle şehrin (Yunanca: Palaeokastron) Paleo Kastron 'dan geldiği iddia edilmektedir. Buna delil olarak da Hisariçi isminin şehirde yaygın olmasıdır. Çamlık mevkiinin merkezde aniden yükselmesi buranın eski kalıntılar olabileceği rivayeti vardır. Balıkesir ismi, bu rivayete göre Romadönemindeki Paleo Kastron isminden gelmektedir. Bazı kaynaklara göre, yörede bulunan şato ve sur yıkıntıları sebebiyle Türkmenlerin buraya Balık Hisardediği ve buradan türediği belirtilmektedir.Bir rivayete göre bölgeye akın yapan Pers hükümdarı Balı-Kisra'dan gelmektedir. Bazı kaynaklara göre ise balı çok, güzel anlamına gelen Bal-ı Kesr kelimesinden türediği belirtilmektedir.
Balıkesir ve çevresinde bulunan pek çok höyük, mağara ve düz yerleşim yerlerinde yapılan araştırmalarda bu topraklara MÖ 8000-3000 yılları arası yerleşildiği ortaya çıkmıştır.Balıkesir çevresinde ilk defa adı geçen şehir Agiros (Achiraus)'dur.1361 yılında bölge Osmanlı Devleti'nin eline geçmiştir. Balıkesir şehir halkı etnik köken olarak Manav, Yörük, Çepni ve Muhacir karaktere sahiptir.1897'de büyük bir deprem, 1950'de büyük bir yangın felaketi yaşamıştır. Osmanlı'nın yıkılmasıyla kent, özellikle Balkanlar'dan göç almıştır.
Balıkesir il merkezi 300.000'ine varan nüfusu ile Marmara Bölgesinin 4. büyük yerleşim merkezidir. Balıkesir Merkez, Anafartalar Caddesi, Milli Kuvvetler Caddesi, Kızılay Caddesi ,Atalar Caddesi, Vasıf Çınar Caddesi etrafında yayılmış bir görünüme sahiptir. Marmara'dan daha çok Ege karakteri taşıyan bir özelliğe sahiptir. Aygören Mahallesi, Hisariçi Mahallesi, Karesi Mahallesi, Kızpınar Mahallesi,Hacıilbey mahallesi ilk yerleşim yerleridir. Yeni yerleşim yerleri ise özetle Bahçelievler Mahallesi, Atatürk Mahallesi, Paşaalanı Mahallesi, Adnan Menderes Mahallesi.
Balıkesir Merkez ilçe mahalleleri; "Adnan Menderes, Akıncılar, Altıeylül, Alihikmetpaşa, Atatürk, Aygören ,Bahçelievler, Çay, Dinkçiler, Dumlupınar, Ege, Eskikuyumcular, Gaziosmanpaşa, 1.Gündoğan, 2.Gündoğan, Gümüşçeşme, Hacıilbey, Hacıismail, Hasan Basri Çantay, Hisariçi, Kasaplar, Karesi, Karaoğlan, Kayabey, Kızpınar, Kuvayi Milliye, Maltepe, Mirzabey, 1.Oruçgazi, 2.Oruçgazi, Paşaalanı, Plevne, 1.Sakarya, 2.Sakarya, Sütlüce, Toygar, Vicdaniye, Yeni, Yıldırım, Yıldız"
Balıkesirde ticaret ve ekonomik hayat üç caddenin çevresinde yoğunlaşmıştır. Bunlar: Milli Kuvvetler Caddesi, Anafartalar Caddesi ve Kızılay Caddesidir. Bu caddeleri kesen sokaklar ve küçük caddelerde ticari hayat yoğunlaşır. Vasıf Çınar Caddesi ve Gazi Bulvarı diğer işlek bölgelerdir. Hükümetin karşısında bulunan Balıkesir Parkı, şehir insanının dinlenme alanıdır ve Türkiye'nin en güzel parklarından biridir. Balıkesir Üniversitesi'nin kurulmasıyla şehirdeki sosyal yaşam giderek gelişmektedir. 2007 yılında yapılan çağdaş alışveriş merkezi ile Balıkesir'de ticari hayat ivme kazanmaya başlamıştır. Balıkesir şehir silüetinin bir parçası olan Yeni Çarşı mevki de çağdaş bir görünüme kazandırılacaktır.
Şehirde, toplu taşıma merkezi ve Salih Tozan Kültür Merkezi'nin bulunduğu alan şehirin ulaşım ağlarının birleştiği noktadır.
Balıkesir'de Türkiye'nin ilk jet üssü olan 9. Ana Jet üssü bulunmaktadır.

Daha fazla bilgi için

adresine bakabilirsiniz.

Şehrin eski resimleri için ise
 
Üst