Alberto Breccia

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,464
17,542
Ankara
b6o9j63b352wgx67g.jpg

 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,080
6,363
Sonda söyleyeceğimi başta söylemiş olayım ; çok teşekkür ederim Sn. @Osidi . Alberto Breccia çok sevdiğim çizerlerden ama, bu kez tıpkı Van Hamme gibi ya da Alfredo Castelli gibi bir senaryo devi var karşımda. Hector German Oesterheld . Yani , bu iki dev için mi sevineyim , yoksa Mort Cinder gibi harika bir eser için mi , bilemedim !! Arjantin çizgi roman dünyasının iki devi ile karşılaşınca, aklıma ister istemez değerli dostum Sn. @Calligrapher 'in geçenlerde '' Eternaut '' eseri ile ilgili yorumunda bahsettiği , Oesterheld'in kötü kaderi geldi. Bir yazar düşünelim ki, yaşamının nasıl sonlandığı belirsiz olsun. Tabii, diktatörlük bu olayın faili açısından en kuşku duyulan makam olmuştu.
Nitekim net kaynakları şöyle belirtiyor ;

İtalyan gazeteci Alberto Ongaro 1979'da Oesterheld'in ortadan kayboluşunu sorduğunda şu yanıtı aldı: "Onu ortadan kaldırdık çünkü o, Ché Guevara'nın şimdiye kadar yazılmış en güzel öyküsünü yazdı.''

Trajik olaydan sadece eşinin kurtulduğunu öğrendiğim zaman , Eternaut sonrasında Mort Cinder'e de sahip olmuştum. Ama, İspanyolca olarak !!

Sağ olun Sn. @Osidi . Ayrıca , açtığınız '' Alberto Breccia '' başlığı, sonraki günlerde , sanatçının diğer eserlerini de okuma imkanı bulacağımızın habercisi gibi. Beni yine sevindirdiniz.
 
Son düzenleme:

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
42
722
Istanbul
Alberto Breccia hakkında bir başlık açtığınız için ben de teşekkür ederim sayın @Osidi üstad.

Küçük bir katkı yaparak “Life of Che” eserinin online okuma linkini paylaşayım ben de:

İndirmeden online okumak isteyenler için


 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,205
7,161
Değerli @eankara dostumuzun çok yerinde nitelemesiyle "bir senaryo devi" Oesterheld'in sağlam öyküsü ile Breccia gibi bir çizerin güçlü çizgileri bir araya gelince ortaya böylesine olağanüstü güzellikte bir çizgi roman çıkıyor. Arjantin başta olmak üzere Güney Amerika'da çok sağlam bir çizgi roman geleneği var. Nitekim bu macera da esasen Arjantin'de haftalık yayımlanan Misterix adlı çizgi roman dergisinde 1962-1964 yılları arasında tefrika edilmiş. Breccia'nın çağının ötesinde güçlü desenleri ve son derece başarılı siyah-beyaz ışık-gölge tekniği (chiaroscuro) kullanımı, aradan geçen 60 yıla rağmen maceranın günümüzde de keyifle okunmasını sağlıyor. Kitabın arka kapağındaki şu sözler durumu özetliyor: "Mike Mignola'dan önce... Frank Miller'dan önce... Breccia vardı..."
Değerli @Osidi 'ye Alberto Breccia adına bir başlık açarak bu müthiş eseri paylaştığı, değerli @MelihAbi 'ye de Che biyografisi için teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,080
6,363
Breccia ve Oesterheld ikilisinin , çok merak ettiğim Che kitabını, en azından okuma imkanı olarak paylaşmasından dolayı dostum @Calligrapher gibi ben de Sn. @MelihAbi 'ye teşekkürlerimi sunuyorum. Güzel hazırlanmış sunumlarıyla yaptığı paylaşımların yanı sıra Breccia konusundaki bu katkısı bence önemli.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,080
6,363
Breccia konusu olanca hızıyla sürüyor. Che kitaplarının farklı dil versiyonları dışında , Poe öykülerini işleyen çalışmasını görünce, hemen sayfaları karıştırdım Sayfaları karıştırınca da , çoğu zaman olduğu gibi çağrışımlar zincirine kapıldım !
Hatırlanacağı gibi, Moebius'un Blueberry çalışmalarındaki çizim anlayışı, daha sonra bilim kurgu evrenine ayak bastığında, örneğin Arzach ile daha sade , farklı bir anlayışa dönüşmüştü. Sözü edilen çalışmalara yakından bakıldığında, çok beğenilen Blueberry gibi bol taramalı çizimleri sanki başka biri yapmış gibiydi. Bahsettiğim bir çizerin yıllar geçtikçe ustalaşan, gelişen tarzı değil, tamamıyla farklı çizim anlayışına göre çalışmalarını yapması. Tüm bunları , bugünkü Sn. @Osidi 'nin sunduğu Dracula kitabını gördükten sonra yazma gereği duydum Moebius benzeri farklı çizim tarzlarını uygulayan Breccia, Dracula'da çalışma tekniğine renklerin dünyasını da katınca, bir bakıma modernist ilginç bir deneme ortaya çıkmış. Pratt tarzı siyah - beyaz dengeli Mort Cinder ya da Eternaut'taki anlayıştan çok farklı Dracula'da gördüğüm anlayış. Üstelik diyalogsuz kareler var karşımızda !! Ama , özellikle Poe öyküleri kitabının sonunda yer alan siyah beyaz kareli sondaki öykü çizimini çok beğendim. Zaten bu öykü, '' Çizgi romanlardaki modern tasarımlar '' konusunda bir çok kitapta örnek olarak gösteriliyor.
Günümüzde bu tür farklı tasarım uygulamaları Avrupa çizgi romanlarının dışında Amerika'da '' süper hero '' ekolunde de görülüyor. Batman, ya da Spiderman'in bu kez Avrupa'da gördüğümüz kimi örneklerin aksine, renklerden uzak , siyah - beyaz olarak '' Batman Noir '' ya da '' Spiderman Noir '' maceraları olarak okurların karşısına çıkıyor.
Hepsi bir tarafa , Breccia'nın kendi kariyerini riske atarcasına denediği farklı tarzlar , bir hayli etkileyici oldu benim için.
Teşekkürler @Osidi
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,080
6,363
Breccia'nın Western dünyasına bakış açısını , '' Spagetti Western '' türüne saygı duruşu olarak gördüm. 1960'ların sonlarındaki Sergio Leone filmleri , gerek Ennio Morricone film müzikleriyle , gerekse de Clint Eastwoodlu cool kovboy karakteriyle hayallerimizi süslemişti. Western dünyasına İtalyan bakış akışı çizgi roman ve filmlerden sonra fotoroman olarak da bu türü sevenleri kuşatmıştı.

Sn. @Osidi 'nin paylaştığı bu akşamki Breccia Westernleri , o yıllara ait diyarımızdaki dergi paylaşımlarını hatırlattı bana. Bu kitaplar bir bakıma '' nostalji '' özelliğini yaşatırken, diğer taraftan sevilen çizerin , daha önce görmediğim çalışmalarını görme imkanını verdi.

Teşekkürler @Osidi
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,998
29,499
Mort Cinder (İngilizce'de "küller") ölümsüzdür ve zamanı kapsar. Kolektif hafızanın gerçek bir örneği olarak hikayelerini antikacı arkadaşı Ezra Winston'a anlatıyor.

Üstat @eankara 'nında belirttiği üzere 1960'lı yılların Güney Amerika çizgi romanlarının başyapıtı olan Mort Cinder, Arjantinli yazar Hector OEsterheld (1919-1977 - Arjantin diktatörlüğü tarafından öldürüldü) tarafından yazılmış ve Uruguay kökenli büyük karikatürist Alberto Breccia (1919-1993) tarafından çizilmiştir.

Benim içinde Alberto Breccia'nin en başarılı eseri Mort Cinder'dir.

İncil'den Azteklere kadar çeşitli olaylara (hikayelere) atıfta bulunan öykülerden oluşan Mort Cinder, öyküleri yanıra çizim ile de başyapıt olmayı haketmektedir.

Gerek Üstat @Osidi, gerekse Üstat @MelihAbi en güzel eserleri paylaşmalarına rağmen bu eserler dışında arşivimde olan diğer eserleri de ilgilenen olursa paylaşabiliririm.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,080
6,363
Breccia konusunda Sn. @Osidi paylaşımlarına Sn. @balkan 'ın destek verme konusundaki mesajına çok sevindim. Özellikle yabancı dilden yayınların paylaşımlarında diyarımıza önemli katkıları bulunan iki dostumuz sayesinde, Breccia'nın sanat dünyasına ait kimbilir daha ne keşiflerde bulunacağız. Ayrıca, Sn. @Osidi 'nin paylaşımları arasında Carlos Trillo imzasını görmek de bir başka hoş durum. Üstelik bu paylaşımda gördüğümüz gibi, ustalar masal dünyasının fantastik derinliklerine el atmışlar !

Çok teşekkürler dostlar.
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,998
29,499
Cthulhu Efsanesi: Karanlığın Perisi (“Los mitos de Cthulhu: El morador de la tinieblas”), senaryosu Norberto Buscaglia (AG) tarafından ve çizimi Alberto Breccia (AG) tarafından yapılmıştır ve yazarın The Haunter of the Dark adlı kısa öyküsünden uyarlanmıştır.

H.P. Lovecraft, Los mitos de Cthulhu, Arjantin, Aralık 1975.

Cthulhu, insan yaşamı ortaya çıkmadan önce yıldızlardan Dünya'ya gelen bir tür olan Kadimlerin rahibi veya lideri olarak nitelendirilir.

Teşekkürler Üstat @Osidi
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,205
7,161
H.P. Lovecraft'ın "Cthulhu'nun Çağrısı" (The Call of Cthulhu) adlı öyküsünün D'Israeli tarafından çizilmiş bir uyarlamasının da yer aldığı "Lovecraft Antolojisi"ni geçtiğimiz yıllarda değerli @scanfan ve @hggurak üstatlar forumumuzda paylaşmışlardı. Ancak bir süredir nedense arama fonksiyonu düzgün çalışmadığı için söz konusu paylaşımın linkini bulamadım.
Değerli @Osidi 'ye bu olağanüstü güzel Breccia uyarlamasını paylaştığı için teşekkürlerimi sunuyorum.

Not: Arama fonksiyonundaki bu sorunu daha önce bildiren oldu mu bilmiyorum ama bu vesileyle değerli @Tsubasa üstada da sorunu bildirmiş olayım.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,080
6,363
Breccia sağanağı devam ediyor ! Gördüğüm kadarıyla , bu sağanağın neredeyse her damlası '' sürpriz '' dolu. Sn. @Osidi , yine alışageldiğim gibi neti bir bakıma '' kazıyarak '' , Breccia üstadın hiç bilmediğim çalışmalarını paylaşıyor ! Çok sayfalı çizgi romanlar her dem favorimdir ama, bu tür '' nadir '' öyküler , benim gibi arşiv meraklıları için bambaşka öneme sahip.

Teşekkürler Sn. @Osidi
 
Üst