1950-HAFTA-sayı-49 ( 1 Eylül 1950)

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,903
5,270


Sayın murtaza5 ;


"Servet insanı değiştirmez ; bilakis, hakiki çehresini belli eder." ----> Peter cheyney


"
Başlangıçta eser imzaya kıymet kazandırır , sonradan imza esere." ---- Eugene O'neill
Dedo11 Yorumu : Sadece bu söz üzerine sayfalar dolusu yazabilirim.

"
Başkasının hürriyetine mani olan hürriyete layık değildir ve Allah onu muhakkak bir gün hürriyetten mahrum eder." ----> A. Lincoln
Dedo11 Yorumu : Aman aman aman !!!!!! Üzerine alınan insanlar çıkacak ....... Bu sözü dile getirmek bu devirde çok tehlikeli...



"KAPALI ODA"

Yerli Roman Yazan : Cevat Fehmi Başkut ...

30 Kasım
Dört sene yedi ay sustuktan sonra bu yağmurlu sonbahar gecesinde işte yine defterimin üzerine eğilmiş bulunuyorum. Halbuki artık hiç yazmıyacaktım. Buna karar vermiştim. Bu kararımı değiştirmeme iki şey sebep oldu :

1 -- Bir hissi kabelvuku ile ömrümün sonuna yaklaştığımı anlıyorum. Zaten artık yaşamak da istemiyorum. Hiçbir şeyde ümidim kalmadı. İçim sıkılıyor ve yorgunum. Durduğum yerden omuzlarım çöküyor , kollarım gevşiyor , göz kapaklarımda birer çeki taşı... Dimağım yağı biten bir kandile benzedi."




Dedo11 Yorumu : 1905 te doğup 1971 de ölen Cevat Fehmi Başkut'u ben hep oyun yazarı bilirdim ( Elbette başka dalda eseri olacakti. Ama bende öyle yer etmişti. ) Çok etkilendiğim oyunları vardı. Bunlardan bazılarını hem oyun olarak sahnede hem de film olarak beyaz perdede izlemiştim. Çok etkilendiğim yapıtların yazarıydı. Bunlardan bir kaçını sayayım siz de hak vereceksiniz. "
PAYDOS" , "Harput'ta Bir Amerikalı" , "BUZLAR ÇÖZÜLMEDEN" .... Nasıl haksız mıyım ?
İşte ben bu yazarımızın bu dergide tefrika edilen böyle bir romanının olduğunu bilmiyordum. Sanırım bir çok kişi bilmiyordur.
Ne var bunda demeyiniz lütfen... 19. Bölümden de başlanır mı demeyiniz. Okumaya başlayınız , inanın bitirmeden bırakmayacaksınız. Bu ne ustalık ... Bu nasıl akıcı bir anlatım , bu ne kadar üstün betimleme ( sıfat ).

Bir de dildeki eski kelimeler ( ki ben aktardığım bölümde bunları vurgulamaya çalıştım. )
Küçük bir örnek : "
hissi kablelvuku" yakın birçok anlamı sıralanabilir ama ben en güzel karşılığı olarak "ÖNSEZİ" sözcüğünü bilir bunu öneririm.




17. sayfada Cemil Cahit Cem'in "Alaminüt Hikaye"si olan "Bana Büyük İkramiye Çaptı!." var.

Dedo11 Yorumu : "Alaminüt" : Kolayca hazırlanıp kolayca tüketilen anlamında. Burada kolayca ( şıpşak ) yazılıp kolayca okunabilen öykü anlamında.
Öyküyü okudum. Evet öykü çok kolay okunuyor. Ama şipşak yazılan cinsten olmadığına bahse girerim. Çok güzel ve düşnülerek yazılmış bir kısa öykü..



25. Sayfadaki çerçeve yazıda "
Körle Kötürüm" yazısını lütfen okuyunuz. Ben okudum hem Tevfik Fikret'i andım hem de DAYANIŞMA sözcüğü üzerine düşünüp durdum..



Dergide öyle öyküler var ki günümüzde bir ara öykü dergisi ( gazetesi ) adı ile çıkanlardaki öyküler bunların yanında çaylak bile kalamaz...


Dergiyi Oku oku bitmez , dergideki yazılar üzerine yaz yaz bitmez. Ama böyle uzayıp da gitmez...


Yine de bir kitabın reklamını aşağıya almadan bitiremedim. 34 sayfadan :

"Kültür Alemimizin Kazndığı Eşsiz Şaheser

EFLATUN
CUMHURİYET

Çeviren : Dr. Saffet Engin ( Türk Tarih Kurumu üyelerinden )
Emerson diyor ki : "Bütün kültür kitapları kaybolsaydı da yalnız Eflatun'un Cumhuriyet'i kalsaydı , insanlığın medeni eğitim kurtarılmış olurdu.."
Mutlaka Okuyunuz.

300 Kuruş - Bütün kitapçılarda bulunur."




Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...






 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,091
6,412
Sn. @murtaza5 'in emekleri sonucu paylaştığı Hafta dergisini indirirken , diyar dostlarından Sn. @dedo11 'in yorumunu okuma fırsatı buldum. Doğrusu @dedo11 'in , dergi yazıları üzerine detaylı anlatımını okurken , kendisinin '' okuma sevgisi ve heyecanı ''nın bana da geçtiğini yazmalıyım ! Dergi yazıları kadar @dedo11 'in yorumları , yorumlarken vurguladığı noktalar , beni hiç yaşamadığım 1950'lerin edebiyat ortamına aldı , götürdü. O yılların dergilerine düşkünlüğüm daha çok , bir '' çizim canavarı '' olarak nitelendirdiğim ( burada '' canavar '' kelimesini , yaşadığı yıllardaki kitap kapakları dahil neredeyse her yayında çizimlerine rastlayabileceğimiz anlamındaki çalışkanlığı nedeniyle kullandım ) büyük sanatçı Münif Fehim'in çizimlerini edinmek amacıyla başlamıştı. Dergilerin sayfalarını çevirirken ,çeşitli tefrikaları okumaya başlamamla o yılların edebiyat ortamı sevgisi beni de zamanla içine çekmişti. Sn. @murtaza5 'in sunduğu Hafta dergisinin sayfalarını karıştırırken , Altan Erbulak , Bedri Koraman gibi sanatçıların çizimlerine rastlamak , benim için ayrı bir keyif unsuru oldu . Sn. @murtaza5 'e sunduğu değerli paylaşımı için , Sn. @dedo11 'e ise kendine özgü güzel yorumları için teşekkür ediyorum.
 
Üst