Bunlar gerçekten elektrik direği mi? Sanat eseri gibi Pilonlar...

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
323
14,267
Bunlar gerçekten elektrik direği mi? Sanat eseri gibi Pilonlar...

izlanda-elektrik-diregi-1.gif

İzlanda elektrik diregi 1

Elektrik direği denince kafamızda oluşan resim aşağı yukarı bellidir: Ruhsuz, çirkin direkler ve onların arasına gerili teller. Bu direkler bazen betondan olur, bazen ağaçtan ya da metalden… Ama hepsinin tek özelliği vardır: Bunlar direktir ve kablo taşırlar.

Neyse ki estetik duygusu gelişmiş bazı insanlar var ve işi sadece kablo taşımaktan ibaret bu direklere başka bir formül bulmayı akıl etmişler. Ortaya çıkan işlerin her biri bir sanat eseri.

izlanda-elektrik-diregi-3-1024x820.jpg

İzlanda elektrik diregi 2

Devler Ülkesi

Choi + Shine Architects adlı bir Amerikan firması tarafından tasarlanan bu elektrik direkleri, İzlanda toprakları boyunca uzanıyor. İnsan fügürü şeklindeki devasa direkler, modüler parçalardan oluşuyor. Bu sayede herykeller, figürlere oturuyor, tırmanıyor ya da çömeliyor izlenimi verecek şekilde, farklı duruşlarda kurgulanabiliyor. Bu sayede, figürler elektrik hattını dağların üzerinden aşırırken “tırmanabilmişler”. Figüler, çiftler halinde yerleştirilebiliyor, aynı ya da farklı yönlere yürüyebiliyor, birbirlerinin yanından geçerken birbirlerine bakabiliyor, diz çökebiliyorlar.

izlanda-elektrik-diregi-2.gif

İzlanda elektrik diregi 3
Uçsuz bucaksız bir manzara içinde bu devasa heykelleri bir düşünsenize!

izlanda-elektrik-diregi-4-1024x719.jpg

İzlanda elektrik diregi 4
izlanda-elektrik-diregi-5.jpg

İzlanda elektrik diregi 5
izlanda-elektrik-diregi-6-864x1024.gif

İzlanda elektrik diregi 6

Metal, cam ve betondan anıtsal insanlar…

Yükseklikleri 30 metreyi bulan devasa heykeller betondan ayaklarla desteklenmiş. Ana gövde metalden inşa edilmiş. Bazı yrelerde cam da kullanılmış. “Devler Ülkesi / Land of Giants” adlı projeleriyle, İzlanda’daki bir elektrik dağıtım şirketi ve İzlandalı Mimarlar Birliği’nin 2008 yılında düzenlediği bir yarışma sayesinde hayata geçirilmiş.

Devasa geyikler

2012 yılında ise Moskovalı Design Depot şirketi Devler Ülkesi projesini anımsatan yeni bir çalışmaya imza attı. Mimarlar bu kez hayvan figürlerinin doğayla daha uyumlu olacağını düşünmüşler ve ortaya çelikten dev geyikler çıkmış. tasarımcılar ve mimarlar durmadan üretmeye devam ediyor.
izlanda-elektrik-diregi-7.jpg

İzlanda elektrik diregi 7

izlanda-elektrik-diregi-8.jpg

İzlanda elektrik diregi 8

Tasarımcılar, bu elli metrelik modern heykellerin Paskalya Adası’ndakiler gibi hem araziye uyacak, hem de elektriği aktararak insanlara hizmet edecek kişilik sahibi yapılar olacağını düşünmüşler.
Çelik figürler aynı zamanda ifadeler kullanarak bir alan hissiyatı oluşturmak için de ayarlanabilecek şekilde tasarlanmış. El ve kafalarda yapılacak değişikliklere vücut parçalarının yerlerinin x, y ve z eksenlerinde yapılacak değişiklikler de eklendiğinde birçok farklı ifade ortaya çıkmaktadır. Çelik figürler aynı ya da zıt yönde yürüyen, geçerken birbirine bakan, diz çöken çiftler halinde de yerleştirilebilir.

Olası formların çokluğuna rağmen her bir çelik figür aynı temel kısımlardan oluşmaktadır (gövde, kol, bacak, el, vs…) ve bu kısımlar arasında da önceden hazırlanmış eklemler kullanılmıştır. Bu tasarımla farklı form ve yüksekliklerde çeşitli figürler yaratılabilirken bütçe de kolay montaj ve inşaatı sayesinde düşük tutulabilmektedir.

_56022200_fourpylons.jpg

article-2049258-0E606B8800000578-148_634x381.jpg

make.jpg

pylon-design-uk.jpg

comp_pylon_design.jpg

Pylon_Banner_1-684x350.jpg

_56022204_trio.jpg

Transmission-tower-clowns.jpg

pylonmontage_1997654i.jpg

p220696b.jpg

_56022200_fourpylons.jpg

_56019104_p12_highres.jpg

_56019111_p82_highres.jpg

_56019667_untitled.jpg

_56019669_p197_highres.jpg

_56019671_p205_highres.jpg

_56019107_p33_highres.jpg

_56022202_forms.jpg

DesignDepot_pylones_1.jpg

zkzj_final_jpg_100000000000000x420_q85.jpg

1239173425277.jpg

Üretim yerlerinden biri

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
19,279
54,437
Kendi Koltuğunda
Muhteşem üstadımızdan muhteşem paylaşımlar
adamlar gerçekten çalışmışlar yorulmamışlar böyle bir tasarım yapmışlar
gerçekten çok güzel ve özel
teşekkürler üstad

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,892
5,289

Sayın ZamanGezgini ;

Yahu sen kaç kişiden oluşan timsin ? Bir kişi ( hatta bir kaç kişi ) tüm bu işleri beceremez.

Adamların uğraştıkları işe bak bir de bizim uğraştıklarımıza. Bir toplum "uğraştığı sorun"u çözebilir ancak. Hani Marx der ya "Bir toplum bir konuyu 'sorun' diye önüne koyduğu andan itibaren onu çözmeye başlamış demektir." Bundan yola çıkarsak ; "Toplumun sorun diye uğraştığı konular onun ne biçim toplum olduğunu gösterir ve onu sınırlar" diyebiliriz.

Sen saçla , kılla uğraşırken adamlar gider kuyruklu yıldıza uydu gönderip araç indirir. Sen de züğürt tesellisi olan basma kalıp papağan lakırdısı ile "Kuran'da vardı" der durursun ( Nedense hep başkaları yaptıktan sonra Kuran'da olduğunu bildirir bu çok bilmişler. Bir kez de onlardan önce gör , var ise. Neyse yine daldık boğulacağız. Suçlu sensin kardeşim. Bu konuları önümüze koyarak bizi üzüyorsun. )

Gelelim senin sunduklarına gerçekten de sanat ile işlevselliği birleştirmek bu olsa gerek. Sanatı hayatın ortasına dikmek ( sokmak ) bu demek olsa gerek. Sakın para bol denmesin ( hatırlatırım İzlanda ekonomisi iflas etmiş bir ülke ). Yani parası olmak yetmez. Bunun yanında "Çağdaş bir dünya görüşünün de olması gerekir." )

Sevgili dost gelelim benim bu konudaki görüşüme : Ben tüm bu direklere karşıyım. Hayır , hayır sanat eseri gibi olmalarına karşı değilim. Ben elektrik direğine karşıyım. Uçuk düşünüp şimdilik elektrik enerjisine karşıyım demiyorum ( aslında karşıyım ). Şimdilik ben elektrik iletiminin elektrik direkleri ile elektrik telleri ile iletilmesin karşıyım. Neden mi ? Çünkü bilen bilir Datça yarımadasında gözlerimle gördüm kahrolduğum yüzlerce örnek var. Bu teller havadan gidiyor ya orman yangınlarına neden oluyor. Bana göre ille de elektrik enerjisi ( ki günümüzde şimdilik başka enerji türü yok ) kullanılacaksa ve bu enerji ille de tellerle iletilecekse ( şimdilik bu da başka türlü iletilemiyor diye ) yer altından korunaklı kanallarla ve özgün kablo sistemi ile olmalıdır. Diyorum. Örneğini sunduğun ülkelerde gerekli teknikle sunulduğunda yangın tehlikesinin minimuma indiğini bilmeme rağmen yukarıdaki görüşümü sürdürüyorum. Bu noktada "Yahu Dedo11 sen neyin peşindesin. Ormanı sadece yangınlar mı tehdit ediyor? Burası Türkiye şöyle çevrene bir bak!" diyen olursa da ; onlara ancak "Haklısın kardeşim" demekten başka söz bulamam.

Bu sayfayı da özel dosyama kaydedeceğim.

Sunduklarını minnet duyguları ile alıyor ( paylaşıyor ) ve en içten duygularımla esenlik dileklerimi iletiyorum...

Anne Frank : "HİÇBİR İNSAN VEREREK FAKiR OLMAMIŞTIR"

Son düzenleme:

cngz1

Aktif Üye
3 Ara 2011
318
9,695
İstanbul
Dikkat ettiniz mi heryer yeşil aman bizimkiler görmesin hemen bir rezidans yada avmye çevirebilirler.Hepsi bir sanat harikası adamlar uçmuş Bizde sanat angarya olarak görülüyor.Teşekkürler zamangezgini