Zagor N.694 - La Leggenda Di Manetola (color)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,662
37,543
Renklendirme konusunda haklısınız. Aynı iticilik Tex Willer renklendirmelerinde de var. Renkli olarak arşivinde bulunmasını isteyenler olabilir diye paylaştım.

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,343
8,191
Değerli balkan,
ister renkli ister siyah beyaz olsun, tüm paylaşımlarınızı ilgi ve beğeniyle takip ediyor ve arşivliyorum. Bunun için size minnettarım. Sağ olun, var olun...
Bazı maceraların renklerinde, sanırım renklendirmeyi yapan kişinin tercihine bağlı olarak farklılıklar olması doğal. Eminim bu tür renklerden hoşlananlar da vardır. Ne demişler, renkler ve zevkler tartışılmaz! :)
Saygılarımla

Mesut1969

Yeni Üye
29 Nis 2019
46
133
Paylaşımınız için çok teşekkürler... Zagor'un her sayısını alan biri olarak, gelecek sayılar hakkında fikir edinmek harika...

Renklendirme ilgili hayal kırıklığımı ben de belirtmeden geçemeyeceğim... "Zevk" meselesinin ötesinde, öncelikle Zagor'un alâmeti farikası kırmızı gömleğini bu şekilde renklendirmeleri yanlış... İkinci olarak, aynı giysinin bir kısmı başka diğer kısmı bambaşka renklendirilmiş... Çoğu karede birçok ayrıntı zeminle aynı renkle boyanıp geçilmiş... Sanki ilgili programı kullanmayı bilmeyen küçük bir çocuğun elinden çıkmış gibi... Bugüne kadar renkli Zagor'larda ilk defa böyle kötü bir renklendiirmeye denk geldim... Bonelli'yi uyaran birileri çıksa keşke... : )

Melih41

Yönetici
4 Ağu 2012
3,715
49,393
Sanatçıların değil makinenin elinden çıkmış gibi yani yapay zeka dedikleri
bir uygulama olabilir gibi geldi bana ve hiç hoş değil. Paylaşımlarını keyifle
takipteyim gelecekten haberlerimizin olaması çok hoş çok teşekkürler değerli
paylaşımlarına sevgili Balkan..

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,343
8,191
Kişisel görüşüme göre fumettilere renklendirme hiç yakışmıyor. Yıllar önce Sergio Bonelli ile yapılmış bir söyleşi okumuştum. Söyleşide, özetle, kendilerine özellikle genç okurlardan neden renkli fumetti yayımlamadıklarına dair çok sayıda soru ve talep geldiğinden bahsederek, renklendirmenin desenin gücünü geri plana ittiğini vurgulamış ve bu nedenle renkli fumettiye sıcak bakmadığını belirtmişti. Sanırım kendisinin ölümünden (2011) sonra, yayınevi yetkilileri bu taleplere direnememiş olmalı ki, tüm yayınların renkli versiyonları peş peşe yayımlanmaya başladı. Şahsen ben de fumettilerde rengin desenin önüne geçtiğini, hatta insanın hayal gücünü kısıtladığını düşünüyorum. Tıpkı müzik gibi renkler de insanın duygularını harekete geçirir. Tasarımda renk teorisi denilen bir olgu var. Buna göre, bir tasarımcı her seferinde "en iyi" renkleri seçmek için bir renk çarkı kullanır ve insanın optik yeteneği, psikolojisi, kültürü ve daha bir çok unsuru dikkate alarak renklendirme yapar. Bu teoriden hareketle, fumettilerin çoğunda kılı kırk yaran bir titizlikte renklendirme yapıldığını söylemek mümkün değil. Üzerinde konuştuğumuz Zagor macerasında ise ekstra bir durum var. Bence de, Değerli Melih41'in dediği gibi bir yazılım yardımıyla renklendirme yapılmış olmalı. Muhtemelen siyah beyaz görseller üzerinde farklı gri tonların her biri için bir renk atanmış ve buna göre tüm eser baştan sona otomatik olarak renklendirilmiş.