scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,907
Yurttaş Kane - Orson Welles (senaryo)
Kitabın adı: Yurttaş Kane
Türü: Senaryo (fotoğraflı)
Ait olduğu film: Yurttaş Kane, 1941 (Citizen Kane) ABD yapımı
Türkçe adı ve Türkiye gösterim tarihi: Yurttaş Kane, 1968 (Sinematek'te gösterildi)
Senaryoyu yazan(lar):Herman J. Mankiewicz, Orson Welles
Yayınevi: Bilgi Yayınevi, Bilgi Yayınları, Sinema Dizisi
Basım yeri: Ankara Üniversitesi Basımevi
Yayın Tarihi: 1965
Çeviri: Nijat Özön
Kapak düzeni: Ozan Sağdıç
Fiyatı: 6 lira
197 sayfa, 82 MB, s/pdf-A (HQ)

wellesorsonyurttakanekapak.jpg



Bu kez yine çok ünlü bir filmin senaryo kitabını sunuyorum. "Yurttaş Kane" (Citizen Kane) adlı ABD yapımı bu film çevrildiği 1941 yılından beri tüm sinema yazarları ve sinema tarihçileri tarafından sürekli olarak dünyanın en iyi ilk 10 filmi arasına sokulmaktadır. Çoğunlukla da bu listelerde ilk sıraya oturtulmaktadır. Üstelik Orson Welles bu ilk filmini çektiğinde 25 yaşındaydı!. Dönemin basın kodamanı William Randolph Hearst'ün hayat hikâyesini anlatan film, kurgu tekniği, çok derin odaklı plânlar, alt açıdan yapılan çekimler, ışıklandırma vb gibi alanlarda sinemaya birçok yenilik katmıştı. Bu senaryo Welles ve Mankiewicz'e "En İyi Senaryo Oscarı"nı kazandırdı. Film 1968 yılının sonbahar aylarında (herhalde Ekim'di) İstanbul'da "Sinematek"te gösterildi. Oysa bu senaryo kitabı ondan üç yıl önce, 1965 yılında Ankara'da yayımlanmıştı.

Kitap üç bölümden oluşuyor. İlk 28 sayfada Orson Welles, filmi ve çekimler hakkında ayrıntılı bilgi verilmiş. İkinci bölümde senaryo yer alıyor. Son bölümde senaryonun metninde geçen sinemayla ilgili teknik terimlerin kısa açıklaması yer almaktadır. Ayrıca kitabın sonunda filmden alınmış çok sayıda fotoğrafa da yer verilmiş.


Filmin istanbul'da 1968'de "Sinematek"te gösterileceğine dair haber kupürü ile bu senaryo kitabının Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandığını bildiren 1966 tarihli başka bir Milliyet kupürü (ilk baskı 1965'te). Yani Türkiye'de önce kitap yayımlanmış, film bundan 3 yıl sonra gösterilmiş.
wellesorsonyurttakanegazete.jpg


"Yurttaş Kane"den bir sahne: "all singing, all dancing".


"Yurttaş Kane"filminin muhtelif afişleri.
wellesorsonyurttakaneafiler.jpg

Bilgi Yayınevi Kitapları Sıralı Listesi
 
Son düzenleme:

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
59
144
denizci
Ölmeden önce; yatakta, elinde cam bir küre vardı ve düşürürken; "Rosebud" demişti son söz olarak; filmden böyle hatırlıyorum, yıllar önce izlemiştim, "Rosebud" küçüklüğünde kullandığı kızağının adıymış, ölüm anında tüm hayatınız aralıksız ve kesintisiz gözünüzün önünden geçer, geçmeye başladıysa bilin ki ölüyorsunuz; gidiş başlamıştır, ben bizzat ölümden döndüğüm için yaşadım; çok iyi biliyorum, sıyrılmak, uyanmak; o filmi izlememek istersiniz, ama kurtulamazsınız, gözünüz kapalı bile olsa sizin zorunlu gördüğünüz film şeridi döner boyuna, hem de doğduğunuz andan başlar; tüm yaşamınız çok hızlı ama anlamlı önünüzden geçer, sürat; anlam kaybı hiç mi hiç yaratmaz, güzel bir filmdi, ama dünya sinemasında ilk 10'a bende kesin girmez, ancak; o yıllara göre değil, bu yıllara göre bile pek çok filmden hala daha iyi bana göre de, Birleşik Amerika harici çok ciddi sanat boyutu yüksek filmler yapılıyor, fakat gişe filmleri olmuyor, Sinamatek vardı eskiden, bir tek o getirirdi, Onat Kutlar aile dostumuzdu ve o yaşta kartım vardı içeri giriş için, tabii o zaman; ne video var, ne o, ne bu, ne şu, sinemalar ise Hollywood filmleri haricinde neredeyse hiç bir şey göstermezlerdi, Sinematek sayesinde sinemanın Hollywood olmadığını öğrenmiştim o yaşlarda, bununla birlikte; sadece Hollywood filmlerinin içinde; bana göre ilk 10 gireceği şu an bile kesin bir film, eline sağlık üstadım :)
 

Julien Sorel

Kıdemli Üye
10 Eki 2010
177
948
Ölmeden önce; yatakta, elinde cam bir küre vardı ve düşürürken; "Rosebud" demişti son söz olarak; filmden böyle hatırlıyorum, yıllar önce izlemiştim, "Rosebud" küçüklüğünde kullandığı kızağının adıymış, ölüm anında tüm hayatınız aralıksız ve kesintisiz gözünüzün önünden geçer, geçmeye başladıysa bilin ki ölüyorsunuz; gidiş başlamıştır,

Yani...
yaşlandığımızda "I know what it is to be young"
ölürken "rosebud" mı diyoruz?
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,061
20,585
Kamlançu
Senaryo nasıl yazılır adlı çeviri bir makale okumuştum. Her paragrafında "sakın Yurttaş Kane'den daha iyi bir film yapacağınızı zannetmeyin" diye uyarıyordu. O zaman filmi bayağı merak etmiştim ama nedense izlemek nasip olmadı. Ama şimdi şart oldu...
Teşekkürler scanfan.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,907

"Yurttaş Kane" filminin senaryo kitabında hayat hikâyesi anlatılan basın kodamanı "William Randolph Hearst"ün sarfettiği iddia edilen sözlerden biri de "Bana üzerinde güzel bir kız, bir köpek veya bir bebek olan bir dergi kapağı getirin, ben de size çok satan bir dergi yapayım" mealindeydi. Bu sözüyle ortalama Amerikan ailesinin her dönemde hassasiyet gösterdiği konulardan bahsediyordu ve bu temalardan birinin kapağında yer alacağı bir derginin toplumda çok tutacağını ileri sürüyordu. Amerikan hiciv dergisi "National Lampoon" ise Ocak 1977 tarihli sayısının kapağında Hearst'ün bu sözüyle gırgır geçiyor. Dergi kapağına Hearst'ün olmazsa olmaz dediği üç unsuru da yerleştirmişti ama bu unsurlara da açıktan saldırıyordu: Ortalama Amerikan ailesinin köpeklerine ne kadar düşkün olduğu bilinir. Bu yılbaşı sayısında Lampoon'un fotoğrafçıları köpeği bir fırın tepsisine garnitürlerin üzerine uzatmışlar, ağzına da bir elma yerleştirmişler. Anne belki de fırından yeni çıkmış gibi duran bu 'yemeği' tıpkı bir yılbaşı hindisi gibi servise hazırlıyor. Bebek ve anne çok mutlu gözüküyorlar. National Lampoon, William Randolph Hearst'ün özdeyişi üzerinden orta sınıf Amerikan ailesine saldırıyor. Buna benzer bir kapak da "köpeğin kafasına dayanmış silah" olan National Lampoon kapağıydı. Bu ikinci kapakta da "eğer bu dergiyi satın almazsanız, bu köpeği vuracağız!" yazıyordu (Ocak 1973). Her iki kapak da Photoshop öncesi döneme ait ve her ikisi de gelmiş geçmiş "en tartışmalı dergi kapakları" arasında sayılıyor.

Lampoon kapağını ayrı bir başlık açarak sunmayı tercih etmedim, konuda bütünlük oluşturması için bu konunun altına ekledim.


National_Lampoon_1977-01_kapk.jpg

 
Son düzenleme:

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,130
Kastamonu
Bu ilginç bilgiler için teşekkürler scanfan. Şu aşağıdaki sözler üzerine kurgulanan kapak
..."Bana üzerinde güzel bir kız, bir köpek veya bir bebek olan bir dergi kapağı getirin, ben de size çok satan bir dergi yapayım" mealindeydi.
meşhuuur kontes hikayesini çağrıştırdı. :)
 
Üst