"Yorgun Savaşçı" TV Dizisinin Yakılma Öyküsü (Nokta Dergisi)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901

"Yorgun Savaşçı" TV Dizisinin Yakılma Öyküsü
Nokta Dergisi Yazısı

1980 yılında romancı "Kemal Tahir"in aynı adlı romanından "Halit Refiğ" tarafından uyarlanan film askeri cunta tarafından yakılarak imha ettirilmişti. Yapımcılığını TRT'nin yaptığı ve sinema filmi olarak çekilip 8 bölümlük TV dizisi olarak yayınlanması düşünülen bu yüksek bütçeli filmin çok geniş bir oyuncu kadrosu vardı. Aslında askerlerin yardımıyla ve onların gözetimi altında çekilmiş olmasına rağmen darbeden sonra sakıncalı bulunarak yine onlar tarafından imha edilmişti. Filmin tüm pozitif ve negatif kopyaları, müzik ve dublaj bantları, hatta kurguda atılmış olan film parçaları bile fırınlarda yakılmış, sadece "u-matik videokasete" kaydedilmiş bir kopyası yakılmaktan kurtulmuştu (gelecekteki soruşturmalar için saklanmış). Söylendiğine göre, bu kopya komisyon üyesi ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Turgut Özakman'ın ve Kerim Aydın Erdem'in (sonradan TRT müdürü oldu) yoğun çabalarıyla korunabilmiş. Film 5 yıllık bir emeğin ürünüydü. Konusu Osmanlı'nın imzaladığı mütarekeden 1920'lerin ortalarına kadar olan bir süreçte geçen filmin yasaklanma nedenleri ve çekimler öncesi ve yakılması sonrasında her cenahtan verilen tepkiler 8 sayfalık yazıda.

1992 yılında bu kez HBB özel televizyon kanalı farklı bir kadroyla başka bir "Yorgun Savaşçı" çekti ve yayınladı. TRT'de buna cevap olarak ilk dizinin ellerinde kalan kasetini derhal TV'den yayınladı. İnternette halen mevcut olan "Yorgun Savaşçı" bölümleri TRT'nin değil, HBB'nin çektiği diziye aittir.

Aşağıda Arda Uskan'ın konuyla ilgili olarak Nokta dergisindeki yazısı yer alıyor. Dergi 28 Kasım 1983'te çıkmış. Yazının başlığı: "Yorgun Savaşçı: Yakılan Filmin Öyküsü".


Yorgun-Sava-Yak-lan-Film-Nokta-ilk.jpg

(Dergi Yazısı, 8 sayfa, CBR, 4,5 MB)
nokt-ys.jpg


 
Son düzenleme:

Kolibri

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Haz 2012
423
6,899
Fatih İstanbul
Bu konuda profesör dergisinin ilk sayısı için bir yazı yazmıştım ve sonunu Ayhan Başoğlu ve çizgiromanın gücüne bağlamıştım.
Ancak rerimlerin görüntü kalitesinin düşük bulunması nedeniyle dergide yayınlanmaya değer bulunmamıştı.

Ben dizinin HBB versiyonunu izledim.

Bay netekim genelkurmay başkanlığı döneminde büyük destek verdiği bu dizinin çekiminden sonra dizi hakkında ileri geri konuşmalar duyması nedeniyle isin ucunun kendisine dokunacağından çekinerek filmi yayınlatmamıştır.
Ona göre savaştan yorgun ve bitap çıkan milletin halini anlatan film,orduyu ve Türk milletini tezyif ve tahkir etmektedir.
Filmin yakılmasından yıllar sonra film çekilirken alınan fotoğraflardan oluşan fotoromanı bir gazetemizde yayınlanır. Ancak TRT gazeteye ihtarname gönderir ve fotoromanın durdurulmasını ister. Ancak gazete yayına devam eder. 27 gün yayınlandıktan sonra TRT mahkeme kararıyla fotoromanın yayınını cebren icraen durdurur.
Ancak son 3 günlük fotoroman Ayhan Başoğlu tarafından geceli gündüzlü çalışılarak fotoroman böylelikle tamamlanır.
Fırsat bulduğumda bu fotoromanın 27 sayfasını ve Ayhan Başoğlu 'nun 3 çizgiroman sayfasını paylaşacağım.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,538
Yaşadığımız bir hadisenin travmatik gerçek öyküsüdür.
Bizim oğlanlar işi bitirdi sözüne mazhar 3.şahıs değil bizim çocuklar işledi bu fiili.
Kim kazandı sonunda kazananı olmayan kaybedeni bol bir yapıt ortaya çıktı.
Sanırım belgesele de konu olmuştu hatırladığım kadarıyla.
Ülkemizin her karış toprağı kutsaldırda üzerinde yaşayanlar nedir bilmiyorum.
Sosyal medyada 8 Mart kadınlar günü ile ilgili paylaşımlara bakarken kendimden utandım.Bir hakaret bin hakaret altında onlarca destek bunlar tam Vatana köstek.
Hala birbirimizi kabul edemiyoruz.
Hala birbirimizi anlamaya çalışmıyoruz.
Hala köprü kurmayıp köprüleri yıkıyoruz.
Hala ne haldeyiz.
Yasaklı filmler,yasaklı şiirler,yasaklı kitaplar, yasaklı sanatçılar bu dönem açılmamak üzere kapanmalı,nefret söylemi,nefret suçu işleyenler psikoterapiste mecbur kılınmalı.
Hiç unutmam lisedeyiz yasaklı değil ancak amborgolu bir sanatçının müziğini dinlediğim için bende ambargo yemiş dışlanmıştım.Aradan yıllar geçti beni kurdukları Whatsapp grubuna dahil etmişler derhal ve hemencecik çıktım.
Arıyorlar neden ne oldu.
Aynen cevabım ben hala aynı sanatçıyı dinliyorum Allah sizede nasip etsin.Dinlemeye de devam edeceğim.Allah herkese nasip etmez dedim.Biraz bozulma oldu haliyle telefondan sonra açtım Ahmet Kaya yı bir daha dinledim.
Müziğin yasağı olurmu ?
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901


23 Şubat 1986'da Yener Süsoy'un yönetmen Halit Refiğ'le bu konuda yaptığı söyleşi:
Yorgun-Sava-H-Refig-r-portj-23-2-86.jpg


HBB'nin kendi çektiği "Yorgun Savaşçı"sını yayınlayacağı haberi üzerine TRT'nin de
kendi yasaklı dizisini yayına soktuğunu bildirir 10 Şubat 1993 tarihli gazete kupürü.

Olay-Dizi-Ekranda-2-10-1983.jpg


 

MehmetAliB.

Kıdemli Üye
2 Ağu 2018
106
187
Yıllar süren savaşlar neticesi insanlarını kaybeden topraklarını kaybeden asırlık çınar Osmanlıdan genç fidan Cumhuriyete Yorgun Savaşçı'nın hüzünlü öyküsü böyle olmamalıymış. Neyseki yakılsa da yıklılsa da çelikten nüvesi hep burada ve kendine mezar kazmak isteyenlerden uzun yaşayacak evelallah.
 

Enki Enlil

Yeni Üye
21 Nis 2020
11
15
Kaydı kötü ama youtube da TRT'nin yakıldığı söylenen kayıp dizisinin tamamı 8 bölüm olarak var...
Garip bir ironi; HBB'nin çektiği 5 bölümlük versiyon da var ama onun ilk bölümü kayıp bu seferde...
Bilginize...
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,483
4,894
Osmaniye
Çocukluğumda gazetelerde filmin çekimi ile ilgili bilgi ve fotoğraf gördüğümü hatırlıyorum. Savaş filmlerini sevdiğimden dört gözle beklemiştim. Ama asla gelmemişti. Şimdi ilgilenmiyorum bile. Çağdışı uygulamalar. Türk halkı hak etmiyor. Tabi ki her dönemin kendine özgü şartları vardır orası ayrı.
 

sahin1

Aktif Üye
23 Eyl 2011
310
1,089
Yaşım itibariyle olayı hatırlıyorum. Gerekçe, Kurtuluş Savaşı sırasında savaşlardan bıkmış Anadolu şehirlerimizin mücadele sırasındaki isteksizliğiydi.
 
Üst