Tarihçe
Yağlıdere'nin bugün bulunduğu yerin ilk defa yerleşim yeri olarak seçilmesi, yöre halkının Cuma namazlarım kılmak, tanışmak, ihtiyaçlarını gidermek ve alışveriş yapmak amacıyla Ağadan bükünde 1811 yılında büyük bir cami yapmalarıyla başlar. Cami yapılmasından sonra,etrafta tuzcu, kalaycı, demirci ve gazcı gibi zaruri ihtiyaç maddeleri satan İşyerleri kurulmuştur. İşyerlerinin çoğalıp gelişmesi, meskûn inşaatların yapılmasıyla İlçe yapısal oluşumunu tamamlamış ve "CAMİYANI" ismini almıştır.
Yağlıdere çayı kenarında yerini alan İlçe merkezi, sonraları bu çayın ismini almıştır. 19.ncu yüzyılda Tirebolu'ya bağlı iken 1957 yılında Espiye'nin İlçe olmasıyla buraya bağlı bir bucak olmuştur. 1987 yılında 3392 sayılı kanunla İlçe olan Yağlıdere hızla gelişmektedir.
Coğrafi Konumu
İlçe merkezi sahile 14 Km. uzaklıktadır. Yüzölçümü 350 Kilometrekaredir. Rakımın 50 olduğu İlçe; Espiye, Alucra, Şebinkarahisar, Keşap ve Dereli İlçelerine komşudur.
Bölgede Yağlıdere çayını besleyen çok sayıda dere vardır. Derelerin çokluğu yağış oranının fazla olduğu zamanlarda sel felaketlerine neden olmaktadır.
Yağlıdere çayının toplam uzunluğu 65 Km. dir.
Engebeli ve toprak erozyonuna acık olan bölgenin yıllık ortalama 1300 mm3 yağış ortalaması vardır. En düşük ısı ortalama -3, en yüksek sıcaklık ortalaması 24 derecedir. Ortalama nem oranı ise % 70 tir.
Bitki örtüsü çoğunlukla fındık bahçesi, meyve ağaçlan, kestane, kızılağaç, meşe, kavak, Kara yemiş ve şimşirden oluşur.
Turistik Değerleri
Yağlıdere'deki en bilinen eski eserlerin başında Çağlayan köyündeki Gebe Kilisesi gelir. Kilise bugün büyük ölçüde tahribata uğramıştır ve tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Yağlıdere'de ayrıca Kızılelma köyünde de bir Kilise kalıntısı bulunmaktadır.
Yağlıdere'deki tescilli eserler arasında, Tuğla köyünde Muharrem Bin Abdullah tarafından 16.yy. da Yavuz Sultan Selim'in Annesi Gülbahar Hatun adına yaptırılan Sarı Halife (Hacı Abdullah) Türbesi ve Tekke Köyünde 16.yy. yapılmış olan Sarı Halife Dergahı ve Tekke köyü cami sayılabilir.
Tarihi Kemer köprüleri ünlüdür.