Welt am Draht (1973)

agartan

Onursal Üye
28 Haz 2019
1,220
11,307
Welt am Draht (1973)

Yönetmen: Rainer Werner Fassbinder
Senaryo: Daniel F. Galouye, Fritz Müller-Scherz, Rainer Werner Fassbinder
Müzik: Gottfried Hüngsberg
Ülke: Batı Almanya
Tür: Suç, Bilim-Kurgu
Vizyon Tarihi: 14 Ekim 1973 (Batı Almanya)
Dil: Almanca, İngilizce
Süre: 213 dk
Çekim Yeri: Cologne, North Rhine - Westphalia, Almanya
Nam-ı Diğer: World on a Wire
IMDb Rating: 7.8
1 Ödül

Sunum: 1,91 GB, 720p, orijinal dilde ve Türkçe altyazısı yanındadır.

Welt am Draht,1:

Welt am Draht,2:

0070904.jpg

Sanal gerçeklik hikayelerinden hoşlanıyorsanız; Alman oyunculardan oluşan büyük kadrosuyla bu film, diğerlerinin öncülüdür.
Daniel F. Galouye'nin romanı "Simulacron 3"e dayanmaktadır. (1964)

(Araştırmalarıma göre Simulacron 3, Türkçe olarak basılmış. Ancak bulmak, imkansızın bir tık üstü. Bulabilirseniz, kaçırmayın)

"Diğerleri" demişken, önce Matrix (1999) filmini sunmak istedim. Elbette, izlemeyen diyardaşın olduğunu sanmıyorum.
Amacım, sinemada çığır açan bu filmin Ç.D. Sinematiğinde yer almasıydı.
Sunum yazısını -tabii ki geniş tutacaktım- hazırlarken,
Sırasıyla Dark City (1998), The Thirteenth Floor (1999) ve EXistenZ (1999) filmlerinin aynı konuyu işlediklerini fark ettim.
Filmlerin çıkış zamanlarına dikkat edin; sanki bir düğmeye basılmış gibi.
:Z
Bir başka ilginç rastlantı; film, Daniel Galouye'nin 1964 tarihli "Simulacron 3" romanına dayanıyor demiştim;
ünlü BK yazarı Philip K. Dick'in "The Simulacra" romanı da aynı yıl yayınlanmış.
:Z :8:

Filmler arşivimde vardı. Olmayan, Matrix'in sunum yazısını hazırlarken, varlığını yeni öğrendiğim bu filmdi.
Şansım(ız)a, alt yazısı ile birlikte filmi buldum; senkron sorununu da kolaylıkla aştım.

Film, RW Fassbinder henüz 27 yaşında iken, 1973'te Alman TV'si için altı haftada, 16 milimetre olarak çekilmiş.
1973'te Batı Alman televizyonunda iki bölümlük bir mini dizi olarak gösterilmiş.
Film, 2000'den sonra, internette tek bir dijital versiyonun görünmeye başladığı ve Fassbinder hayranları tarafından
dosya paylaşım toplulukları aracılığıyla yayıldığı zamana kadar bir daha görülmemiş.

2010 yılında, Rainer Werner Fassbinder Vakfı tarafından tamamen restore edilmiş yeni bir versiyon,
ilk gösterimini Berlin Uluslararası Film Festivali'nde yaptı.
(bu izleyeceğiniz sürüm)

l-welt-am-draht-5529d6aa.jpg

Ultra hızlı işlemcilerin ve İnternet'in olduğu bu günlerde, 1974'te bilgisayarların nasıl olduğunu hatırlıyor musunuz?
O zamanlar sanal gerçeklik kavramını ortaya koymak gerçekten hayal gücünün inanılmaz bir başarısı.
Fassbinder'in filmi elbette CGI ve pirotekniklerin hiç birine sahip değil ve bunun yerine bir çok 'sanatsal' unsura sahip,
yarattığı atmosfer yoğun ve gerçek olanı karanlık ve sürükleyici bir şekilde nasıl bilebileceğimiz sorusunu gündeme getiriyor.

Hikaye gelecekte bir zaman diliminde geçiyor, 'kimlik birimlerinin' var olduğu, alternatif gerçeklikler yaratabilen bir süper bilgisayar hiç bir zaman belirtilmez,
çünkü insanlar normal bir şekilde hayatlarını sürdürürken bilgisayar programları olduklarının farkında değiller.
Sonra bir gün işler ters gitmeye başlar ve bir adam, Fred Stiller araştırmaya başlar.
Olay örgüsü çözülüp gerçekler ortaya çıktıkça işler daha karmaşık hale gelir.

Stiller, kendisinin gerçek Fred Stiller'ın bir bilgisayar simülasyonu olduğunu fark eder.
Bu, zavallı Fred'i şaşırtır, çünkü o da yakın zamanda bir "kendi" bilgisayar simülasyonu yaratmıştır.
Film böyle bir dizi iç içe gerçeklik, simülasyonlar içinde katlanmış simülasyonlar sunar.
"Kimlik birimleri", "gerçek olmadıklarını" anladıklarında, diğerlerini sahte otomatlar olarak görmeye başlar,
varoluşsal krizler yaşarlar ve depresyona girerler.
Fassbinder'in "kimlik birimleri" gibi, insanlar da "makine olduklarının farkında olmayan" makinelerdir.

6d2d1c0e679f19d177c7f4af94bafdde.jpg

Büyüleyici ve gerçek ortamda keşfedilen bir kavram.
Filmde özel efektler yok, sunulan dünya beklediğimiz gibi; 70'lerde yapılmış olsa da, tasarımda hafif bir fütüristlik var ama eskimiş görünmüyor.
Tasarımın kendisi 50 yıl sonra harika görünüyor. Oyuncu kadrosu iyi bir iş çıkarıyor ve hiçbir zaman düz bir şekilde oynanmıyor.

1973'te TV için yapılan ve toplam uzunluğu üç saatten fazla olan iki bölümden oluşan bu film, bazen biraz ağır ilerliyor gibi görünebilir.
Bununla birlikte, yavaş yavaş ortaya çıkan hikayede o kadar çok iç gerilim var ki, sonunda çok uzun ya da sıkıcı gelmiyor.

Son olarak:
Bir sanal gerçeklikten çıksanız, başka bir sanal gerçeklik seviyesine girmediğinizden emin olabilir misiniz?

Saygılar.

*

Son düzenleme: