Usta sanatçı Rossi’den Western şaheseri: Golden West

karlıova

Yeni Üye
9 Ocak 2019
93
560
Senaryo ve Desen: Christian Rossi
Yayınevi: Glénat BD
Yayın Tarihi: Ekim 2023
Format: 168 sayfa, 25x34 cm, renkli kuşe kağıt, hardcover cilt
Bedetheque notu: 4.3/5 (33 oy)
Fiyat: 35€
Web sitesi:

Kariyerinde Jim Cutlass, W.E.S.T gibi eserler bulunan, yakın dönemde Tiburce Oger’in “Indians!”, “Go West Young Men”, “Gunmen of the West” Western antolojilerinde kısa öyküleriyle katkı vermis BD’nin önde gelen çizerlerinden Christian Rossi bu kez magnum opus’u ile okurların karşısında.

Golden West, en korkulan ve boyun eğmez yerli kabilelerinden Apaçilerin Sierra Madre dağlarının acımasız coğrafyasındaki hayat tarzı ve inançlarına, uzun bir döneme yayılan baskın ve savaşlardan sonra Meksika ve Amerikan askerlerinin arasında sıkışıp kalarak tarihten yavaş yavaş silindikleri bir döneme göz atıyor.

Ana karakter Woan, henüz çocukken bir av esnasında yakın arkadaşının ölümüne yol açtığı için kabile tarafından lanetlenerek terk ediliyor. Vahşi doğa koşullarında hayatta kalmayı beceren Woan’ın yolu bir süre sonra Apaçilerin efsane şamanı Geronimo ve kadın savaş lideri Lozen ile kesişiyor. Her iki karakterle yol arkadaşlığı yapan Woan onların mücadelesine katılarak kabilesine değerini ispatlıyor. Ne var ki Woan çağın değişmesi ve giderek artan Batıya göç ile Apaçilerin rezervlere kapatılmasına ve asimile edilerek yavaş yavaş yok edilmelerine tanıklık etmek zorunda kalıyor.

Rossi klişelere ve kolaya kaçmadan gerçekçi, biraz melankolik ama hafızada kalıcı bir senaryoya imza atmış. Görsellik, kendisinden bekleneceği gibi muhteşem. Dağ manzaraları, karakter çizimleri ve özellikle yüz ifadeleri, çatışma sahneleri, hikayenin ambiyansına eşlik eden el emeği akrilik direkt renklendirme bu albümü görsel bir hazineye dönüştürüyor.

Sonuçta Golden West türün sevenlerinin göz ardı etmeyeceği, şimdiden adını klasikler arasına yazdırmaya aday görkemli bir çalışma. Büyük boy, pırıl pırıl kuşe kağıt ve sert ciltli edisyon ile Casterman da bu eserin hakkını vermiş.

Örnek görseller

niOCTJwMKu7oyUlCTsTNpLq_VgZt7nt302Ei74zlm_AFhKmJW-MM6A-cover-full.jpg



3924_P1.jpg


3924_P17.jpg


PlancheA_483391.jpg


3924_P7.jpg


3924_P8.jpg



Daha fazlası için





 

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
73
1,160
Istanbul
Görünüşe bakılırsa, son bir yıl içerisinde okuduğum en iyi Western olan “Hoka Hey!” ile eş değer kalitede, yine çok iyi bir çizgi roman daha bekliyor bizi.
Golden West” Fransa’da yayınlanmasından kısa süre sonra Almanya’da da yayınlanınca dikkatimi çekmişti ( ).
Henüz “Golden West”in indirilebilir bir kopyasını bulamadım malum sitelerde, fakat takipteyim. Merakla bekliyorum.

***
Bu arada, “Golden West” veya “Hoka Hey!” kadar iddialı olmasa da, sadece ortalamanın bir tık üzerinde diyebileceğim başka bir yeni Western daha önereyim:
” (Senaryo: Philippe Thirault - Çizimler: Gilles Mezzomo)

(Rahatlıkla iki ciltte derinlemesine işlenebilecek sağlam bir öyküyü ve ilginç karakterleri (muhtemelen yayınevinin de zorlamasıyla) tek bir ciltte "hızlandırılmış şekilde" bitirdikleri için biraz bozulmuştum “Hacendado” ekibine. Ama dediğim gibi, yine de ortalamanın üzerinde bir çizgi roman. Bu da “Hacendado”nun İngilizce kopyasının .)
 
Son düzenleme:

karlıova

Yeni Üye
9 Ocak 2019
93
560
@MelihAbi Mesajınızla benzer şekilde "Golden West" kendisinden bir yıl önce yayınlanmış "Hoka Hey!" ile karşılaştırıldı Fransa'da BD yorumcuları ve forumlar tarafından. Naçizane görüşüm, "Hoka Hey!" in hikaye bütünlüğü ve anlatım kalitesi olarak biraz daha üstte olduğu. BDTheque notu ve okur popülaritesinde de bu eser burun farkıyla önde görünüyor (Hoka Hey 4.5/5 - 97 oy, Golden West 4.3/5 - 33 oy).

Hacendado'yu okudum, dediğiniz gibi ortalamanın üstünde ve birkaç değişik önerisi var klasik Western öykülerine göre. Desenler ve renklendirme de gayet güzel. Ancak bu iki albümle aynı klasmanda değil.

Golden West Fransızca orijinal albüm indirme linki
 

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
391
4,418
Evren
Balon temizleme ve kadraj işiyle uğraşıyorum. Sayfaları düzenlerken kayıp yaşamamak için png ye çevirdim, bu sefer dosya boyutu 300dpi olarak 4.37 GB oldu. Laptop kasılıyor ama bende de inat var. Hoka Hey! ise 5 GB oldu!
 
Üst