scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,904
Türkiye'de Ansiklopedi Reklâmları
(Geçmişten Bugüne)
Geçmişten günümüze Türkiye'de epey bir ansiklopedi yayımlanmış ve bunlarla ilgili dergi ve gazetelere çok sayıda ilânlar verilmiş. Bu durumu ülkemizin kültür birikimi için olumlu bir işaret olarak görmek istiyorum. Söz konusu bu reklâm ve ilânlardan bulabildiklerimi tek bir başlık altında toplamaya karar verdim. Aslında 2 yıl önce "Resimli Bilgi" ansiklopedisini hatırlayan var mı? diye bir başlık açmıştım. Sonra da o başlığın altlarına doğru bazı başka ansiklopedilerin reklâmlarını da eklemiştim. Zaman içinde yeni bulduğum reklâm/ilân görsellerini de dağınıklık olmaması için o mesajın içine ekliyordum. Yeni mesaj olarak açmadığım için de bunlardan kimselerin haberi olmuyordu. Üstelik yeni reklâmlar eklendikçe o mesaj hacim olarak şiştikçe şişiyordu (bunları yeni mesaj olarak da açamıyordum, çünkü konu başlığı onlara uygun değildi). O nedenle buradaki yeni başlığı açıp o konunun altındaki bazı reklamları da buraya taşıdım. Yenileri geldikçe de bu başlığın altında toplarız. Hepsi toplu olarak elimin altında olmadığı için kronolojik bir sıra olmayacak, ama sonunda iyi bir başvuru kaynağı olacağından eminim. Sizlerin de katkılarıyla bu başlığı genişletebiliriz. Mümkün olduğu kadar ansiklopedilerin kendi görüntülerini değil de, onlar hakkında basında çıkan tanıtım reklamlarını buraya aktaracağım. Ama tanıtım reklamı bulamazsak, ne yapalım ansiklopedinin kendi görüntüsünü de koyabiliriz!
Konuya bir giriş oluşturması için, ülkemizde Ansiklopedi konusunda en yetkin isimlerden biri olan "Hakkı Devrim"in Aralık 1973'te Milliyet Sanat dergisine verdiği "Türkiye'de ansiklopedi" konusundaki kısa röportajı aşağıda sunuyorum. Hakkı Devrim'i bu yıl (2016) Haziran ayında kaybetmiştik.
Moderatör tarafında düzenlendi: