Türk Sinema Filmleri Ansiklopedisi 1

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
310
14,387
Türk Sinema Filmleri Ansiklopedisi 1

Sizlere bu önemli çalışmanın ilk cildini sunmak olanağını veren kıymetli araştırmacı Yalçın Özgül'e çok teşekkür ediyorum.2.cilt için yapılacak tek şey benim gibi arayıp bulup satın almak olacak.
Tüm sinema severlerin kütüphanesinde bulunması gereken bir kaynak.Ben birinci cildide basılı olarak edinmenizi öneririm.Sevgi ve saygılarımla.

İLK SÖZ
Sinema bir tutkudur. Sayın Burçak Evren’in de belirttiği gibi, bir çırpıda izlenip tüketilen ucuz bir eğlence değildir. İzleyicinin düşüncelerini geliştiren
onu bambaşka bir yaşantıya götüren bir sanattır sinema aynı zamanda...

Bu güne kadar basılı kitaplarda film isimleri ve oyuncu kadrosu kısaca geçilmiş, sadece yönetmen, senarist,
görüntü yönetmeninden ibaret künye yer almış, asıl emeği geçen kişilere, kamera arkasında rol alan emekçilerin isimlerine yer verilmemiştir. Ben bu çalışmamda kamera arkası çalışan teknik ekibe de onları anmak adına yer verdim. Tabi ki eksiklerim ve belki de ufak tefek affedilebilir hatalarım olmuştur mutlaka.
Ancak ben bir ilki gerçekleştirdim ve tuğlaları mümkün olduğunca yerli yerine koymaya gayret gösterdim.
Bu aşamadan sonra duvarı örmek ve devamlı yükseltmek başlıca görevim olacak.
"Türk Sinema Filmleri Ansiklopedisi" adını verdiğim bu çalışma yaklaşık 10 sene öncesine dayanmakta. Soran meraklı dostlarıma bu uzun süreli yıllardan bahsedince, yüzlerinde alaycı bir tebessümle
karşılaştım çoğu kez. Pek tabidir ki gecemi gündüzümü vermedim bu 10 senelik
süreye. O tarihlerde şimdiki gibi faydalanabileceğim kaynaklar yoktu. Gazete ve mecmualarda, dergilerde yer alan filmler ile ilgili minik minik notları topluyor, TV programlarının gazetelerde yer alan filmlerle ilgili
kısa açıklamalarını alıyordum araştırmama. Sonraları sahaflarda bulduğum eski basımlı kısa kısa filmlerin yer aldığı sinema yıllıkları, çalışmama yeni bir yön verdi. Bir yandan da o güne kadar İnternette yer almayan bir sinema sayfası hazırlamış, orada da bu çalışmamı yayınlıyordum. Bu konuda Aylık "Sinema Dergisi"nin 2001 yılının 76. sayısında şunlar yazılıyordu:
"TÜRK SİNEMASINA TAZE KAN"
“Web ortamında Türk Sinemasına ilişkin ciddi çabalar görmek ne sevindirici.
Kapsamlı, ayrıntılı,özenle hazırlanmış, tasarlanmış ve hizmetinize sunulmuş, bir Türk Sineması sitesini kıvançla tanıtıyorum sizlere.Türk sinemasından
son haberler (örneğin Barış Pirhasan'ın yeni filmi "O da Beni Seviyor"un Haziran'ın sonunda başlamış olacağını buradan öğrendim), oyuncu ve yönetmenlerin filmografileri, kısa biyografileri, Türk film afişleri,
Türkiye'deki festivallere ve Bilgi Üniversitesi'nden Kültür Bakanlığı'na dek Türk sinemasıyla ilgili kurum ve kuruluşlara ulaşabileceğiniz linkler bu sitede elinizin altında. Hele film afişlerine mutlaka bir bakın!1997 baharında, bugün adına yaygın şekilde internet dediğimiz ortamla tanışan Yalçın Özgül'ün hazırladığı site web ortamında gelecekte rastlayacağımız çok daha iyi Türk sinema sitelerini müjdeliyor adeta”. (Burçin S. Yalçın)
Gerçekten bir süre sonra Internet ortamında Sinema ile ilgili web siteleri yer almaya başladı. Her biri birbirinden güzel ve bilgilendirici sayfalardı bunlar.
Ne var ki bu sitelerde benim emek vererek hazırladığım
bilgiler tümüyle yer almaya başladı. Bu tam anlamıyla emeğe saygısızlıktı.
Hani ya kaynak gösterilse neyse!...
“Kaynak gösterilmeden yapılan alıntı, emeğe saygısızlıktır” diyerek sayfamı kaldırdım internetten. Ve yıllar sonra, yeni kaynakların oluşmasıyla birlikte çalışmalarımı hızlandırarak, bu güne kadar sayıları 591' i bulan yönetmenlerimizin rejisini yaptığı 6317
filme ulaşma imkanını bulabildim.
Bu Ansiklopedi içerisinde filmlere geniş bir biçimde yer verebilme gayretiyle, ileriye yönelik binanın inşası için büyük bir adım attığımın inancındayım.
Sinemamızın yüzüncü yılını kutlayacağı 2014 yılında buluşmak üzere...
Sinemalı günler dileğiyle....
Yalçın Özgül

Türk Sinema Filmleri Ansiklopedisi 1:

trksnmtrhansklpdszg01.jpg

trksnmtrhansklpdszg02.jpg

trksnmtrhansklpdszg03.jpg

ZAMANGEZGİNİ_BAYHUN ÖNTÜRK

ulucak

Süper Üye
8 Eyl 2012
1,063
2,809
Yine buram buram tarih kokan bir paylaşım. Görsel sanatların zamanımızda en etkini olan sinema ve sinema tarihimiz açısından önemli bir paylaşım. Hem yazana hem de paylaşana teşekkürler...

Moderatör tarafında düzenlendi:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,184
78,791
hiçbiryerde :)
ilk filmimize baktım,
var olup olmadığı da tartışmalıymış ya,neyse.
doyurucu ve çok değerli bir
çalışma.sinemamızla ilgili en geniş
kapsamlı ansiklopedi bu sanırım,
çok faydalı olacaktır herkese...
teşekkür ederim...

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
526
1,399
Bu harika bir esere benziyor , eski türk filmlerini severim tüm klişelerine rağmen onlar hakkında yazılmış bir ansiklopedi ise benim için harika bir kaynak olacak.

recocore

Süper Üye
26 Nis 2009
1,560
855
Sadece taramayla bu kadar güzel eser ortaya çıkar mı, sanmıyorum. True pdf formatında, üzerinde çok çalışılmış, düzeltilmiş ve bolca emek verilmiş olmalı... Ellerine, gözlerine sağlık zamangezgini harika olmuş...

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
661
2,978
Teşekkürler, türk sineması hakkında yavaş yavaş kaynaklar çoğalıyor. Bu aslında şu manaya geliyor, artık türk sineması bir birikim yapmış ve bu birikim üzerinde şekilleniyor, değer buluyor. Bu da çok güzel bir şey, türk sinemasının geleceği adına. Şimdi toplum olarak yapmamız gereken, bu kaynaklarla bilgilenip, bundan sonrası için türk sinemasına yön vermek, daha iyiye ulaşmasını sağlamak.

Yazarına, tarayana, basana, sunana teşekkürler..

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,005
12,106
Her sinema severin başvuru kitabı olmaya namzet bir eser. Diğer cildini felllik fellik aramak lazım. Teşekkürler Zamangezgini.

cngz1

Aktif Üye
3 Ara 2011
68
9,446
İstanbul
Çok değerli bir Başvuru kaynağı bir sinema sever olarak çok mutlu etti paylaşımınız Zamangezgini inşallah diğer cildinide bulabiliriz teşekkürler

steinbeck

Süper Üye
23 Şub 2012
1,543
3,455
Değerli, üstün bir paylaşım, teşekkürler.

Moderatör tarafında düzenlendi: