bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,541
69,462
NeverLand
TINTIN


Georges Rémi (Hergé)'nin 1929 yılında yarattığı kahramanla aynı adı taşıyan ve ilk sayısı 26 Eylül 1946 tarihinde yayınlanan haftalık çizgiroman dergisi Tintin, başlangıcından itibaren uzun yıllar Edgar-Pierre Jacobs'un Blake et Mortimer, Jacques Martin'in Alix gibi macera çizgiromanlarına sayfalarını açan en önemli Frankafon çocuk dergisi konumunda kalmıştır.

Bunlara sonraki yıllarda Albert Weinberg'den Don Cooper, René Goscinny ve Albert Uderzo'dan Oumpah-Pah/Umpah-Pah, Jean Graton'dan Michel Vaillant, Hermann'dan Comanche/Komançi, Derib'den Buddy Longway/Korkusuz Badi benzeri çizgiroman başlıkları eklenmiştir. 1988 yılından itibaren Tintin Reporter adını alan dergi, 1948-1978 yılları arasındaki otuz sene boyunca sayısız çizgiroman ressamının popüler çalışmasına yer vermiştir.

izgiromanAnsiklopedisi584.jpg


Tintin dergisinin ilk sayısının kapağı.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,772


Tintin-1946-ilk_say_lar.jpg

Tintin dergisinin 26 Eylül 1946 tarihli ilk sayısı ile 3 Ekim 1946 tarihli 2. sayısının kapakları

İlk sayıda yer alan Tenten Macerası "Le Temple du Soleil" (Güneş Mabedi)'nin 2 sayfalık ilk tefrikası. Macera 1946-1948 yılları arasında "Le Journal de Tintin"de renkli olarak tefrika edildikten sonra 1949 yılında albüm halinde de yayımlanacaktır

Tintin dergisi (tam adıyla Le Journal de Tintin) Erol Simavi'nin 1964-1966 yılları arasında çıkarttığı Zıpzıp dergisinin kaynağı olan dergidir. Başlıklarının altında yazan sloganlar da aynıdır: "7'den 77'ye her gencin dergisi". Belçika'nın başkenti Brüksel'de Fransızca çıkan ve Fransızca konuşulan tüm ülkelere buradan dağıtılan haftalık Tintin dergisi 26 Eylül 1946 ilâ 1993 yılları arasında yayımlanmıştı. Yayımcısı "Le Lombard" yayıneviydi. Dergi adını Hergé'nin yarattığı Tintin (Tenten) çizgi romanından almıştı ve Tenten'in birçok macerası albüm haline gelmeden önce bu dergide genelde ikişer sayfa halinde tefrika edilmişti. Diğer çizgi romanlar da aynı biçimde tefrika usulü yayımlanıyordu, yani birçok macera aynı anda başlıyor, bir ya da iki sayfa halinde o dergide yer aldıktan sonra devamı gelecek haftaya kalıyordu. Tintin dergisi 1938'de çıkmaya başlayan benzer formattaki Spirou dergisi ile de tatlı bir rekabet halindeydi.

Tintin dergisinde yer alan birçok resimli roman bazılarının adları değiştirilerek Zıpzıp'ta da yayımlanmıştı. Bir tanesi hariç: O da Fransızca dergiye adını veren Tintin'in (Tenten) maceraları! O tarihte Türkiye'de Tenten'in yayın hakları başka bir şirkette olduğu için Erol Simavi ne derginin adı olan Tenten'i (veya Tintin'i) isim olarak dergisine verebildi, ne de Tenten'in maceralarını o dergide yayımlayabildi. Onun yerine Tintin ile ses uyumu oluşturan Zıpzıp sözcüğünü dergisine ad olarak seçti. Zıpzıp'ta da yayımlanan bazı Tintin çizgi romanları şunlardır: Ric Hochet (Yaman Gazeteci Rik), Dan Cooper (Göklerde Düello), Michel Vaillant (Yarışçı Con), Vincent Larcher (As Futbolcu), Jack Diamond (Acar Jack'in Maceraları), Les 3A (Üç Kafadarlar), Pom et Teddy (Buda'nın Esrarı), Les Franval (Mark), Strapontin (Hızlı İle Bilgiç), Line (Altın Kalpli Nil) vb.

"Le Journal de Tintin" (1961 yılının 28. sayısı) ve "Zıpzıp" (1964 yılı 22. sayı) kapaklarından örnekler. Sloganları da aynı.
Tintin_ve_zipzip_in_ayn_sloganlar.jpg


 
Son düzenleme:
Üst