scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,907
Tintin and the Golden Fleece (1965)
("Tenten ve Altın Post, 1965")
Film Kitabı
Buradaki versiyonun dili: İngilizce (Fransızcası da var)
Kitabın yayın tarihi: 1965
Kitabın dayandığı sinema filminin tarihi: 1961
Kitabın dayandığı sinema filminin adı:
"Tintin et le mystère de la Toison d'Or"
("Tenten ve Altın Postun Esrarı")
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)Bilindiği gibi Tenten albümleri ve çizgi filmleri dışında iki tane de gerçek karakterlerle çevrilmiş Tenten sinema filmi vardır (2011 yılında çıkan Spielberg'in Tenten filmini saymıyorum, çünkü o film gerçek oyuncular üzerinde kaplama yapılarak "Motion Capture" tekniğiyle çekildi, yani bir tür 3D animasyon filmidir. Diğerleri de animasyon filmleridir). Gerçek karakterlerin rol aldığı Tenten filmlerinden ilki ve genel kanıya göre (Tentenologlara göre demek daha doğru olacak) en iyisi olan 1961 Belçika-Fransa ortak yapımı "Tintin et le mystère de la Toison d'or"du (tercümesi "Tenten ve Altın Postun Esrarı", Türkçe adı "Tenten ve Altın Post"). Sayın "4you007" 1961 tarihli filmi daha önce ÇD'nda paylaşmıştı (şurada). Konusu İstanbul ve Yunanistan'da geçen bu filmin 1965 yılında bir de sinema kitabı çıkmıştı (Burada paylaşılan kitap). Filmden alınmış fotoğraf kareleri ile oluşturulmuş bu kitap biraz fotoroman tarzına yakın durmaktadır. Hardcover olarak sunulan kitabın boyutu ve formatı diğer Tenten albümleriyle aynıdır. Filmde (ve haliyle film kitabında) birçok Türk oyuncu da rol almıştır. Bunlar İzmirli şarkıcı Dario Moreno (Midas Papos rolünde), tiyatro oyuncusu Ulvi Uraz (Rehber Malik rölünde), Faik Coşkun (Kahveci rolünde) ve Kamer Sadık (Komisyoncu rolünde). Jean-Jacques Vierne'nin yönettiği filmde Tenten'i Jean-Pierre Talbot, Kaptan Hadock'u da Georges Wilson oynamışlardı. Ne yazık ki, an itibariyle, Tenten'i oynayan 1943 doğumlu Belçikalı Jean-Pierre Talbot haricindeki oyunculardan hiçbirisi artık hayatta değil. Kitap (ve film) 1961 yılının İstanbulunun (ve Pire'nin) neye benzediğini merak edenler için de güzel bir belgesel niteliğinde. Bahaneyle şimdi aramızda olmayan güzel oyuncuları da yad etmiş olacağız.
Tarama bana ait değil. Ancak yabancı bir siteden aldığım bu albümün sayfaları oldukça soluk ve çok düşük kontrastlıydı. PhotoScape'te bazı iyileştirmeler yaparak aşina olduğumuz bir barındırma sitesine yeniden upload ettim.Aynı albüm bende de vardı, ancak daha önce bahsetmiş olduğum gibi şu aralar sadece doküman tarayıcı kullandığım için bir kitabı sayfalarına ayırmadan (mutilasyon!) tarayamıyorum. Bu kitap da bana hediye gelmiş olduğu için haliyle parçalamaya kıyamadım. Tam bu sırada internetten buradaki kopyayı bulup indirdim.
Hepinize iyi okumalar dilerim.
Türk oyuncuların yer aldığı sahnelerin bulunduğu sayfalar
Not: Bu kitabın Türkçe balonlaması da şurada: (6.6.2015)
Tenten ve Altın Post (TR Balonlama)
Son düzenleme: