Tif et Tondu

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,577
73,520
NeverLand
TIF ile TONDU


Kel kafalı Tif ve siyah sakallı Tondu (Türkçe'ye aktarılırken Tontu adını almıştır) ikilisinin çizgiroman sahnesinde ilk kez gözükmeleri 1938 yılındaki Spirou dergisi sayfalarına denk gelmiştir.

9782800137896_2.jpg


9782800138435_2.jpg

Seri bu tarihte Belçika asıllı ressam Ferdinand Dinour tarafından yaratılmıştır. Başlığı şöhrete kavuşturacak olan Willy Maltaite ya da kısa adıyla Will ise 1948'de Tif et Tondu çizgiromanlarına imza atmaya başlamıştır. Senarist olarak seriye katılan 1927 doğumlu yazar Maurice Rosy de işe başlar başlamaz, Choc adlı kötü karakteri ve La Main Blanche/Beyaz El adlı suç örgütünü, aynı derginin 873-894. sayıları arasında basılan 'Tif et Tondu Contre la Main Blanche' adlı macerada eklemiştir.

1566.jpg

Maceraya düşkün kişilikleriyle durmaksızın gizemli ve entrika dolu olaylara bulaşan iki özel dedektif olan Tif ile Tontu, ilk serüvenlerinde Beyaz El'in gizli lideri olan ve sonradan daha karizmatik bir karaktere dönüştürülerek Choc/Bay Şok (1969 Red Kit serisinde Maskeli ismiyle anılmıştır) adını alan uluslararası bir suçluyla olan mücadelelerde rol almışlardır. Hazırladığı çizgiroman başlığının senaryolarını önceleri yazar arkadaşı Ferdinand Dinour'a teslim eden Will, bu senaryo yapısının Marcel Allain ile Pierre Souvestre'in kaleme aldığı Fantomas romanlarındaki ele geçmez Fantoma ile onu yakalamayı kafasına koyan Komiser Jüv'ünkinden ödünç alındığının farkındadır. Zira daha ilk maceralarda çok zengin kişileri, hatta büyük bankaları soymaktan çekinmeyen Bay Şok, son derece gelişmiş teknolojik cihazlar kullanarak Tif ve Tontu'yu daima şaşkınlığa düşürmekte, maceranın sonlannda ise artık tam, 'yakalandı' derken yine akla hayale gelmedik bir beceriyle kaçarak, kayıplara karışmaktadır. Bilimkurgu temalı bu serüvenlerin çoğunda Tif ile Tontu'ya dostları Allumet/Komiser Kibrit de yardım etmektedir, ancak o da Bay Şok'un peşine düşmekle onu yakalamanın aynı şey olmadığını kısa sürede anlamıştır. 1991 yılında sona eren başlık, karikatürize tarzdaki Avrupa macera çizgiromanların en bilinenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

9782800141220-G.jpg


TifEtTondubyWill.jpg

Tif ile Tontu adlı başlığın ülkemizdeki ilk yayın seyri Ekim 1967'de Bilge Şakrak tarafından yayınlanan haftalık küçük boy Red Kit mecmuasında olmuştur. Bu ilk ortaya çıkışı Şakrak'ın 1969 tarihli 'özel sayı' serisiyle 1969, 1970 ve 1972 tarihli küçük boy Red Kit serileri izlemiştir. Buralarda derginin son sayfalarında yayına giren Tif ile Tontu başlığı tefrika halinde ve dolgu çizgiromanı kapsamında değerlendiriliyordu. Bu tarihlerde yayınlanan birkaç tane Tif ile Tontu macerası dışında Türkiye'de hiçbir zaman kendi özel başlığını taşıyan bir dergide görülmeyen çizgiroman, sade ancak yuvarlak ve estetik stiliyle belleklerde yer etmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi586.jpg


Bilge Şakrak'ın 1968'de yayınladığı Red Kit dergi serisinde basılan bir Tif ile Tondu sayfası.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901

Tif et Tondu "Suat Yalaz" ustanın dergisi Karaoğlan'da 1960'larda dolgu malzemesi olarak kullanılırken adı "Çoksakal İle Yoksakal" olarak Türkçeleştirilmiş. Aşağıda Karaoğlan dergisinin 23 Ağustos 1967 tarihli 186'ıncı sayısında "Çoksakal İle Yoksakal"ın tefrika edildiği sayfalardan biri var. Maceranın adı "Gizli Ok'un Peşinde". Orijinali renkli olan "Tif et Tondu", Karaoğlan dergisinin formatına uygun biçimde siyah beyaz olarak tefrika ediliyordu. Çevirmenin kim olduğu yazmıyor, ama Fransızca bildiği için Suat Yalaz üstadın bizzat kendisi de olabilir (gerçi o zamanlar buna pek vakti olacağını sanmıyorum).

Karaogln_tiftondu186.jpg

 
Son düzenleme:
Üst