Thunderbolts #01 (Marvel NOW!) (Çeviri ve Balonlama)

lemazmatik

Kıdemli Üye
18 Eyl 2010
221
207
2733635-tbolts2012001_dc11_lr.jpg

Ekibin kuruluşu; Red Hulk, Venom, Elektra, Deadpool, Punisher

İlk denemem iyi okumalar :)

Moderatör tarafında düzenlendi:

serifengin

Onursal Üye
23 Eki 2009
2,616
6,167
İstanbul-İzmir
Hiç fena değil!
Evet bazı balonlama sorunları var gibi ama çözülemeyecek bir şey değil.
Hikaye güzel, seçim iyi.
Çeviri ne kadar doğru bilemem ama öyle anlaşılamayan cümleler veya hikayeyi anlatamayan bir yanda yok!
Senide çeviri balonlama ekibinde görmek isteriz dostum.
Balonlama ve çeviri ile ilgili her soruna cevap verebiliriz :)

ulucak

Süper Üye
8 Eyl 2012
1,062
2,805
waaoooooow eve dönünce hemen indireceğim ... bende dc nin kedileri sanıp bakmıyordum. çok teşekkürler bu kadar kahraman olur da güzel olmaz mı.

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,137
37,524
İstanbul
Sevgili lemazmatik,

Öncelikle bu ilk çalışman için seni kutlamak isterim. İlk çalışmaya göre çok çok iyi. Dönüp bakmaya korktuğum ilk çalışmalarımla karşılaştırıldığında senin bu çalışman şahaser kalır. Yine de çalışmanla ilgili diğer olumlu düşüncelerimi ve bazı hususlarla ilgili önerilerimi aktarayım:

Öncelikle çeviriyi oldukça başarılı bulduğumu söylemeliyim. Diyar'ımızda balonlama yapan epeyce dostumuz bulunmasına rağmen çeviri yapan kişi sayısı oldukça azdı. Senin başarılı çevirini görmek çok sevindirici. Sen de istersen çevirilerinle balonlama yapmak isteyen dostlarımıza da destek olabilirsin.

Türkçe Yazım Kuralları ile ilgili gösterdiğin hassasiyet için de ayrıca teşekkür ederim. Bu hassasiyet beni çok memnun etti.

Çok yeni, daha dün çeviri balonlama faaliyetlerinde dikkat edilmesi gereke hususlarla ilgili bir duyuru yayımladık. Bağlantısını vereyim:

Çeviri ve Balonlama (ÇB) Faaliyetlerinde Uygulanması Gerekli Asgari Standartlar

Çalışmanda bu duyuruda da yer alan kimi hususlarla ilgili bazı önerilerim olacak.

Öncelikle fontu biraz daha büyük seçmen mümkünmüş. Balonların büyük çoğunluğu boş kalmış. Orjinal sayının fontu senin seçimine göre epeyce büyük.

Orjinal sayıda değişik yöntemlerle yapılan kimi kelime vurguları var. Çoğunlukla italik ya da kalın karakter kullanılarak yapılan bu vurguları sen de tekrarlayabilsen güzel çalışman daha da güzel olurdu.

Balon temizliği işini her bir balonla teker teker uğraşarak yaptığını zannediyorum. Yukarıda bağlantısını verdiğim duyuruda bu işin hem nasıl daha hızlı hem de nasıl daha kaliteli yapılabileceğine dair bilgiler bulacaksın. Uygularsan hayatın çok kolaylaşacaktır.

Çalışmanda kelimeleri kesmekten özenle kaçındığını fark ettim. Bu iyi bir hassasiyet ama bu kaçınma bazen, balon içindeki metin yerleşimlerinin çok dengeli olmamasına yol açabiliyor. Dört beş satırlık bir metinde satır uzunluklarının birbirinden çok farklı olması pek istenen bir durum değil. Her zaman değil ama bu türden görselliği bozacak durumlarda kelime kesmenin daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Yanlış anlaşılmalara neden olmamak için vurgulayayım: Balon içi metin yerleşiminin daha iyi, daha dengeli gözükmesini sağlamak için mecburen kelime kesmek gerekli olabilir ancak bunun dışında kelime kesmekten kaçınmak lazım.

Özetle; çalışmanı ben bir ilk çalışma için çok beğendim. Umarım bu işten keyif alırsın da ilgin kalıcı olur.

Yardıma ihtiyaç duyarsan konuyla ilgili yöneticilerimiz ya da bu işin gerçekten ustası dostlarımız, sana gereken desteği vermekten memnun olacaktır.

Keyifli çalışmalar dilerim.

savok

Admin
30 Eki 2009
20,016
85,760
Kasımpaşa
Çeviri ve balonlamada kendime belirlediğim basit bir kuralım var,
eğer bölüm yöneticileri yapılan işe olumlu bakıyorlarsa benim için yeterli ölçüt..
Şimdi bu ölçütüme göre indirip okuyacağım..
Verdiğin emek ve paylaşım için teşekkür ederim.
Sevgilerimle.

duvarsürüngeni

Aktif Üye
28 Ağu 2011
451
1,075
Gayet başarılı bir çalışma olmuş, ellerine sağlık.
Yalnız fontlar biraz küçük kalmış, üstelik bir de gözlüklü olunca benim okumam iyice zorlaştı :) Sonraki çalışmalarında buna dikkat etmen dileğiyle teşekkür ediyor ve serinin kalanını bekliyorum...

lemazmatik

Kıdemli Üye
18 Eyl 2010
221
207

Öncelikle çeviriyi oldukça başarılı bulduğumu söylemeliyim. Diyar'ımızda balonlama yapan epeyce dostumuz bulunmasına rağmen çeviri yapan kişi sayısı oldukça azdı. Senin başarılı çevirini görmek çok sevindirici. Sen de istersen çevirilerinle balonlama yapmak isteyen dostlarımıza da destek olabilirsin.

Balonlama yapacak bir arkadaşla çalışmak benim için gerçekten çok iyi olur; photoshop kullanmayı bilmiyorum :D (biraz araştırdırm internette ama kafam pek basmıyor böyle şeylere :/ )

Eee? Var mı boşta balonlama ustası? :)

Bu arada bütün olumlu yorum/eleştirilere teşekkürler :)

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,552
29,150
İzmir
Sevgili lemazmatik,

Marvel'ın son atağı Marvel Now merakla beklenen bir olaydı; Marvel Now etiketli yeni bir sayıy çevirmen çok yerinde bir hareket.Marvel Now başlamadan önce bir çok şey yazıldı çizildi. Acaba DC'nin new 52'si gibi Marvel evreninde bir sıfırlamamı olacak derken tam anlamıyla bir yeniden başlamayla karşılaşmadık. Karakterleri ve grupları biraz değiştirmişler. Thundersbolts çok farklı bir gruptu, tamamen yenilendiğine şahit olduk. General ''Kırmızı Hulk'' Ross'un topladığı ekip çok alakasız adamlardan oluşuyor. Bakalım devamında ne olacak?

Çevirin güzel ve rahatlıkla okunuyor. Lakin balon yerleştirmelerinde biraz sorun var. Ama pratik yaptıkça düzelecektir diye düşünüyorum. Ayrıca başlıkları ve yer isimlerini de Türkçe balonlasan çok daha güzel olur kanısındayım.

Not: Steve Dillon uzun zaman Punisher çizdi ayrıca Preacher'ı yaptı. Ama nedense bir türlü ısınamadığım bir çizer. Zevk meselesi ben bu adamın çizimlerini bir türlü beğenemiyorum.

MKanjeri

Yeni Üye
17 Ara 2012
17
76
İstanbul
Ellerine sağlık.
Çok başarılı bir çalışma olmuş. Cümleler oldukça akıcı ve yazım kurallarına da çok dikkat etmişsin. Onun için ayrıca sağ ol.

Çizgi romana gelecek olursak, hikayesi idare eder ama The_DarknesS'ın da dediği gibi çizimler insanı çizig romandan soğutacak düzeyde. Marvel gibi bir şirkette Deadpool'u bile doğru düzgün çizemeyen bir adamın çizer olarak ne işi var anlamış değilim.

Nightwing.

Yeni Üye
14 Kas 2013
22
7
Deadpool, Punisher, Agent Venom, Elektra ve Red Hulk.Kadro gayet güzel.Çizimler biraz kötü.İleride düzelirse yeni X-Force olabilir :)