scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,903
Threat to Freedom (1965)
(A Picture Story Exposing Communism)
Özgürlüğe Karşı Tehdit
(Komünizmin Gerçek Yüzünün Resimli Öyküsü)
32 sayfa (16 çift sayfa halinde), 12 MB, CBR
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Çizgi romanın kendi asıl amacı dışındaki kullanımına bir örnek daha sunuyorum: "Threat to Freedom" ("Özgürlüğe Karşı Tehdit") başlığını taşıyan bu 32 sayfalık comics 1965 tarihinde ABD'de basılmış (aslında sayfa sayfa gazetelerde yayınlatılmak üzere hazırlanmış, 15 dersten oluşuyor!). 1960'lı yıllar Batı dünyası ile Sovyet bloğu arasında süren "Soğuk Savaş"ın en yoğun olduğu dönemdi. Karşı tarafta da muhtemelen benzeri propaganda araçları kullanılmış olmalı, ama ABD'de basılmış buna benzeyen yüzlerce örneği bizzat ben gördüm (benim görmediğim milyonlarcası da üretilmiştir muhakkak!). Bunlardan bazıları çok sofistike iken, bazıları da oldukça kaba bir dil kullanıyordu. Bu ve benzeri yayınların da katkısıyla, 1960'larda ABD'de Komünizm ve Sovyet korkusu o denli artmıştı ki Amerikan toplumu adeta bir "histeri" krizine kapıldı. Bir ara nükleer bir saldırıdan korkan (korkutulan?) insanlar evlerinin bahçelerine ev tipi "nükleer sığınaklar" bile yaptırdılar, içlerine aylarca yetecek yiyecek içecek filan depoladılar.
Çizgi roman, kilisenin açtığı ve din derslerinin verildiği bir pazar okulunda başlar (en uygun ortam). Dersten sonra iki öğrenci, öğretmenlerine Komünizm hakkında çok şey duyduklarını ama kafalarının karışık olduğunu söylerler ve ondan gerçeğin ne olduğunu anlatmalarını isterler. Öğretmenleri de ta "Karl Marx"tan başlayarak anlatmaya başlar.
Çizgi roman kültürü ve tarihi açısından bu türlerin de önemi olduğunu düşünüyorum ve her geçen gün hızla güçlü bir referans kaynağı haline gelmekte olan ÇD'nın arşivinde bulunmasının iyi olacağı kanaatindeyim. Sayfaları yabancı bir siteden aldım, düzenleme yaparak sunuyorum.
Saygılarımla.