The Summer of Her Life (2020) (İngilizce)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,520
35,325
Son düzenleme:

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
73
1,162
Istanbul
Yaşlılıkta hayatı sorgulamak ve kaçınılmaz olan ölüm gerçeğiyle yüzleşmek konusunda, şimdiye kadar okuduğum en başarılı çizgi romanlardan biridir bu.
Yaşlılığın doğal sonucu olarak vücudu fiziksel açıdan güçsüzleştiği için, zaman zaman kendini “çoktan ölmüş” gibi hissetse de, gençliğindeki güzel günleri özlemle hatırladığı anlarda yeniden “hâlâ hayatta olduğunu” hisseden, yaşama ve ölüme eşit mesafede duran bir kadının hikâyesi bu.
Kahramanımız Gerda, gençliğinde astrofizikçi olmaya karar verdiği günleri, bu uğurda verdiği mücadeleyi, sonra sevdiği adamla birlikte olmak için ödediği bedelleri, bugün hâlâ gayet net şekilde hatırlıyor.
Aynı zamanda, şu anda yaşadığı huzurevinde, örneğin banyo yapmak için bir hastabakıcının yardımına muhtaç olmasının insana nasıl bir çaresizlik duygusu verdiğini de gayet net şekilde hissediyor.
“Acaba mutlu bir hayat yaşadım mı, yaptığım tercihler doğru muydu, ödediğim bedellere değdi mi?” gibi sorular üzerine düşünmemizi sağlayan bir başyapıt diyebilirim hiç abartısız.
Muhteşem bir “iç muhasebe” hikâyesi var karşımızda. Herkese tavsiye ederim.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,369
8,179
Enfes suluboya illüstrasyonlar ve dokunaklı bir öykü bir araya gelince ortaya böylesine harika bir çizgi roman çıkmış. Değerli @MelihAbi 'nin dile getirdiği "Acaba mutlu bir hayat yaşadım mı, yaptığım tercihler doğru muydu, ödediğim bedellere değdi mi?" gibi soruları, sanırım, belli bir yaşa gelince hayatımızın muhasebesini yaparken hepimiz kendi kendimize soracağız. Belki de böyle olduğu için hüzünlenerek okudum eseri. Bu arada, kitabı resimleyen Barbara Yelin'in dilimize de çevrilmiş harika bir kitabı var: " ". Karakarga Yayınlarınca yayınlanan bu kitap belki diyarımızda da paylaşılmıştır, arama fonksiyonu çalışmadığı için tespit edemedim.
Değerli @balkan üstadımıza bu harikulade paylaşımı, değerli @MelihAbi'ye de bilgilendirici yorumları için teşekkürlerimi sunuyorum.
 

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
73
1,162
Istanbul
Sayın @Calligrapher üstadım, Barbara Yelin yakından takip ettiğim ve önemsediğim bir sanatçıdır.

Sizin bahsettiğiniz “Irmina”, Avrupa’da ilk yayınlandığında özellikle Almanya’da çok tartışılmıştı:

Çünkü Barbara Yelin’in büyükannesi olan Irmina’nın hikâyesinde, 1930’lu yıllarda erkek egemen bir dünyada kariyerinde başarılı olmak isteyen bir kadının Nazileri desteklemesi ve ancak bu sayede toplumda kendine bir yer bulabilmesi anlatılıyordu.

Meslek sahibi, kalifiye Yahudilerin önce devletten ve toplumdan dışlanmaları, sonra da ölüm kamplarına gönderilmeleri sayesinde, toplumsal hayatta açılan “boş yerlere” birtakım Almanların kolayca yerleşmesi ve bundan hiçbir rahatsızlık duymadan, bu “hızlı yükselişi” normalleştirmeleri, tartışılmayı hak eden önemli bir konu kuşkusuz.

Kişisel kariyer mücadelemiz içerisinde kolayca hazıra konduğumuz bazı “elverişli fırsatlar” için aslında birilerinin ağır bedeller ödediğini görmezden gelmek, yani Irmina'nın tercih ettiği yoldan gitmek, ne kadar ahlaklıdır? Bu da cevaplanması zor bir soru.



Irmina 1930’ların Almanyası’na “uyum sağlıyor” ve kariyerinde yükseliyor.


***
Barbara Yelin’in bu defa 1820’lerde on beş kişiyi zehirleyerek öldüren seri katil kadın ’in hikâyesini anlattığı “Gift / Zehir” isimli çizgi roman da çok başarılıdır.



***
Yelin’in başka iki çizerle birlikte ortak çalışması olan “Aber Ich Lebe / But I Live” ise, Holokost’tan sağ kurtulmuş dört çocuğun anılarını anlatıyor.



***
Diğer Barbara Yelin eserlerini konuşmayı geleceğe erteleyerek, Yelin’in güncel bir portresini paylaşayım:

 
Son düzenleme:

CEMMM

Yeni Üye
12 Tem 2023
71
255
Kıtabı okuyan herkesin bu duyguları yaşamış olması ne güzel...
 
Son düzenleme:
Üst