The Art of Neil Gaiman

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,775
22,340
o2ouezed20xswl37g.jpg

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,310
7,716
Onun için; ‘’ 21.yy. Gotik edebiyatın ünlü kalemlerinden ‘’ dediler, ‘’ okurlarının çoğu kadındır ‘’ da dediler, ‘’ hayal dünyasına yeni nefes getiren İngiliz ‘’ de dediler. Neil Gaiman’ın çizgi roman macerası, daha çok Judge Dredd ile ülkemizde tanınan 2000 AD dergisindeki öyküleriyle 1980’lerde başlıyor. !980’lerin sonuna doğru yayınlanmaya başlayan ’’ Sandman ‘’ çizgi roman serisinin sanatçıyı daha geniş kitlelere taşıdığlna kuşku yok . ( Sandman, Netflix ortamında dizi olarak da uyarlanarak yayınlandı. ) Yayınlanan bir çok öyküsü içinde ‘’ Yokyer ‘’ in benim için farklı yeri bulunuyor. Sanatçı, bu eserinde kanalizasyon dahil yer altı ortamlarında geçen ‘’ karanlık ‘’ bir dünya kurar ve anlatım tekniği nedeniyle Stephen King, Alan Moore gibi günümüzün ünlü yazarlarının kendisinden övgü ile bahsettikleri görülür. ( Bir başka başarılı eseri '' Amerikan Tanrıları '' ndan ayrı bahsetmek gerektiğini düşünüyorum. )

Geçenlerde diyarımızda yazdığım bir mesajda ‘’ Büyülü Gerçeklik ‘’ akımından bahsederken ;

‘’ Neil Gaiman imzasını gördüğümde, bir sanatçı daha eserleriyle gözümde canlanıyor, Alan Moore. ( Üçüncü bir isim istenirse de Frank Miller ) '' Tolstoy mu , Dostoyevski mi daha iyi ? '' bitmez tükenmez tartışmalarının bir benzeri, bu akım dahilinde, üstte saydığım iki sanatçı ( Moore - Gaiman ) açısından zihin egzersizi yaptırır bana, tabii sonuçsuz bir düşünce ! İki fantezi devinden Moore nedenler üzerinde Gaiman ise sonuçlar hakkında kafa patlatsa da , ikisi arasında seçim yapmak kolay değil. ‘’

diye yazmışım.

Neil Gaiman’ı özellikle internetten takip etme nedenlerimden biri de bunların hiçbiri, yazdığı romanların kitap kapakları !! Zira, Robert McGinnis’in resimlerinin bulunduğu kapaklar bir hayli ilgi çekici. ( Bu arada, McGinnis’in resimlerinin toplandığı bir kitap, yine @Osidi paylaşımı olarak diyarımızda bulunuyor, ilgilenenlere öneririm. )

Roman, çizgi roman hatta sinema filmi ( severek izlediğim Beowolf’un yazarlarından biri olduğunu öğrendiğimde , sanatçının çok yönlülüğüne ve zengin hayal dünyasına şaşırdığımı hatırlıyorum.) derken, Gaiman hakkında söylenecek çok şey var.

İyisi mi , Sn. @Osidi 'nin bizlere sunduğu , sanatçı hakkındaki sayfalarda gezinelim demeliyim. Çok teşekkürler Sn. @Osidi .

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
78
1,262
Istanbul
Son altı yedi aydır Neil Gaiman hakkında çok tatsız haberler dolaşıyor piyasada.

Haberlerin başlangıç noktası olan Temmuz 2024’te beş farklı kadın, katıldıkları bir podcast yayınında Neil Gaiman’ı cinsel tacizle suçladı.

Bu kadınlardan biri (“Claire” takma adıyla yayına katılmıştı), Ağustos 2022’de gerçekleşen bir kitap tanıtım turnesinde Gaiman’ın kendisini zorla öptüğünü, elle taciz ettiğini ve bunun karşılığında kendisine 60 bin dolar ödediğini iddia etti.

Gaiman’ın çocuğuna dadılık yapmış olan Scarlett Pavlovich isimli başka bir kadın, Gaiman’ın kendisini Şubat 2022’de (çocuğunun gözleri önünde) seks yapmaya zorladığını iddia etti.

Gaiman’ın evinde kiracı olarak kalan Caroline Wallner isimli başka bir kadın, evde kalmaya devam edebilmesi karşılığında Gaiman tarafından sekse zorlandığını iddia etti.

Daha sonra “MeToo” diyerek ortaya çıkan Julia Hobsbawm isimli bir yazar da Gaiman’ın 1986’da kendisini zorla öptüğünü iddia etti.

Tüm bu haberler üzerine, Disney firması Eylül 2024’te Gaiman’ın “The Graveyard Book” kitabının uyarlamasını iptal ettiğini duyurdu.

Ocak 2025’te Dark Horse Comics yayınevi, Gaiman’la tüm ilişkilerini kestiklerini duyurdu.

Bundan bir hafta sonra Netflix de “The Sandman”in iptal edildiğini duyurdu.

Gaiman’ın menajeri Casarotto Ramsay de artık Gaiman için çalışmayacağını açıkladı.

Gaiman’ın çocuğunun dadısı Pavlovic, Şubat 2025’te hem Gaiman’a hem de eşi Amanda Palmer’a karşı üç ayrı dava açtı ve ağır suçlamalar yöneltti.

Bu olayların özeti ve ilgili linkler