scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,902

"Testus" Milliyet
Bilginizi Test Edin - 390
Hazırlayan: Ahmet Turhan Altıner

"Milliyet" gazetesinin 13 Mayıs 2001 tarihli Pazar ekinden alınmış bu testin başlığı"Hay, dilini...".

6957JW.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,060
20,546
Kamlançu
Dilimize gereken önemi maalesef göstermiyoruz.
İki satırlık yazılarda bile 50 yanlış görüyoruz.
Kanaatim odur ki YGS sorularını Ahmet Turan Altıner hazırlasa imiş epey kişi baraj altı kalırmış. :)
(Bunlardan biri olabilirim, bazı sorularda ikilemde kaldım, bazılarını yanlış bildiğimi fark ettim.)
19. soruya bir örnek de ben vereyim: "Mesela örneğin" diyoruz. İkisi de aynı anlamda. Birisini kullanmak yeterli. Söyleyeceklerim bu kadar. :)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,902

Birkaç aydır bir yandan bilgisayar başında çalışırken bir yandan da odada açık olan televizyona kulak kabartıyordum. Televizyondan kulağıma çalınan ve oldukça garibime giden bazı cümleleri bir köşeye not etmeye başladım. Bana tuhaf gelen bir "TV magazin dili" konuşuluyordu. Aslında yeni de değildi bu hadise, uzun süredir devam ediyordu. Bunları kanıksadığımız için çoğumuzun ilgisini çekmiyordu, ama benim sinirime dokunmaya başlamıştı artık. Baktım not ettiklerim de birikmeye başladı, ben de derleyip bir dosyanın içine attım. Sayıları biraz daha artınca toplu olarak ayrı bir başlıkta ilginize sunmayı düşünüyordum. Ama bugün Türk diliyle ilgili "testus"u okuyunca, hazır yeri geldi dedim ve bu haliyle konunun altına eklemeyi daha uygun buldum (yanlarına da kendi mini yorumlarımı ekledim!). Buyrun:

TV_dili.jpg

Son düzenleme:

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,060
20,546
Kamlançu
Sevgili Motion, çok güzel açıklamışsınız "mesela" ve "örneğin" kelimeleri arasındaki nüansı.
Fakat iddiamda ısrarcıyım. Konuşma dilinde, bilhassa öğretmenlerin düştüğü bir hata bu.
Konuyu anlatırken örnek vermek istiyor ve sadece mesela veya sadece örneğin demesi yeterli iken ikisini aynı anda ve arka arkaya kullanıyor.
Zaten 19. soru (soru da değil aslında ama neyse) yineleme hatalarına değiniyor.
Aynı anlama gelen kelimelerin bir arada kullanılması...
Bunların tek başına kullanılmaları gerektiği... vs...

Scanfan üstadım, çok güzel detaylar yakalamışsınız.
Ayrı bir konu olarak açsanız daha etkileyici olur kanısındayım.
Teşekkürler.