Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
1968'de Vietnam'da ihtiyar, çocuk, kadın demeden 500'e yakın silahsız sivili katlederek tarihe geçen(!) Amerikan bölüğünün komutanı Teğmen William Calley'di. Katliamın gerçekleştiği köyün adından dolayı "My Lai Katliamı" diye anılır (Üstelik "My Lai" ABD'nin müttefiki olan "Güney Vietnam" topraklarındaydı). Gazetecilerin çabaları olmasaydı belki de hiç açığa çıkmayacaktı. ABD ordusu ancak bir yıl sonra suçu kabullendi. Suçu işleyen bölük yargılandı. Askerler beraat etti. Teğmen Calley'e önce müaebbet verildi. Sonra Başkan Nixon af çıkardı ve cezayı 3 yıl ev hapsine çevirdi!
Basını yıllarca meşgul etmiş bu olayı mizah dergileri de ele almıştı. Aşağıda görüleceği gibi, aykırı hiciv/mizah dergisi "National Lampoon"un 1971 Ağustos sayısının kapağında "Teğmen Calley" çizilmiş. Derginin editörleri, bu adamın tipinin diğer bir ünlü mizah dergisi olan "Mad"in maskotu ve hemen her sayısında kapağı süsleyen geri zekalı ve densiz "Alfred Neuman" karakterine benzeyebileceğini düşünmüşler. Çığırından çıkmış olan işlerin Alfred Neuman'dan başka bir sembolle gösterilemeyeceğine kanaat getirmişler. Burada "Mad" tarzında çizilmiş bir "National Lampoon" kapağından bahsediliyor, karikatürü de Mad ressamı Kelly Freas çizmiş.
Alttaki politik karikatür de 2006 yılına ait. Amerikalı deniz piyadelerinin Irak'ta yaptıkları benzer bir vahşeti My Lai katliamıyla benzeştirmişler ve yine karikatürde Mad'in Alfred Neuman karakteri kullanılmış. Bilindiği gibi Neuman'ın sürekli sarfettiği ve bozuk bir İngilizceyle telaffuz ettiği "What, Me Worry?" ("Ne, ben mi kaygılanıyormuşum?") şeklinde kendine has bir repliği vardır. Ancak burada bir kelime oyunu yapılıyor ve balonun içinde "What, Me Worry?" yerine "What, Me Lie?.." ("Ne, ben mi yalan söylüyormuşum?") sözünü okuyoruz (belli ki Amerikan askerleri mahkemede yalan söylemişler!). Burada "Me Lie" ile Vietnam'daki katliamın adı olan "My Lai"nin telaffuzlarındaki benzerlik vurgulanarak Irak'taki katiamın da tıpkı Vietnam'dakiyle benzer şekilde cereyan ettiği ima edilmiş. National Lampoon kapağındaki altyazıda Calley'in ağzından "What, My Lai" ("Ne? My Lai mi? My Lai de neymiş?") yazıyordu.
Ne tesadüf, 10. sorudaki şarkının sözleri dün "murtaza5" dostumuzun paylaştığı Hey dergisinde varmış. Dergi 12 Nisan 1982 tarihli. Habere göre "Osibisa" grubu, Miriam Makeba'nın şarkısı "Pata Pata"yı yepyeni bir aranjmanla okumuş.