Testus (Bilginizi Test Edin) - 218

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,792

"Testus"
Bilginizi Test Edin - 218
Hazırlayan: Ahmet Turhan Altıner

Haftalık "Nokta" dergisinin 13 Mart 1988 tarihli sayısından. Konusu Çingeneler, başlığı da "Atayım sana bir göbek?".


file


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Nejat

Guest
5 Şub 2016
320
3,125
Hep bir soruda takılıyorum, bir gün bütün şıkları çözeceğimi düşünüyorum. Nokta'nın arşivine sahip olduğunuzu ve her gün bir testus paylaşacağınızı varsayarsak, 120 gün sonra bu alıştırdığınız testler bitecek. O gün geldiğinde ne yapacağım ? :Z
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,792

Bu "Gitanes" sigarasının kutusu açıldığında tütünün kokusu metrelerce uzaktan hissedilirdi. Binaya girdiğinizde ise, içeride "Gitanes" içen olmuşsa anlardınız. Pipo tütünlerini andıran güçlü bir aroması vardı bu filtresiz sigaranın (filtrelileri ve "blonde", "brunes" gibi başka çeşitleri de vardı). Bizdeki Hisar sigarası da bir ara bunun gibi güçlü bir aromaya sahipti. Görünüşü, çekmeceli kutusu Yeni Harman veya Kulüp sigaralarına benzerdi (Yeni Harman ve Kulüp bizim "Gitanes"larımızdı yani "tok içimli", "sert" sigaralarımızdı! Tok içimli ne demekse! Bunun bir de "aç içimli "olanı mı var yani?!). "Gitanes"a gelirsek, bu sert Fransız sigarasının adı "Çingene Kadını" anlamına gelir. Bir de "Galyalı Kadın" anlamına gelen ikizi vardı bunun: "Gauloises". Aynı fabrikanın ürünüydüler. 1910 yılından beri çıkarmış bu meretler. Bizi aldatan yanı ise sinemanın tüm ünlüleri beyaz perdede bunu içerlerdi, yazarlar, entellektüeller, filozoflar, sinema yönetmenleri filan da pipo içmedikleri zaman bunlardan tüttürürlerdi (onlar da içiyorsa vardır bir hikmeti dedik herhalde!). Hattâ çizgi filmler ve çizgi romanlarda bile göründüler. Sonra 2005'te bu iki markayı bir İngiliz şirketi satın aldı. Şimdi üzerinde uyarı etiketleri varmış, "sigara öldürür" diye. Acaba o zaman da yazmış olsaydı, bunu dikkate alır mıydık?

file


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,696
g_XZm4_R.jpg


"Amgyptos" diye bir kent yok, Mısır'a uğradıkları da yok. Mısır'ın Yunanca adı "Aegyptos", Mısırlılara da "Aegyptiacoi" denirdi. İngilizce "Gypsy" de, Arapça "Kıptî" de bu kökene dayanır. Mısır'a uğramaktan ziyade, Ortaçağ'da yaygın olan Çingenelerin aslen Mısırlı oldukları yönündeki yanlış inanış sebebiyle onlara bu isim verilmiştir.
 
Üst