scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,782

"Testus"
Bilginizi Test Edin - 043
Hazırlayan: Ahmet Turhan Altıner

Haftalık "Nokta" dergisinin 16 Eylül 1990 tarihli sayısından. Bu "Testus"un konusu "alternatif enerjiler", başlığı da "E=mc²".


NOKTA_1990_09_Eyl16_43.jpg

 
Son düzenleme:

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,696
rmrm.jpg


4000 yıl önce, "Roma" diye bir devlet, bir şehir, bir halk, bir ülke, hiç bir şey yoktu; hatta, değil Roma, Eski Yunan kültürü bile yoktu daha. O zamanlar; Mısırlılar, Babilliler ve Akkadlar vardı, Hetitler yeni yeni oluşuyordu, Sümerler ise yok olmuştu bile.
Roma, kendi kuruluş efsanesine göre M.Ö. 773'te, arkeolojik ve historyografik verilere göre M.Ö. 500-600 civarlarında kurulmuştur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,782

"Con Ahmet’in devridaim makinesi" işe yaramayan, çalışma prensibi mantıksız icatlar için kullanılan küçümseyici bir deyimdir. Bu tür buluşlar genelde mühendis olmayan, hattâ tamamen eğitimsiz bazı kişiler tarafından ara sıra ortaya atılır. Çok eski tarihlerden beri olagelen bir hadisedir. Bedava enerji üretme fikri başlı başına merak uyandırıcı ve iştah kabartıcıdır zaten. Bu "amatör mucitlerden" bir kısmı gerçekten samimidir, saçma icadına kendisi de kalben inanmıştır. Bir kısmı ise bundan rant elde etmeye çalışan kurnazlardır.

Hikâyeye göre çok da eski olmayan bir tarihte "Con Ahmet" lakaplı biri (muhtemelen amatör mucitlerden biriydi) "bedavadan enerji üretecek" bir makine yapacağım diye ortaya çıkmış. Plânına göre bir aküyle elektrik motorunu çalıştıracak, ürettiği elektriğin bir kısmını kullanırken de bir kısmıyla da bir dinamoyu (elektrik üretecini) çalıştırıp yeniden elektrik üretecek, bu fazla elektriği de tekrar aküye verecek ve bu döngüyü sonsuza kadar çalıştırıp bedava enerji elde edecekti. Bir kez enerji verildiğinde bir daha hiç durmadan çalışacağı öngörülen makine haliyle çalışmadı, çünkü amatör mucitin Termodinamiğin ilk ve temel ilkesi "enerjinin sakınımı" kanunundan haberi yoktu, yani sürtünmenin ısıya dönüşerek enerji kaybına yol açacağını hesaba katmamıştı. İcadı kendisini ti'ye alan çevresi tarafından "Con Ahmet’in devridaim makinesi" olarak adlandırıldı ve dilimiz de bu şekilde bir deyim kazanmış oldu.

"Bilim Teknik Dergisi" 2005 Ocak sayısında bu konuda bir makale çıkmıştı. Altta da yabancı bir karikatür "devri daim makineleri" ile inceden dalga geçiyor.

file

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst