Tarih Bilinci - ARNOLD TOYNBEE (2 Cilt)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,773

Tarih Bilinci - ARNOLD TOYNBEE (2 Cilt)
Orijinal Adı: A Study of History


Türkçe, 2 Cilt, Büyük Boy,
1972 - Oxford University Press & Thames&Hudson Ltd
1978 - Bateş Yayınları
587 sayfa (292 + 295),
274 MB (142 MB + 132 MB), pdf/s



(Mega)
(Mega)

İngiliz tarihçi ve tarih filozofu Arnold Toynbee (1889-1975) Oxford üniversitesinde profesördü. 1960'lara kadar belki de dünyanın en çok okunan, tercüme edilen ve tartışılan yaşayan bilginiydi. Özellikle Yunan ve Doğu Medeniyetleri üzerine önde gelen tarihçilerden biriydi. Tarihin konusunun kültürler olduğunu söylüyordu. Kültürlerin ise dinamik yapılar olup, özelliklerini yaratıcı kişilerden aldığını, dolayısıyla tarihin kültürler hakkında olumlu ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunmak yerine, kültürleri anlamaya çalışması gerektiğini düşünüyordu. 60'lardan sonra popülaritesi ve aldığı atıflar biraz azaldı.

1921 yılında "Manchester Guardian" gazetesi adına Anadolu'daki Türk-Yunan savaşını yerinde izledi ve Yunan birliklerinin giriştiği vahşet hareketlerini bu gazetenin okurlarına aktardı. Bu yazılar ve Türklerin davasına karşı giderek artan sempatisi çalıştığı üniversitededeki kürsüsüne finansman yardımında bulunan Yunan hükümetini kızdırdı, Toynbee de 1924'te kürsüden ayrıldı.

En tanınmış eseri 26 medeniyetin yükselişini ve düşüşünü incelediği 1934–1961 yılları arasında tamamlanan "A Study of History" idi. İlk hali 12 cilt olan bu eseri 1972 yılında bizzat kendisi ve akademisyen Jane Caplan tarafından gözden geçirip ve kısaltmıştı. İlk kez çok sayıda resim/şema vs eklenmişti. Buradaki o yeni versiyonunun çevirisidir (İngilizcede tek cilt olan eser Türkçede 2 cilt halinde çıktı). 1947'de kapağına çıktığı Time dergisindeki makalesinde Toynbee eserini "Karl Marx'ın Kapital'inden bu yana İngiltere'de yazılmış en provokatif tarihsel teori çalışması" olarak nitelendirmiş. Eserinde Doğu ile Batı arasındaki mevcut düşmanlığın tarihini ve nedenlerini inceliyor.

Bu hacimli ciltleri çok eski yıllarda taramıştım. Jpg dosyaları halindeydi. Pdf olark düzenledim. Kıyıda köşede kalıp kaybolmasına gölüm razı olmadı, sizlerin kitaplığında da yer alsın istedim.

İyi okumalar,
saygılarımla.

 
Son düzenleme:
Üst