Taramalarda Kaç Dpi Kullanmalıyım?

elturbo

Yeni Üye
22 Ağu 2010
92
75
Bu harika siteye üye olduğumdan beri değerli dostların siteye yüklemiş olduğu dergi-kitap vs. ne ne varsa indirip duruyorum. Benim de bu siteye bir faydam dokunmasınmı yani.:9
Elimde bazı mizah dergileri var tarayıp siteye yüklemek istiyorum. Fakat kaç dpi çözünürlüğünde tarayacağımı kestiremedim. düşük dpi seçsem görüntü kalitesiz oluyor , yüksek seçsem her bir sayfa megabaytlar tutuyor. A4 boyutundaki bir dergiyi okunacak kalitede düşük boyutta kac dpi çözünürlüğü ile tarayabilirim. :20:

.

altay1944

Onursal Üye
30 May 2009
3,142
4,714
coline katılıyorum her ne kadar usta değilsemde ...Kaliteden ödün vermemek en iyisi ...

elturbo

Yeni Üye
22 Ağu 2010
92
75
300 dpi taradığımda her bir sayfa 9-9,5 mb oluyor. dergi yaklaşık 65 sayfa bu durumda 1 degi 500-600 mb tutacak çok değilmi sizce.

stoktan

Guest
27 Nis 2010
611
1,018
Acıbadem - İstanbul
Elturbo haklı, eğer baskı amaçlı tarama yapmıyorsanız 300 dpi fazladır. Dosya boyutları 100 Mbı doğal olarak bulur hatta geçer, sayfa miktarına bağıl olarak. Okuma amaçlı olarak, boyut küçükse 200 dpi, A4 gibiyse 150 dpi yeterlidir.
Bence...

elturbo

Yeni Üye
22 Ağu 2010
92
75
65 sayfalık dergiyi 150 dpi ile taradım . Ama yinede toplamda 120 mb yi geçti. Bende photoshopta resilerin boyutunu küçülttükten sonra toplamda 51 mb. ye düşürdüm. kontrol amaçlı baktım derginin okunmasında bir sıkıntı yok.

.

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,601
77,507
NeverLand
300 dpi ile tarayıp resize picture plus ile görüntü kaybına uğramadan boyutlandırma yapabilirsiniz.

Genelde 2000x1500 seçeneği ile yüksek verim alabilirsiniz.
Ama tercih yine de size kalıyor.

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,544
1,010
Bursa
vaay çok teşekkürler bakunin yaptın gene ustalığını :D bu program çok işime yarayacak :d sağol ALLAH razı olsun

??? yalnız linkte sorun var sanırım rapid ana sayfayı açıyor sadece bir ilgilenirsen harika olur ;)

elturbo

Yeni Üye
22 Ağu 2010
92
75
Proğram çok işime yarayacak bakumin usta çok sağol. Senin rapid linki çalışmasa bile ben o proğramı bir şekilde bulurum.

Sormak istediğim bir şey daha var Elimde eski sayı mizah dergileri var fakat boyutları A4 den büyük tarayıcının çok dışına çıkıyor. siz böyle dergileri nasıl tarıyorsunuz.

zagorabi

Aktif Üye
28 Ağu 2010
230
356
Photoshop kullanıyorsan senin için aslında sorun yok demektir. 300 dpi çözünürlükte taramak ancak porfesyonel baskı yapacaksan işine yarayacak çözünürlüktür. İnternette yayınlayacağın dosyaları 75-100 dpi'da taraman yeterlidir, kaldıki sitedeki taramaların çoğunluğu 100 dpi civarında ve jpg formatındadır. Jpg uzantılıresimler zaten sıkıştırılmış resimlerdir, mesela 2,8 mb'lık bir jpg resmi biz bilgisayarımızda 400 kb olarak görürüz, dahada sıkıştırılmış istersen gif uzantılı yapabilirsin, burada kendine sorman gereken şey tarayıcının kalitesi ve IPI çözünürlüğünün ne olduğudur, IPI tramlar arasındaki mesafeyi belirten bir terimdir ve taramada en büyük etkenlerdendir. Özetle; 75-100 dpi'da ve 1100-1200 ila 800-900 piksel genişliğinde bir jpg uzantılı resim işini görür, böyle bir resmin toplam boyutuda ortalama 400-500 kb olur. Gerekirse verdiğim değerlerden de düşük ölçülendirebilirsin nede olsa photoshop bilgin var. A3 ve üzeri büyüklükte bir tarayıcın varsa dediğin ebatları taramak sorun oluşturmaz ama elinde A4 ebatında bir tarayıcı varsa bir kaç parça halinde tarayıp birleştirmen gerekir bu işlemide gene photoshop'ta yapabilirsin, istersen birleştirme işlemleri yapan ve photoshop altında çalışan plug'nler var onlar vasıtası ilede birleştirebilirsin yada artık pek bulunmayan bir A3 ve üzeri ebatta tarayıcı alman gerekir.

Son düzenleme:

atilkurt

Onursal Üye
4 Ocak 2010
334
1,393
Değerli arkadaşım irfan view ( ) resim editleme programını indirin önce. Taramalarınızı 300dpi yapmalısınız. ortaya çıkan ham resim doğal olarak 9-10mb boyutunda olacaktır.
Sizin bu resimleri yeniden boyutlandırıp jpeg olarak ayrı biryere kayıt etmeniz gerekiyor.
Örnek olarak bir resmi açın, ctrl+r kombinasyonunu kullanın ortaya çıkan seçeneklerde sağ alttaki resample seçeneğini lanczos filter ile kullanırsanız kalite kaybı en az olacak şekilde 500-600mb resimleri 40-50 mb ye çevirebilirsiniz.

elturbo

Yeni Üye
22 Ağu 2010
92
75
Yardımlarınız için çok teşekkürler arkadaşlar.
Bu sitedeki yardımlaşma durumu müthiş.
Hepinizden Allah Razı olsun.

.

zagorabi

Aktif Üye
28 Ağu 2010
230
356
Arkadaşlar lütfen benim yazdıklarımı ukalalık yada daha dün bir bu gün iki bize ders veriyor şeklinde algılamayın, bilgisayarlar ortada yokken ben bu işi yapıyordum Fotograf makineleri ve Agrandizörlerle.

Gelelim yaptığınız ikili işleme;

Sizler bir dosya için iki defa işlem yapıyorsunuz, ilk önce 300 dpi da tarıyor sonra o dosyaları ortalama 75-100 dpi'a indiriyorsunuz, neden iki defa çalışmak zorunda kalıyorsunuz? bu noktayı aydınlatmadan ben sizlere sizlerin dosyaları ile örnekler vereyim ilk önce:

Mesela aşağıdaki resim sizlerden birisinin sitemize yüklediği bir dosyadan ekran görüntüsü kopyasıdır ve ben kendi ekranımda bu şekilde görüyorum. Dikkat edilecek olursak görüntüyü %45'lik bir önizleme şeklinde izliyorum.

Gene aynı görüntüyü Photoshop'ta açacak olursak, 96 Dpi çözünürlükte ve 2216x1611 piksel genişlikte olduğunu görüyoruz, üstelik dosya boyutuna dikkat edecek olursak 10,2 mb olarak boyutluyoruz ama aslında bilgisayarımız bu dosyayı 674 kb olarak algılıyor.

Keza bir başka örnek verecek olursak:

Dikkat edileceği gibi dosya orjinali 150 dpi çözünürlükte ama bir önceki örnekten daha az boyutta ve 5,75 mb alan kaplamakta, buna istinaden bizler onu bilgisayarımızda 549 kb olarak tanımlamaktayız. %62'lik görünürlük bir önceki resme göre daha az yer kapladığının kanıtıdır. Piksel oranının düşmesinin boyutu küçülttüğünü göz ardı etmeyelim lütfen.

Örneklerden de görüleceği gibi sitedeki resimlerin büyük bir çoğunluğu 300 dpi değildir, sizler ilk önce 300 dpi'da tarayıp sonra onları istediğiniz çözünürlüğe küçülterek iki defa işlem yapmaktasınız aslında. Ben daha baştan bir işlemde gerekli izlenirliğe sahip bir resim kalitesi yapmayı öneriyorum. 75-100 dpi çözünürlükte ve 17 inch geniş ekran monitörde ekranda taşmadan izleyebilmek için gereksiz şişirmeleride atıp 1100x800 piksel genişlikte olması yeterlidir diyorum. Eklediğim son resim orjinali ile aynı boyuttadır ve görüldüğü gibi okunmasında bir sorun yoktur. Zaten sitedeki resimlerin büyük çoğunluğuda benim söylediğim çözünürlüktedir.

Sürçü lisan eyledimse affola...

elturbo

Yeni Üye
22 Ağu 2010
92
75
Bir konu ancak bu kadar müthiş anlatılır.
Çok teşekkürler Zagorabi

.