bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,581
74,194
NeverLand
SWAMP THING


(1) Swamp Thing adlı gizemli çizgiroman karakteri ilk kez 1972 yılında yayınlanmasına rağmen, hikayesinin başlangıcı bir yıl öncesine dayanmaktadır. DC Comics'in Mysterious House adlı periyodik yayınının Haziran-Temmuz 1971 tarihli 92. sayısında yazar Len Wein ve çizer Berni Wrightson tarafından şekillenen prototipinde; öldürülüp bataklığa atılan birinin vücudunun metamorfoza uğrayıp adeta çamurdan bir canavara dönüşmesi ve katilinden öç alma hikayesi anlatılmaktadır. Man-Thing adlı bu karakterin ilk sahne alışı Marvel Comics'de de hemen hemen aynı zamanlara denk gelmiştir. Konsept olarak yeni ve oldukça orijinal olan bu bataklık canavarı, nostaljik eserlerden olan Hillman mecmualarındaki Heap adlı karakteri anımsatmaktadır. Zaten dikkatli okuyucular 1942-1953 yıllarında Airboy ve Air Fighter Comics dergilerinin arka sayfalarında yer alan Heap'den haberdardır. Sonuçta bu öyküye olan olumlu tepkiler çok güçlüydü ve hemen protagonist karaktere sahip, yeni bir isimle benzer bir yaratık oluşturulması planlanmıştır.

1-1-13.jpg


Swamp Thing'in 1. sayısı.

Böylece yazar Len Wein ve çizer Berni Wrightson'ın, 1972 Ekim-Kasım aylarında çıkan Swamp Thing'in ilk albümü okurlara sunulmuştur. İlerleyen maceralarda bataklıktaki adam Alec Holland isimli yakışıklı bir insanken, yaşadığı sıradışılıkla artık bir bitki-adama dönüşmüştür, öyle ki kopan bir uzvu kendini bir bitki gibi hemen yenilemektedir. Evi, içinde yaşamak zorunda kalacağı Louisiana bataklığından çok uzaktadır, buna rağmen Gotham şehrinde Batman'le bile bir macerası olmuştu. Bununla birlikte çok fazla sayıda doğaüstü ve bilimkurgusal yapıda düşmanı vardır. Senaryosu ve yayınlanan tüm sayıları ticari ve eleştirel yönden başarı kazanmıştır, fakat Wein ve Wrightson onuncu sayısından sonra Swamp Thing başlığını bırakmış ve yerine gelenler seriyi yaşatamamışlardır. Böylece başlık Ağustos-Eylül 1976'da çıkan 24. sayısıyla sona ermiştir.

(2) Swamp Thing'in ikinci versiyonunda ise; bu kez E-Man ve Superman'deki başarılı çalışmalarıyla tanınan yazar Marty Paskov ve Timespirits, Dragonlance Saga'dan bilinen çizer Tom Yeates devrededir. Bu ikilinin başladığı seri kesintili de olsa birkaç sene boyunca devam etmiştir. Onlar dan sonra popüler senaryolara imza atan İngiliz asıllı yazar Alan Moore başlığı devralmıştır. Bir bilimadamının korkunç deneylerini takip eden karısının intikam planı ve onu bataklığa dek sürükleyen suç olaylarından müteşekkil komplike bir senaryo yayınlanmaya başlamıştır. Derginin ilerleyen sayılarında çizer Steve Bissette içeriği yeniden ele almış ve bu da Swamp Thing'in gerçek anlamda dönüşü olmuştur.

swamp.jpg


Moore ve Bissette ortak çalışması Swamp Thing.

Moore'un çalışmasında, ana karakter Alec Holland gerçekten ölüdür ve bataklıkta bulunmasıyla gerçek doğasını keşfetmektedir. O, artık bitkisel krallığın güçlerine sahiptir ve bitkisel bir elemente dönüşmüştür. Bu kurgu okuyucunun ilgisi uyandırmaya yetmiştir. Moore, 1987'de karakteri bıraktığında yeni yazar Rick Veitch iki yıllığına başlığa destek vermiş; ama 1989'da DC Comics, Veitch'i hikayenin çizgisinde tamamlayıcı yeni birşeyler oluşturması için zorlamaya başlayınca çalışmayı yarıda bırakmıştır. Böylece seri, Ekim 1996'da çıkan 171. sayısıyla sona ermiştir. DC, Moore'un başarılı bulduğu Swamp Thing bölümlerinin bir kısmını albümler halinde yeniden piyasaya sürmüş ve bu arada da Swamp Thing, 1980'li yıllarda iki kez sinemaya uyarlanmıştır. Bunu takiben de 1990-1993 yılları arasında. ABD kablolu kanallarında gösterilen bir televizyon dizisi haline getirilmiştir. Toplamı 72 bölüm olan bu dizinin başarılı çıkışının ardından da DIC Şirketi bu çizgiromanın bir çizgifilm serisini hazırlamaya başladı. Sadece beş bölümü yayınlanan bu çizgifilmler 1990 yılında hazırlanmıştır.

(3) 1999'da DC Comics, üçüncü bir Swamp Thing çizgiroman dergi serisini başlatmıştır. Ama bu kez, Swamp Thing seride ana karakter değildir. Başrolde bu kez Alec Holland'ın kızı Tefe Holland ve Abigail Arcane isimli bir kadın vardır. Tefe, babasının güçlerini almıştır ve bataklıktaki biyolojik krallığı yönetmektedir. Ancak babasının güçlerini ve makamını koruyup koruyamayacağını zaman gösterecektir.

izgiromanAnsiklopedisi544.jpg

Swamp Thing, kendi başlığına sahip periyodik bir dergi olarak ülkemizde hiç yayınlanmamış olsa da ilk çıkışından yaklaşık bir yıl sonra, Ekim 1973'de Korku dergilerinde Türkçe konuşmaya başlamıştır. Sonraki birkaç Korku sayısında da maceralar yaşayan bataklık canavarı bu dergideki görünümünden sonra ülkemize veda etmiştir.
 
Üst