Sunset Blvd. (1950) (Film-Noir) *Oscar*

agartan

Onursal Üye
28 Haz 2019
1,220
11,307
Sunset Blvd. (1950) (Film-Noir) *Oscar*

Yönetmen: Billy Wilder
Senaryo: Charles Brackett, Billy Wilder, D.M. Marshman Jr. *Oscar*
Müzik: Franz Waxman *Oscar*
Siyah-Beyaz Sanat Yönetmeni: Hans Dreier, John Meehan, Sam Comer, Ray Moyer *Oscar*
Ülke: ABD
Tür: Dram, Kara Film
Vizyon Tarihi: 10 Ağustos 1950 (ABD) (Türkiye: Günbatımı Bulvarı, Ağustos 1950)
Dil: İngilizce
Süre: 110 dk
Bütçe: $1,75M
Çekim Yeri: Los Angeles, California, ABD
Nam-ı Diğer: Sunset Boulevard / A Can of Beans
IMDb: 8.4
Rotten Tomatoes: 98
5 Golden Globe
13 ödül daha
IMDb Top 250: #59

Sunum: 1,03 GB, Siyah-Beyaz 720p, orijinal dil, Türkçe ses dosyası, Türkçe altyazı, çeşitli görseller.

Sunset Blvd.part1:

Sunset Blvd.part2:

*Filmi izleyebilmek için iki cilt "rar" dosyasını indirmeniz gerekmektedir*

Film genç senarist Joe Gillis'in (William Holden) bir havuzda kanlar içinde yüzüstü yatarken görüntüsü eşliğinde,
anlatıcı Joe'nun bizi altı ay öncesine götürmesiyle açılır.
Yazdığı senaryoları satamadığı ve kimseden ödünç para bulamadığı için maddi durumu kötüleşen Joe'nun başı eski borçlarıyla derttedir.
Arabasını borçlarına karşılık geri almak isteyen alacaklılarından kaçarken Sunset Bulvarındaki bir eve sığınır.

Sunset-Boulevard1.jpg

Evin sahibi sessiz filmler zamanının ünlü aktrislerinden Norma Desmond'dır. (Gloria Swanson)
Eski ününü hemen geri kazanabileceğini sanan Norma, kendi yazdığı bir senaryoyla sinema dünyasına geri dönmeye hazırlanmaktadır.
Joe kendisine senaryo yazımı konusunda yardım edebileceğini söyleyince Norma onun evde yaşamasına izin verir,
ve bir süre sonra ona aşık olur...
/türkçealtyazı/

Sunset-Boulevard2.jpg

Şiirsel bir dildeki diyaloglar ve birinci ağızdan anlatımı bu kadar mükemmel olan ikinci film, herhalde listelerde epey altlardadır.
William Holden da döktürüyor ama Gloria Swanson'ın oyunculuğunun güzelliğinden, resmen rahatsız oluyorsunuz.

Sinematografiyi çok iyi kullanarak içinizi ürpertecek bir çok sahne vermişler,
ölü bir maymunu gömmek ve Norma Desmond'ın eski filmlerini izlemek gibi.
Filmin sonu, içinize en çok ürpertiyi verecek kısım, hatta delilik hakkında kabus görmenizi bile neden olur.
Not alınması gerekecek diyaloglar filan, bir çok şey var filmde.
Nasıl sınıflandırılacağı bile tartışma konusu olabilir:
Bir Hollywood masalı mı? Korku mu? Psikodrama mı? Kara komedi mi? Suç üzerine mi yapılmış?

Sunset-Boulevard3.jpg

Yıldızı sönmüş aktris Norma'yı canlandıran Gloria Swanson ve hizmetçisi Max'i canlandıran yönetmen Erich von Stroheim,
bu filmde klip olarak göreceğiniz sessiz filmde beraber çalışmışlar. Queen Kelly (1929-32). Filmin bir kısmını Stroheim yönetmiş.
Fakat bütçeyi aştığı ve filmin oyuncusu Swanson'u ve yapımcısı Kennedy'yi kızdırdığı için kovulmuş.
Stroheim, filmin yayınlanmasını engellemiş. Filmin yarıda kesilmesinin nedenlerinden biri de Swanson'un büyük egosuymuş.
Ta ki bu filmdeki o sahneye kadar "Queen Kelly" filmi halka gösterilmemiş.
Diğer ülkelerden çok sonra, ancak 1967'de ABD'de serbestçe gösterime girmiş.

Sunset-Boulevard4.jpg

Bu başyapıt filmi şurada: http://www.cizgidiyari.com/forum/ya...vd-1950-sunset-bulvari-dual-tr-eng-1080p.html
sayın denizkumu20 sunmuş, ben de arşivimde olmasına rağmen çekmiştim.
Bendeki 720p sürüm ile aynı çıkınca, ses dosyasını riplemiş, bendekine yapıştırmıştım. Böylece hacmi yarıya düşmüş oldu.
(Ne kadar üstün bir yapım olsa da, sonuçta siyah-beyaz film.)
Fakat denizkumu20'nin verdiği link kırılmış; artık çalışmadığını sayın hadon bildirince, buluta yükledim.
Benim ilk sunumlarımdan da linki kırılanlar var, onları da sunacağım.

Saygılarımla.

*