scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,901
Su Baskını! Resimli Roman (Ç/B)
Flood! A Novel in Pictures (İngilizce Versiyonunun Başlığı)
Çıkış Yılı: 1992
Hikaye ve Çizimler Eric Drooker
Çeviri & Balonlama: scanfan
Yayıncı: Four Walls Eight Windows,
136 sayfa, 71 MB, 1024 px, 300 dpi, CBR
Fontlar: Times New Roman (Sadece şiir sayfaları, dipnotlarla)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(MediaFire)
Bu kez içinde çok az yazı/balon olan bir grafik roman sunuyorum (Hemen hemen hiç yok gibi diyebilirim). Ama albümün ilginç olduğunu düşünüyorum. 1992 yılında yayımlanmış, çizeri Eric Drooker. Drooker Amerikalı bir ressam ve grafik roman çizeri. Çeşitli posterler de resimleyen Drooker "The New Yorker" dergisine de sık sık kapak çiziyormuş. Bir de "Howl" (2010) adlı filmin animasyonlarını tasarlamış. Sol tandanslı bir aktivist olan Drooker'ın işleri anaakım medyada yayımlanmadan önce sol dergilerde yer almış. Etkilendiği çizerler arasında yine "underground" çizgi romanının önemli isimlerinden Robert Crumb da var.(Crumb'ın eserleri ÇD'nda var)
Burada sunduğum onun ilk grafik grafik romanı 1992 çıkışlı "Flood! A Novel in Pictures"."Su Baskını: Resimli Roman" anlamına geliyor. Eser önce Amerikan fantezi çizgi roman dergisi "Heavy Metal"de 1991 yılında yayımlanmış. Asıl ondan sonra geniş çapta tanınmaya başlamış. Zaten Eric Drooker benim de dikkatimi Heavy Metal'deki "L" adlı hikayeyi gördükten sonra çekti. Aslında dergileri karıştırırken rastladığım bu 26 sayfalık hikayeyi sunmayı planlıyordum, ama araştırınca bu hikayenin "Flood!" grafik romanının 2. bölümünü teşkil ettiğini gördüm ve 136 sayfalık romanın kendisini sunmaya karar verdim. Bu arada, "Amerikan Kongre Kütüphanesi" bu romanın orijinal çizimlerini arşivinde koruma altına almış. Çizerin Birkaç tane de önemli ödülü var.
Çizer, diğer eserlerinde olduğu gibi bunda da "scratchboard" (zemini kazıma) tekniğini kullanmış. Yani beyaz sayfaya çini mürekkebiyle çizmek yerine, tamamen siyaha boyalı zemindeki mürekkebi jiletle kazımak suretiyle beyaz alanları ortaya çıkarmış. Bu aslında 1930'larda yaygın olan tahta üzerine gravür kazıma tekniğine benzeyen bir yöntem. 1960'ların sonunda ortaokuldayken resim-iş dersinde muşamba üzerine oyuklar açtırarak bize de benzerlerini yaptırmışlardı! (tabii biz bunu matbaa mürekkebiyle kağıda geçirirdik) Romanın bir bölümünde de mavi tonlama kullanılmış.
Onunla yapılan bir röportajın başlığı "Sessiz Hikaye Anlatıcısı". Epik, şiirsel bir hikayeyi sözsüz olarak anlatıyor. Üç kuşaktır New Yorklu (tam olarak, Manhattanlı) olan Drooker'ın bu eseri kısmen otobiyografikmiş. Sembollerle anlatılan hikayeler adeta rüyalara benzer. Çizerin anlattığına göre metro, kitlelerin bilinçsiz halini sembolize ediyormuş. 2. Bölümün başlığı olan "L" ise çizerin büyüdüğü 14'üncü caddenin altından geçen "L" treniymiş ve sistemdeki suç oranı en yüksek olan hatta işliyormuş. Eskimo şarkısı (yazı olan az sayıda sayfa) tek başına soğukla mücadele edip hayatta kalan genç Eskimo fok avcısı Utititaq tarafından bestelenmiş, 1883'te İngilizceye çevrilmiş. Yazı olan 4 sayfadaki (86-89) şiiri dipnotlarla çevirmeyi uygun gördüm. Kapağı çevirmedim. Çizgi diyarında nispeten daha az rastladığımız bu türün örneklerinden biri daha olsun istedim.
İyi okumalar (daha doğrusu iyi incelemeler!),
Saygılarımla.
Son düzenleme: