Stero Seyfi

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,581
73,739
NeverLand
STERO SEYFİ


Aslında geniş ses çıkışlı anlamındaki 'stereo'dan kısaltılarak 'stero'ya dönüşen lakabıyla Stero Seyfi'nin Fırt'daki ilk macerası bir otomobil yarışı, üzerinedir. Sevgilisinin Amerika'ya gitmesinden sonra Stero Seyfi de Yeni Kıta'ya doğru yola çıkmış ve burada tanıştığı Klober isimli kişi onun sonraki maceralarında değişmez arkadaşı ve yoldaşı olmuştur.

Stero Seyfi dik, kara saçları olan, hınzır gülüşlü bekar bir erkektir. Çıkar peşinde dünyanın her tarafını gezmiştir. Klober'le tanıştığı Amerika macerası dışında, Japon sanayici Miki Matsu'nun Gorganzilla adlı ultra süper bilgisayarının peşinde Uzak Doğu'ya, Van Gogh tabloları peşinde Avrupa'ya geçmiştir. Kadınlara olan düşkünlüğü başına sık sık bela gelirse de çapkınlıktan asla vazgeçmemiştir. Görünmezlik hapları, robotlar, sahtekarlar, dolandırıcılar arasında başının çaresine daima bakan Seyfi ve ağzından düşürmediği purosuyla kel kafalı ortağı Klober'in akıllara durgunluk veren öyküleri kısa sürede Fırt'ın en beğenilen, ilgiyle izlenen başlığını yaratmıştır. Bununla birlikte fantastik maceralar da yaşamış, sportif alanda da boy göstermişlerdir. Mesela bir macerasında Fenerbahçe fanatiği olan Stero, tuttuğu takım yenildikçe boyunun kısalması durumuyla baş etmek zorunda kalmıştır...

izgiromanAnsiklopedisi535.jpg


Fırt mizah dergisinde bir Stero Seyfi macerasının giriş sayfası.

Ayrıca 1980'lerden sonra Fırt dergisinde ve 1989'dan itibaren de Fırfır'da maceralarıyla yeniden okuyucu karşısına çıkan karakter, önceleri Can Barslan'ın yazdığı konular ve Ergün Gündüz'ün çizimleriyle yayınlanmıştır. Sonraki yıllarda ise Şevket Yalaz ve Ergün Gündüz'le
dönüşümlü olarak Orhan Alev'in senaryolarını çizmesiyle tekrar ortaya çıkmıştır. Stero Seyfi tiplemesi, Gündüz'ün çiziminde uzun boylu olarak görünmüşken, Yalaz'ın çiziminde daha kısa boylu, bastıbacak biri olarak okur karşısına çıkmıştır.

Stero Seyfi, Gırgır ve Fırt'ın Ertuğrul Akbay'a satılmasının ardından yeni bir yazar çizerle Fırt' da da çizilmeye devam etmiştir. Böylece aynı anda hem Fırt, hem de yaratıcılarının yeni adresi olan Fırfır dergileri Stero Seyfi maceraları yayınlamıştır. Fırt'da Harun Karakuş elinden çıkan senaryoları önceleri Bülent Benli çizmiş, karakter 1990 Mart ayından sonra Bülent özdemir tarafından karelere -bu kez renkli olarak- aktarılmıştır.
 
Üst