Stephen King - Azrail Koşuyor / Uzun Yürüyüş (The Running Man) / (The Long Walk)

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
830
12,920
Stephen King - Azrail Koşuyor / Uzun Yürüyüş
(The Running Man) / (The Long Walk)

4lXsK.jpg

“Yarın öğlen av başlıyor. Bu yüzü unutmayın!”

Yıl 2025. Amerika’da kâbus gibi bir düzen hâkimdi. Ülkeyi yönetenler büyük bir sınıf farkı yaratmışlardı. Halkın çoğu yoksuldu. Televizyon programları insanların para için hayatları üzerine bahse girdiği bir platform haline gelmişti.

Ben Richards da o çaresiz adamlardan biriydi. İşsizdi, parasızdı ve ümitsizdi. Hasta kızının tedavi olması gerekiyordu. Ben’in yapabileceği tek bir şey vardı: Koşucu programına katılmak ve bir milyon dolar kazanmak. Yarışmanın amacı onu öldürmekle görevli Avcılar’dan kaçmak ve otuz gün boyunca hayatta kalmaktı, hem de gezegendeki hemen herkes onu seyrederken ve ele vermeye çalışırken…

Acaba şimdiye dek kimsenin sekiz günden daha fazla hayatta kalamadığı yarışmayı Ben Richards kazanabilecek mi?

Acımasız sistemi yenebilecek mi? Sonucu ne olursa olsun, Ben bu ölüm kalım oyununda sonuna dek gitmeye hazırdı.

Azrail Koşuyor, Amerikalı yazar Stephen King'in yazmış olduğu bilimkurgu romanıdır. İlk kez orijinal ciltsiz olarak 1982'de King'in Richard Bachman takma adıyla yayımlandı. 1985'te King'in kısa romanlarını içinde barından The Bachman Books adlı antolojide yer aldı.

Stephen King okurlarının yıllardır beklediği Azrail Koşuyor otuz üç yıl sonra yeniden raflara geldi. Üstelik yeni bir kapak ve farklı bir edisyonla. İlk baskıyı okuyanlarınız hatırlayacaktır. O edisyon iki roman içeriyordu: Azrail Koşuyor (The Running Man, 1982) ve Uzun Yürüyüş (The Long Walk, 1979). Yeni edisyon sadece Azrail Koşuyor’dan (The Running Man) ibaret. İki roman da King’in yayımlanan ilk romanı Göz’den (Carrie) uzun aslında.

Dolayısıyla ikisi de ayrı ayrı basılabilirdi. Altın Kitaplar o dönem (Türkçe 1. Baskı 1989 tarihli) neden bu iki eseri birlikte bastı bilmiyoruz. Ama şu bir gerçek ki bu iki romanın belirgin ortak yanları var.

İkisi de King’in müstear ismi Richard Bachman adıyla yayımlanmış ve ikisinin de hikâyesi ölümüne yarışmaların yapıldığı distopik bir gelecekte geçiyor. Bana kalırsa bu iki roman King’in gözünde de kardeş gibi.

Stephen King'in Uzun Yürüyüşü Hakkında

Askeri bir diktatörlükle yönetilen distopik bir Amerika'da geçen roman, Amerika Birleşik Devletleri'nin totaliter bir modeli tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen eziyetli bir yürüyüş yarışmasındaki yarışmaları konu edinmektedir.

Uzun Yürüyüş, Stephen King'in 1966'da Maine Üniversitesi'ndeki birinci sınıfında yazdığı ilk romandır, ancak 1979'a kadar Richard Bachman takma adıyla yayınlanmamıştır.

Sosyo-psikolojik roman The Long Walk, distopik tarzda yazılmıştır. Roman, Mayıs ayı başlarında Maine'de Amerika'nın belirsiz geleceğinde geçiyor. Ülke, belli bir şefin kontrolünde totaliter bir rejimle polis devletine dönüştü.

Romanın konusu, 100 gencin katılabileceği The Long Walk adlı ülke çapında yıllık "en uygun olanın hayatta kalması" yarışması etrafında dönüyor. Sadece biri bitirebilecek, yarıştan ayrılan katılımcıların geri kalanı ölümle karşı karşıya kalacak.

Kazanmanın ödülü, bir milyon dolarlık büyük bir nakit ödül ve finalistin hayatının geri kalanında herhangi bir arzu ve kaprisin yerine getirilmesidir. Kurallara göre, yarışmacılar ordunun yakın gözetimi altında, karabinalar ve kayıtları kaydeden cihazlarla donanmış olarak, uyku ve dinlenme olmadan, durmadan ve ara vermeden, saatte yaklaşık altı buçuk kilometre hızla mesafeye gitmelidir.

Katılımcıların performans:

Hızda dört kat azalma, katılımcının diskalifiye edilmesine ve atış yaparak yarışmadan dışlanmasına yol açar. Bir saat içinde üç ihlalden sonra, katılımcı ölümcül bir dördüncü almazsa, öncekilerden biri silinir. Rakip genç erkeklere günde bir kez yüksek kalorili konsantreler içeren tüpler şeklinde yiyecekler, gerektiğinde sınırsız miktarda su verilir.

Bu çalışmanın kahramanı, 47 numaraya katılan yarışmanın galibi Rey Garraty'dir. Finalde "yürüyüş" sırasında tanışmayı ve arkadaş olmayı başardığı katılımcıların ölümü, Ray'in zihninin bulanıklaşmasına neden olur.

The Long Walk'ta Stephen King, farklı psikolojik karakter türlerini ve bunların özelliklerini, farklı davranış tarzlarını, rakiplerin arzularını ve motivasyonlarını ustaca anlatıyor.

Stephen King'in yazdığı eserlerin çoğu filme alınmış olmasına rağmen, bu roman elli yıllık tarihinde hiçbir zaman filme alınmamıştır. Bu yazarın eserlerinin başarılı film uyarlamaları ile tanınan Amerikalı film yönetmeni Frank Darabont, bunu düzeltmeyi planladı. 2016 itibariyle niyeti ilerlemedi. 2022 Yılında vizyona girmesi beklenen ama henüz vizyon tarihi belirsiz olan ve Yönetmeni André Øvredal Senaristleri Stephen King, James Vanderbilt olan filmi bekliyoruz.

Çevirmen: Gönül Suveren
Yayın Tarihi: 1989
Yayınevi: Altın Kitaplar

Okuyarak yaptığım tıpkıçekime yakın pdf düzenlemedir.


Mediafire
PdfCs 3.5 Mb:


Yandex
PdfCs 3.5 Mb:
 
Üst