scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,903
Stalin'in Ölümü, Cilt 1 (TR Balonlama)
Gerçek Bir Hikâye, Sovyet
Cilt 1 - Izdırap
Senaryo: Fabien Nury
Çizimler: Thierry Robin
Renklendirme: Lorien Aureyre
Orijinal adı: La Mort de Staline (Dargaud)
İngilizce adı: The Death of Stalin (2013 tarihli İngilizce balonlamasından çevrildi)
Cilt 1 (2010): Izdırap/Agonie/Agony
Cilt 2 (2012): Cenaze Töreni/Funérailles/Funeral
Fontlar (Orijinalindeki fontların aynısı kullanıldı): Imagine (kapak), Minya Nouvelle (balonlar)
58 sayfa, 45 MB, CBR
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(MediaFire)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)Eserin her iki cildinin Fransızca orijinalleri ile İngilizce balonlamalarının (scanlation) kapakları
İki ciltlik bu grafik romanı Fransızca orijinalinden ("La Mort de Staline") değil de İngilizce balonlamasından ("The Death of Stalin") Türkçeye çevirdim. İngilizce balonlama (scanlation) çok kaliteliydi, onun bir balonlama olduğunu ancak işin sonunda, kapakları düzenlerken anladım! Aslında bu İngilizce versiyonu sevgili "gandor08" ÇD'nda 2 yıl önce paylaşmıştı (şurada). Orijinal fontları muhafaza ettim; Balonlardaki "Minya Nouvelle" Türkçeyi destekliyordu, ama kapaktaki "Kiril" alfabesindeki harflere benzetilmiş stilize font "Imagine"de Türkçe desteği yoktu. Üstelik kapakta yazılar hem grafiklerin üstüne denk geliyor, hem de eğriydi. O nedenle kapaklar beni epeyce yordu (Photoshop ve onun muhteşem katmanları sağolsun). Fransızca orijinalinde de iç fontlar aynı mıydı, onu bilmiyorum, albümün Fransızcasını hiç görmedim. Bu arada buradaki iki ciltlik versiyonu. Fransa'da iki ciltlik versiyonun yanı sıra, birleştirilmiş tek ciltlik versiyonu da çıkmış. Yakın tarihle ilgilenmiş olanlar, gerçeklere dayanan bu grafik romanda anlatılan olayları hatırlayacaklardır. Ama bence, asıl harikulâde çizimleri ve fantastik renklendirmesi için bakmak lazım bu romana. Bir not daha: Resimli romanın sinemaya da aktarılması plânlanmış, ama proje şimdilik 2017'ye ertelenmiş(IMDb)
Bu grafik roman aslında bir politik taşlama, bir dönem eleştirisi. Konusu 1953 yılında geçiyor ve Sovyetler Birliği lideri Stalin'in ölmeden önceki birkaç günü ile öldükten sonra halefleri arasında geçen entrika dolu iktidar mücadelesi, rejimin içine yuvarlandığı kaos ve kargaşa anlatılıyor. Stalin ölünce onun yerine göz dikenler bir konsey kurarlar ülkeyi "Kolektif Liderlik" dedikleri bir yöntemle hep birlikte yönetmeye başlarlar. İktidar mücadelesi alttan alta sürmekte, ülke despotça yönetilmektedir. Ama asıl güçlü adam Beriya'dır, zira yıllarca Stalin'in gizli polis teşkilatını yönetmiştir. Kendisi perde arkasından ülkeyi yönetirken, iplerini elinde tuttuğu Malenkov'u başbakan yapar. Molotov, Bulganin, Kaganoviç ve aralarında en az tanınanı ve onlara en son katılan "Nikita Kruşçev" diğer konsey üyeleridir. Beriya-Kruşcev çekişmesini ordunun da yardımıyla Kruşçev kazanacak ve ülkenin başına geçecektir. Bu arada kitabın adında geçen "Sovyet" kelimesi Rusçada "konsey" demektir. Konseyler SSCB'nin siyasi temelini oluşturuyordu. Bu kısa bilgileri verdim, çünkü okumaya geçmeden önce bunlar kabaca bilinirse grafik roman sıkılmadan ve daha rahat okunuyor (kendimden biliyorum!). Birkaç satır dipnot dikkatinizi çekecektir. Onları ben ekledim, orijinalinde yok.
İkinci cildini de çok kısa bir süre içerisinde hazırlayacağım.
Keyifle okuyunuz (ve bir hatıra olarak arşivinizde saklayınız).
Saygılarımla.
Grafik romanın ilk sayfasında bahsi geçen, "Wolfgang Amadeus Mozart'ın 23 Numaları Piyano Konçertosu"nun Youtube linkini de buraya aktardım. Okurken buna da kulak verilirse, oldukça kasvetli olduğunu düşündüğüm bu romanın havasına belki de daha kolay girilebilir.
Mozart 23 No'lu Piyano Konçertosu.A,K.488
2'nci Cilt Şurada:
Stalin'in Ölümü, Cilt 2 (TR Çeviri/Balonlama)
Son düzenleme: