Şirinler (Schtroumpfs/Smurfs)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,577
73,458
NeverLand
ŞİRİNLER
(Schtroumpfs/Smurfs)



1958 yılında ressam Peyo, Spirou dergisinde çizmeye devam ettiği Johan et Pirloit/Küçük Prens isimli çizgiromanda, mantardan yapılma evlerden oluşan minik bir köyde yaşayan miniminnacık mavi renkli yaratıkların olduğu bir macera çizmiştir. Schtroumpfs/Şirinler adlı bu sevimli yaratıklar o kadar beğeni kazanmıştır ki; Peyo, çizdiği beş maceradan sonra ulaşılması çok zor olduğunu belirttiği köye yönelik artık kendi başlığı altında yeni maceralar hazırlamaya koyulmuştur.

Tamamen mavi renkli minik Schtroumpfs'ların yaşadığı bu köy garip bir lisan konuşmaktadır. Cümle içinde kullanmaları gereken her fiilin yerine aynı zamanda isimleri olan 'Schtroumpfs/Şirinlemek' kelimesini tercih eden bu yaratıkların hepsi birbirine benzemektedir. Başlarına taktıkları beyaz renkli şapkalarına varıncaya kadar tıpatıp aynı olan Şirinler sadece karakterlerindeki baskın davranış şekliyle ayırt edilip, isim almışlardır. Mesela, oymacılıktan hoşlananın adı Marangoz Şirin; çiçek yetiştirmekten haz alanınki Bahçıvan Şirin; gözlük kullananınla Gözlüklü Şirin'dir. "Haydi şu işi yapalım," cümlesi yerine, "Haydi şunu şirinleyelim," ifadesini kullanan bu mavi renkli sevimlilik abidelerinin, mutlu yaşam-lanna tacizde bulunan tek birşey vardır, daha doğrusu biri: Büyücü Gargamel ve tabii onun kadar kötü ruhlu kedisi Azrael/Azman işin cabasıdır.

Köyün nüfusu artan yayın koleksiyonuyla birlikte yüzü geçmiş olan Şirinlerin, en yaşlısı ve köyün lideri konumundaki Şirin Baba'nın yaşı birkaç asırı devirmiştir. Hatta seriye sonradan eklenen Büyükbaba Şirin'i de hesaba katarsak ortaya sıra dışı bir ömür limiti çıkar.

Peyo, bir süre sonra giderek artan talepleri ve günlük gazetelerin siparişlerini yetiştirmek için önce yazar Yvan Delporte'un, ardından da faaliyete geçirdiği bir stüdyoda çalışanlar arasında Derib, Walthery, Gos, Wasterlain, Blestesu, Degieter gibi Belçika çizgiroman ve animasyon sektörlerinin geleceğine katkı sağlayacak genç çizerlerin yardımını almıştır. 1959 yılından itibaren yayınlanmaya başlayan Schtroumpf'ların çizgi film versiyonları Şirinlerin popülaritesini tavana vurduran çalışmalar olmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi552.jpg


Milliyet Yayınlarından çıkan Şirinler başlıklı çocuk dergisi.

Yakaladıkları çok hızlı uluslararası başarı grafiği sayesinde bu küçük mavi adamlar oyuncakçı dükkanlarının vitrinlerinden sayısız değişik hediyelik objeye görsel malzeme olarak kullanılarak tam anlamıyla marka bir fenomen haline gelmişlerdir. On yıldan kısa bir sürede kazandığı astronomik telif ücretleriyle Belçika'nın en zengin kişilerinden biri olan Peyo, 1989'da tamamen Şirinler'in maceralarını içeren bir dergiyi piyasaya sürmeye başlamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi551.jpg


1994'de Milliyet Çocuk'ta yayınlanan bir Şirinler sayfası.

Ülkemizde ilk kez televizyon aracılığıyla daha geniş bir kitleye seslenen Şirinler, değişik kanallarda yayınlanan bu çizgifilmlerinin ardından ilk önce Milliyet Çocuk dergisindeki örnekleriyle birlikte çizgiroman versiyonlarıyla da gözükmeye başlamış ve 1994 yılında yayımlanan birkaç macerası ile okurları tarafından zevkle izlenmiştir. Ancak The Schtroumpfs başlığı ülkemizde ilk kez 1966 yılı ortalarında Bilge Şakrak tarafından yayınlanan büyük boy Red Kit'in ön kapağı içinde yayınlanan ve minik roman üst başlığındaki küçücük çizgiroman sayfalarından oluşturulan Çitrumlar Ekmek Peşinde adlı öykülerinde boy göstermişlerdir. 1973 yılından itibaren birkaç uzun macerasıyla Doğan Kardeş dergisi sayfalanna Mantar Cüceleri adıyla yansıyan seri, 1982 tarihli Günaydın Arkadaş dergisinde sadece bir tek kere ve tam sayfa olmak üzere Puffi başlığıyla kopyalanarak yayınlanmıştır. 1994'de yeniden çıkmaya başlayan Milliyet Çocuk'da ve son olarak 1995 yılı içinde Milliyet Yayınlarının logosuyla satışa sunulan Şirinler, aylık periyottaki yayının yanı sıra boyama kitapları vermiş ve Milliyet'in Çocuk sayfası (sonradan bağımsız çocuk dergisi) Miço sayfalarına konuk olmuştur.
 
Üst