scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,901
Sipru Almanak 1947- Arizona 1880
Çeviri / Balonlama
İlk Red Kit (Lucky Luke) Macerası
Spirou Dergisinin 1947 Almanağında Yayımlandı
Yazan/Çizen: Morris
Çeviri/Balonlama: Scanfan
Orijinali: Le Journal de Spirou, 1947 Almanach (tefrika)
Font: Comics Strip MN
22 sayfa (20 sayfa + 2 kapak) ~2400 px, 78 MB, CBR
Bizim "Red Kit" adıyla tanıyıp sevdiğimiz "Lucky Luke" (şanslı Lük) ilk defa, Belçika'da yayımlanan bir çizgi roman ve çocuk dergisi olan "Le Journal de Spirou"nun 1947 yılı almanağında boy gösterdi (Almanak 7 Aralık 1946'da piyasaya verilmiş). 20 sayfalık bu renkli western öyküsünün adı "Arizona 1880"di ve macera herkesçe "Morris" adıyla bilinen "Maurice De Bevere" tarafından yazılıp çizilmişti. Sanatçının daha o tarihte bile imzasını "Morris" olarak atmış olduğunu görüyoruz. Bu almanaklar (yıllıklar) genelde yıl içinde çıkmış düzenli sayılardan seçmeleri içerirler ama bu ilk Red Kit macerası daha önce herhangi bir "Spirou" dergisinde çıkmamıştı (
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
sitesindeki listelerden ve Wikipedia'dan ben bu çıkarımda bulundum). Herhalde Morris'ten özel olarak bu almanak için bir öykü çizmesi istenmişti. Zaten almanağın aralarına serpiştirilmiş maceranın "Lucky Luke" gibi bir üst başlığı yoktu. Sadece maceranın adı olan "Arizona 1880" alt başlığı ile başlıyordu. Bu macera 1951 yılında "Arizona" adıyla albüm olarak da yayımlandı. Yayıncı yukarıdaki derginin de yayıncısı olan "Dupuis"ti. İlk maceralar 20'şer sayfalık olduğu için bu albüme ikinci bir macera daha eklenmişti: "Red Kit Cigarette Cæsar'a Karşı". Yakınlarda İngilizcesi de çıktı. Ben çeviriyi yeni tarihli İngilizcesinden yapıp balonlamayı 1947 tarihli almanak'taki tefrikanın üzerinden yaptım (Fransızca bilmediğim için). İngilizcesinde çizimi yenilemişler ve renklendirmeyi baştan yapmışlar, renkler çok albenili ama pek de suni duruyordu. Orijinalindeki renkler, renk kaymaları, tramlar, sararmış sayfalar bana daha otantik geldi. Bu nedenle de balonlamak için 1947 versiyonunu seçtim. Sayfalarda taramadan kaynaklanan eksik marjları tamamladım, eğrilikleri düzelttim. Orijinalliğini bozmayacak şekilde çok çok hafif bir makyaj yaptım (arka ışık düzeltme, kontrast vs). Tefrika bir macera olduğu için haliyle kapağı yoktu, onu yapmak da bana düştü. Kapakları da her zamanki gibi bir Photoshop kolaj çalışmasıyla halletmeye çalıştım (hazır albüm kapaklarını kullanmak istemedim). Fontları balonlara yerleştirmek nedense çok zor oldu, sanırım balonlar elle doldurmaya göre dizayn edilmiş. Satırlara ikiye-üçe bölmeme rağmen bazıları çok zor oturdu (bu nedenle sizin de dikkatinizi çekeceği gibi font büyüklüklerinde hafif farklılıklar oluştu).Bu maceranın Türkçede çıkıp çıkmadığını bilmiyorum, şayet bu satırları okuyorsa, bu hususu da bu konunun uzmanı olan sevgili "profesör" üstadımın aydınlatabileceğini umuyorum. Uzun yıllardır Türkçe Red Kit okumamıştım, ama yine de çeviri sırasında beni etkilememesi için eski Red Kit'lere de başvurmadım. Onlarda nasıl bir konuşma üslubu kullanılıyordu, hatırlamıyorum. Ama haliyle "Lucky Luke"e "Red Kit", "Jolly Jumper"a "Düldül" dendiğini filan hatırlıyorum. Kasaba adında bir espri olduğu halde çevirmeden bıraktım ("Nugget City"yi "Altın Külçesi Kasabası" yapmadım), zira Fransızcasında ve diğer dillerde de İngilizce sözcükler kullanılmış ve olduğu gibi bırakılmış. Özellikleri olan bir macera ve çeviri olduğunu düşündüğüm bu çalışmanın ÇD'nın arşivinde bulunmasını istedim. Bir tefrikadan yapılmış ilk Red Kit çeviri/balonlaması olduğunu sanıyorum (bildiğim kadarı ile). Aklıma gelmişken, Morris'in 20. sayfada çizdiği köpek, Walt Disney'in çizdiği Pluto'yu (Mickey Mouse'un köpeği) çok andırıyor, öyle değil mi? Kendi çizgileri de çok özgün olduğuna göre, Morris acaba bunu Walt Disney'e bir selam duruşu olsun diye mi yaptı?
Saygı ve sevgilerimle.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)Maceranın ilk kez yayımlandığı "Spirou 1947 Almanach"ın Kapağı
Orijinal Fransızca tefrika, İngilizce ve Hollandaca albümlerden örnek sayfalar:
Moderatör tarafında düzenlendi: