Simon And Gartfunkel - Central Park Concert - 1981 (*)

kicker

Süper Üye
14 Nis 2010
641
1,501
R-707930-1495439278-7720.jpeg.jpg

Bu iletimde sizlerle Paul Simon ve Art Garfunkel ikilisinin 1981 yılında vermiş olduğu Central Park konserinin hem background öyküsünü, hem de konserin orijinal video kaydını paylaşmak istiyorum.

Önce Simon And Garfunkel'den bahsedeyim. 1940 lı yıllarda New York şehrinin Queens semtinde komşu evlerde doğmuş ve büyümüş olan iki sanatçının yolları, gittikleri okulda kesişmiştir. 1950 lerde lise öğrencisi iken beraber folk rock tarzında müzik yapmaya başlayan ikili, 1960 larda popüler olmuş ve billboard listelerinin tepelerinde boy göstermeye başlamıştır. Kısa boylu olan Paul Simon gitarını ve besteciliğini konuşturur ve uzun boylu kıvırcık saçlı Art Garfunkel de harika sesiyle gırtlağını konuşturur ve ikili böylece yuvarlanıp giderken, 1970 li yıllarda birden uygarca tartışıp anlaşarak birbirlerinden ayrılmışlardır. Daha sonra meslek hayatlarına birbirlerinden bağımsız olarak devam etmişlerdir.

Tam bu noktada, 70 lerin sonu ve 80 lerde, dikkatimizi New York kentine çeviriyoruz. Kent bu yıllarda bütçe olarak çöküş içinde. Şehrin nefes alabileceği "Yeşil Akciğeri" olarak planlanan Central Park'ın bakımı ve restorasyonu için 3 milyon $ gerektiğinden, belediye bütçesinde de bu para olmadığından, yıkılma / yokolma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı. O zamanki belediye başkanı Ed Koch, bu parayı belediye bütçesinden ayıramayacağını söyleyip, parkı kapatıp imara açmayı önermişti. Ağaçları, yapay göletleri, kuşları, böcekleri, çiçekleri vb leriyle bu parkın yıkılmasını istemeyen New York eşrafı, "Central Park Conservancy" adında, kişisel kar amacı gütmeyen bir dernek kurdular. Bu derneğin amacı, çeşitli etkinlikler yapıp, bağış-mağış, Central Park'ın bakım ve onarımı için gereken parayı toplamaktı.

Central Park'ın kuşbakışı görüntüsü
AerialSummer550.jpg

İşte bu dernek, bağış toplamak için ne yapalım diye düşünürken, aklı evvelin biri "Ünlü sanatçılara hayır amaçlı bir konser verdirtelim" dedi. Konser parkın içinde olsun, mümkünse New York'lu sanatçılar tarafından verilsin dediler. Sonra "konser ücretsiz olsun ama yayın haklarını satalım, sponsorlar bulalım" dediler. Daha önce park içinde Elton John ve James Taylor birer paralı konser vermiş ve halkın ilgisi çok olmuştu. Beleş konser olursa buralar daha da dolar taşar dediler.

Sanatçı ararken, akıllarına Simon ve Gartfunkel ikilisi geldi. İkisi de doğma büyüme New York'un "içinden" olan bu sanatçılar gerçekten olaya cuk oturuyordu.... Ama bir büyük sorun vardı. Bu adamlar yıllar önce küsüşmüşlerdi ve ayrı dünyalarda yaşamaktaydılar. "Olsun" dedi birisi, "bir deneyelim, ne kaybederiz?" Gittiler sanatçıların eteklerine yüz sürdüler. Simon son film projesinde (One Trick Pony) maddi olarak batmıştı ve depresyon içindeydi, "Çok isterim ama ya başaramazsam, sizi de batırırsam?" diye cızırdadı. Herifi alıp depresyon tedavisine soktular. Garfunkel ise İsviçre'de idi, projeyi duyunca hiç laga luga etmeden uçağa atlayıp memleketine döndü. (Heyet, yine de sanatçılar son anda kapris yaparsa diye, sadece Simon ve sadece Garfunkel adına iki ayrı davetiye bastırdı. Konsere gelenler aslında bunların tekini göreceğiz diye geldiler, sonra ikisi bir arada çıkınca herkese sürpriz oldu...)

Sponsor olarak New York kablo TV kanalı HBO ile anlaşma yapıldı. Konser ücretsiz olacak, kayıt satışlarından elde edilen gelirler parkı geliştirme fonuna yatırılacaktı. Parkın orta yerine şehri temsil eden ev çatıları, bacalar vb unsurlardan oluşan dekor kuruldu. Konser başlayana kadar yağmur yağdı, neyse ki son anda dindi. Yağmura rağmen o gün Cetral Park'ta 500.000 seyirci vardı.

Ve o muhteşem an... Konseri "parkı yıkalım kurtulalım" diyen belediye başkanı Ed Koch sundu. Penguen adımları ile mikrofona yaklaştı ve "Bayanlar, baylar, Simon ve Gartfunkel" dedi.

İlk iki parçadan sonra Simon emeği geçen polislere, itfaiyeye ve belediye başkanına teşekkür etti. Gerçi belediye başkanına teşekkür ederken halk yuhaladı ama başka tatsız olay olmadı.

Konser yayınından ilk anda 51.000 $ kazanıldı. Ancak park için yapılan bağışlar günümüzde de devam etmektedir. Konser, başka bir olay yapmaya gerek kalmadan parkı kurtarmıştır.

Sanatçılar konser esnasında kötü söylediklerini düşünmüşler. Ancak günler sonra dünya çapında bir başarıya imza attıklarını farketmişler. Hele bizim depresif Paul: "Konser olayının büyüklüğünü ancak eve geldikten sonra, gazete ve televizyondaki yorumları izlerken algılayabildim" diyor.

Bildiğim kadarı ile bu konser, ABD de, hatta dünyada çevreyi koruma amaçlı yapılan hayır konserlerinin ilkidir. Eğer yanlış biliyorsam, memnuniyetle doğrusunu öğrenmeye hazırım :)

Bu kadar yeter. Artık "Show time". Tam 2 saat 47 dakika...(**)
Simon And Gartfunkel The Concert In Central Park(*) Bu yazı, paylaşım konusunda beni cesaretlendiren sayın Baltimora'ya ithaf edilmiştir.
(**) Öykünün tamamını okumak isteyenleri şöyle alayım:

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,708
36,006
İstanbul
Başından sonuna kadar büyük bir keyifle okuduğum, ilginç bir yazı olmuş. Konser görüntüleri ise, insana "keşke ben de orada olsaydım!" dedirten cinsten...

Ayıca insanların gösterdiği çevre hassasiyetini de atlamamak lazım.

Gerek paylaşım ve gerekse paylaşımı bana ithaf ettiğiniz için teşekkür ederim sevgili kicker...
 

zagor-t

Onursal Üye
17 Eki 2012
1,464
21,208
TRTde Konserin tamamını, çok geç saatte yayınlamasına rağmen seyretmiştik.

Bu güzel yazınız, bilgendirme için çok teşekkürler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,119
76,966
hiçbiryerde :)
Şu fotoğrafa, parkın güzelliğine iyi bakmak lazım,
şehirlerde hangi ortamlarda yaşadığımızı düşünerek.
Muhteşem hissettim konser başlarken,
teşekkürler...
 

Julien Sorel

Kıdemli Üye
10 Eki 2010
177
948
Acaba Mrs. Robinson'ı kaçıncı sırada söylediler, diyerek linke tıkladım.
İlk şarkıda aradığımı buldum.
Biber gazı ve toma da orada mıydı diye izleme devam ettim.
Konserin sonuna kadar bulamadım.

Yapımda ve yayında emeği geçenlere teşekkürler...
 
Üst