Selahattin Duman - Köşe yazıları - 1997

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901
Selahattin Duman - Köşe yazıları - 1997
Selahattin Duman - 1997 yılına ait köşe yazıları (1. Cilt)
Yazar: Selahattin Duman
1997 yılında Sabah gazetesinde çıkan tüm köşe yazıları
499 sayfa, s/pdf

Gazeteci yazar Selahattin Duman'ın Sabah gazetesinde (eski Sabah gazetesi) 1997 yılında yazdığı köşe yazılarının tümü bu ciltte bir araya getirildi. Selahattin Duman'ı 2001 tarihli "Komser Şekspir" filmindeki 'Ceylan' rolünden hatırlarsınız. Birkaç filmde daha küçük rollerde oynamıştı. Kendisiyle alay etmesini de bilen bu yazarın köşe yazıları adeta birer küçük mizah hikâyesi tadındadır. Osmanlıca'ya hakim ve donanımlı bir yazar olduğu için ondan çok şey öğrenmek mümkündür. Önce Sabah sonra da Vatan gazetelerinde 15 yıldan fazla köşe yazısı yazdı, sözünü sakınmayan bir yazar olduğu için de galiba geçen yıl Vatan gazetesindeki işine son verildi (diye biliyorum ben, belki de kendi ayrılmıştır). Sabah gazetesinde çıkan köşe yazılarından seçmeleri üç kitapta toplamıştı (buradaki yazılar doğrudan gazetedeki köşe yazılarıdır, kitaplarının taramaları değildir)

Selahattin Duman'ın basılmış kitapları şunlardır:
* Kendimi Tebrik Ederim (1995)
* Suçumuz Mükemmel Olmak! (1997)
* Bankamatik Kursu Açan Yok Mu? (1997)

Bu kitaplardan ilkinin arka kapağında müzisyen-yazar (aynı zamanda Duman'ın yakın arkadaşı) Zülfü Livaneli, Selahattin Duman'ın tarzını Amerikalı hümanist yazar Kurt Vonnegut'un tarzına benzetmişti. Livaneli'nin o tanıtım yazısı şöyleydi:

"Kendimi Tebrik Ederim (1995)"in arka kapağından alıntı
En önemli silahı dilidir...Tavla oynarken bile karşısındakine uyguladığı psikolojik savaş rakibini çökertir, perişan eder, Waterloo Savaşındaki Napolyon’dan beter hale getirir... İlk günler Selahattin'in yazılarını okurken, Türkiye'nin de bir Art Buchwald'ı(*) oldu, diye düşünmüştüm... Sonra yanıldığımı anladım. Çünkü Duman'ın yazılarında edebiyat tadı vardı... Kurt Vonnegut gibi benzersiz bir tad... Herkesin sahte bir tevazuyla dolaştığı ve korkunç egosunu alçakgönüllülük maskesi altında gizleme gereği hissettiği, açıkça 'Ben eksiğimle fazlamla buyum' diyemediği bir ülkede Selahattin Duman insanların iki yüzlülüğünü açığa çıkaran ve kendini ciddiye alanlarla inceden dalga geçen Çehov tadında hikâyeler yazıyor... Bunları bir kitapta toplayacağı günü bekliyorum..."Zülfü Livaneli

"Suçumuz Mükemmel Olmak (1997)" kitabının arka kapağında ise kendisi şunları yazıyordu:
"Türkiye'nin gündemiyle ilgili değilim. Artık birkaç yazımı izleme sabrını gösteren herkes bunu biliyor.. Kendime ait bir gündemim var.. Onun peşinden gidiyorum..Üstelik yazdıklarımı da "bir gazetenin köşe yazısı" tarifine sokmak mümkün değil.. Bazıları, düşündüklerimi aktardığım yazılar.. Bazıları, gezip gördüklerime dair. Bazıları da geçmişte yaşadığım olaylar..Çoğunda bir hikaye var..Yani ben hemen her beş yazının dördünde oturup bir hikaye anlatıyorum.. Kimileri beni "mizahçı" kategorisine kattı.. Yazdıklarıma gülüyorlarmış.. İtirazım yok.. Ben gülsünler diye yazmıyorum ama güldükleri için de davacı değilim.."

(*)Pulitzer ödüllü Amerikalı mizahçı Art Buchwald (1925-2007) çok uzun süreler "The Washington Post" gazetesinde politik taşlamalar içeren nükteli köşe yazıları kaleme almıştı.

Selahattin Duman Yazıları Sıralı Liste

Son düzenleme:

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,129
Kastamonu
Abooooo!...

Scanfan dostum, siz ne yaptınız böyle?... :)

Ben bu yazıları gazetelerin sitelerinden tek tek toplayıp biriktirmeye çalışıyordum.

İlk iki kitabı var bende ama üçüncü kitabından haberim bile olmamıştı.

Çok teşekkür ediyorum. Var olun!...

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287
Sayın scanfan zamanında kaçırmadan okuduğum yazılar. Eski dostlarla buluşmuş gibi oldum. Selahattin Duman ; hayata boş vermişlerin tavrı ile yazan biri . Hatta bazı yazıları "sulusepken" türünden. Okumak isteyenler için bunları yazdım. Son soru : o günkü "Sabah Gazetesi"ne , "Vatan Gazetesi"ne
ne oldu ?.. Biliyorsanız sorun yok . Şimdilik üç kitabı var kitaplıkta tümünü de indirdim. Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim. Esenlikle kalınız...