scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,782

Safe Area Gorazde
(Güvenli Bölge Gorazde)
İngilizce
Fantagraphics Books, The Special Edition, 2011 (ilk baskı 2000'de)
Yazan/Çizen: Joe Sacco
294 sayfa, 361 MB, CBZ


Malta asıllı ABD'li çizer "Joe Sacco"yu sevgili "yeryüzü" dostumuz sayesinde tanımıştık. Hani "Gazze'nin Dipnotları" çizgi romanını bir ara onun "Müzikli Resimli Edebiyat Takvimi" sayfalarından Türkçe olarak takip etmiştik ("Raven" dostumuz da o kitabı ayrıca paylaşmıştı). ÇD'nda başka Joe Sacco kitapları da mevcut. Joe Sacco'nun buradaki kitabı "Bosna Savaşı" ile ilgili. Sacco çizerliğinin yanı sıra bir gazeteciymiş ve zaten onun eserleri hep "çizgiroman gazeteciliği" ("Comics journalism", veya "Graphic journalism") tarzında. Üstelik de bu tarz gazeteciliğin öncülerinden biriymiş kendisi. Kitabın başlarındaki fotoğraflı sayfalarda bu gazetecilik tarzı hakkında bazı ipuçları buluyoruz. Sacco 1996'da beş ay bölgede bulunmuş. Gorazde, Bosna'nın doğusunda Sırplarca ablukaya alınmış bir bölgeymiş. Burada su, elektrik ve gıda gibi temel ihtiyaçlarından mahrum kalmış Bosnalıların dramını tarafsız bir gözle anlatıyor. Sacco'nun bir düzineden fazla kitabı var ve bunların neredeyse yarısı Filistin meselesi, diğer yarısı da Bosna savaşı ile ilgili. Bu kitabı Türkçede de çıkmış. Ondan da yine sevgili "yeryüzü" sayesinde haberdar olduk. Kitap Türkiye'de yeni yayımlanmış olduğu için "kitap tanıtımı" şeklinde sunmuştu. Kitap "İthaki Yayınları" tarafından Güvenli Bölge Gorazde - Doğu Bosna'da Savaş 1992-1995 adıyla çıkmış. Ben de burada İngilizcesini sunuyorum. Türkçesini de satın alarak karşılaştırmalı olarak okuyabilirsiniz.

Kitabı ben taramadım, yabancı bir kaynaktan aldım. Buradaki taramayı 2011 yılında çıkan sert kapaklı özel baskısından yapmışlar. Halbuki kitap ilk kez 2000 yılında paperback olarak çıkmış. New York Times gazetesi, Time dergisi ve birçok benzeri yayın tarafından övgüye boğulmuş olan bu roman ayrıca 2001 yılında "En İyi Orijinal Grafik Roman" dalında "Eisner ödülü" kazanmış. Çok büyük boyutlu olduğu için winrarla 4 parçaya böldüm, ilkini açınca otomatik hepsi açılıyor ve roman tek dosya halinde ortaya çıkıyor (Sevgili "hggurak" dostum için özel not: Bu kez exe dosyası yok!:) Yani rar'la bölmeyi yeniden öğrendim, biraz daha iyi yapıyorum. Basit bir yöntemi varmış ama ben unutmuşum. Artık hatırladım ve uyguladım.)

file


(Mega)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,133
8,181
İstanbul
Notunuzu bu kez aldım... :)
Kitap ve artık bizi alıştırdığınız enfes özyazınız için ayrıca teşekkürler sevgili dostum...
Ellerinize sağlık...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,782

Kitapla ilgili bir yazı.

file

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
12 Şub 2010
15,006
545,241
Kitabın değeri tartışma dışı.

Ama sunumun değeri, paylaşım için verilen emek, dostluk adına, çizgi roman adına ( aslında daha doğru bir niteleme gerekli ama:) ) titiz, hassas, bilgi yüklü emek için söylenecek sözler gerçekten yetersiz olmakla birlikte Scanfan gibi dostlarla aynı ortamı solumaktan mutluyum. Çizgi Diyarı'nda bu sözleri bir çok dost için oldukça çok kez tekraren söyledim ama öyle güzel bir ortam öyle güzel dostlar çok ki, daha pek çok kez tekrar etmekten de mutluluk duyacağım.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,114
76,941
hiçbiryerde :)
Mükemmel bir kitap sevgili "scanfan", teşekkürler.

Kitapla ve özellikle yazar-çizer Joe Sacco
ile ilgili çok şey söylenebilir, insanlığın
vicdanı ete kemiğe bürünmüş desek yeridir...

"Gazze" kitabı o kadar etkiledi ki beni, uzun
süre paylaşmaya çalıştım. Bu kitap ta ondan
aşağı değil, fazlası var her kitabın birbirinden...
Bir şekilde devam etmek üzere, duygularıma
tercüman olan ilk sayfayı paylaşmak isterim...

file


file
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst