Rıfat Ilgaz - Dördüncü Bölük (Sesli Kitap)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,792
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 2 Ağustos 2014

Rıfat Ilgaz - Dördüncü Bölük
Sesli Kitap -MP3 formatında
Rıfat Ilgaz - Dördüncü Bölük (1992)
Sesli Kitap /sadece 2 öykü içeriyor

38 MB, 18 dakika, 128 kbps, MP3 (rar-->unrar)

RIFAT_ILGAZ_D_rd_nc_B_l_k.jpg

(mega)
(dosya.tc)

"Rıfat Ilgaz"ın "Dördüncü Bölük" adlı bu kitabı "MP3" formatında, yani sesli bir kitap ve buradaki kısım sanırım kitabın tamamını kapsamıyor, sadece iki öyküsünü içeriyor. Galiba tadımlık hazırlanmış. Nereden elime geçtiğini hatırlamıyorum, yıllar geçmiş üzerinden. Gördüğüm kadarıyla ÇD'da sesli kitap yok (en azından ben bulamadım). Bunu bir ilk deneme olarak beğenilerinize sunayım dedim. Kabul görürse başka sesli kitaplar da yükleriz.

Türkiye'de sesli kitaplar daha çok "görme özürlüleri"nin yararı için üretiliyor. Büyük kütüphanelerin bu amaçla kurdukları sesli kitap bölümleri var. Çoğu gönüllüler tarafından okunmuş çok sayıda kitaba sahipler. Yardım maksadıyla ünlü tiyatro oyuncuları ve seslendirme sanatçılarının okuduğu kitaplar da var. Daha önce analog kasetlere okunan kitaplar son zamanlarda digital formata çevrliyor, veya doğrudan bilgisayarlar tarafından da okunuyorlar ve mp3 formatında digital ortamda muhafaza edliyorlar. Digital olması iyi de, makinenin seslendirdiği bu türleri dinlemesi çok iyi olmuyor. "Text to speech" türünden, yazıları sesli konuşmaya çeviren bilgisayar yazılımları, özellikle de Türkçe dilinde henüz çok başarılı değiller, çok mekanik, yapay ve robotumsu bir ses tonu ortaya çıkıyor. Burada sunduğum örneği sanırım bir seslendirme sanatçısı okumuş olmalı, zira tıpkı eski radyo tiyatrolarından alınan tad alınabiliyor dinlerken. Yurt dışındaki sesli kitaplar sadece görme özürlülere yönelik değil tüm okuyucular için üretiliyor (araba kullanırken ya da tekdüze bir işle uğraşırken vb. dinlemek üzere) ve orada da ünlü tiyatro ve sinema oyuncularının okuduğu kitaplar var. Bir tarihte 7-8 DVD dolduracak kadar Türkçe ve İngilizce sesli kitap (audio book) toplamış ve görme özürlüler için kurulmuş bazı özel derneklere göndermiştim. Bu derneklerin idarecileri de o zaman
memnuniyetlerini belirtmişlerdi.

Eğer kabul görürse "sesli kitaplar" adında bir bölüm açılabilir, elimize geçen sesli kitapları burada sunabiliriz. Hattâ gönüllü ÇD'cılar kendi sesleriyle bir romanın tamamını olmasa bile kısa öyküleri, denemeleri hattâ makaleleri vb seslendirip buraya yükleyebilirler. Çevremizde görme özürlü tanıdıklarımız varsa onları bu linklere yönlendirebiliriz.

"Hababam Sınıfı"nından tanıdığımız toplumcu yazar "Rıfat Ilgaz"ın söz konusu kitabı ölümünden bir yıl önce, 1992'de çıkmış ve İngilizceye de çevrilmiş. Öyküleri seslendiren sanatçıyı çıkaramadım, bilen varsa not bırakabilir.
İyi okum...yani iyi dinlemeler!


fındıkfındık şunu yazmış:
17_10_2014_17_27_13.jpg

 
Üst