Resimli Türk Edebiyatı Tarihi - 1

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,146
Resimli Türk Edebiyatı Tarihi - 1
Destanlar Devrinden Zamanımıza Kadar Resimli Türk Edebiyatı Tarihi
1. Fasikül
Yazan: Nihad Sami Banarlı
Yayınevi: Milli Eğitim Basımevi
Baskı tarihi: 1971 (İlk baskısı 1948)
88 sayfa, CBR

file



file


Cumhuriyet Devri yazarlarından, edebiyat tarihçisi ve şair Nihad Sami Banarlı'nın (1907-1974) "Resimli Türk Edebiyatı Tarihi" ilk kez 1948 yılında yayımlandı. 1971 ve 2001 yılları arasında birkaç kez yeni baskıları yapıldı. Yazarın liselerde okutulan "Edebiyat Kitabı"ndan sonraki en tanınmış eseri budur. Buradaki 1971 yılındaki baskısının ilk sayısıdır. Önce fasiküller halinde çıkan eser toplam 16 fasikül yayımlandıktan sonra iki hacimli ciltte toplanıp bu şekliyle de okuyucuya ulaşmıştı. Eser toplamda 1366 sayfadır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

tabure

Guest
14 Eki 2011
581
1,957
Bastiani Kalesi
Nadide bir eser olduğu belli, teşekkürler scanfan dost.
Bu arada kitaptaki bölümde şifahi edebiyat'ı görünce yani sözlü edebiyat, eskiden okullardaki sözlü sınavlara şifahi denirmiş sanırım, o aklıma geldi, 55-60 yaş civarı abilerimiz varsa forumda onlar hatırlar belki...
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,891
5,333
Fasiküller halinde edinmem ( 1975-76 lar ) bir maceraya dönüşen bir eser. Yazarı bana göre pek tutucu olsa da , iyi bir eser. ( Seyit Kemal Karaalioğlu'nun "Türk Edebiyat Tarihi"ni tercih ederim. Ancak real kitaplığımda daha fazla cildine sahip olduğum eserin ilk üç cildi var elektronik kitaplığımda. ) Keşke cbr yerine pdf olsaydı ansiklopedik esere daha yakışırdı. Acaba boyutu nedeniyle mi bu yolu seçtin ? Ama gün gelir pdf olarak da eklersen inanın çok iyi olacak. Çünkü göz atıp okumadan ziyade okuyup inceleme gereken eserlerde pdf daha uygun geliyor bana ( kendi düşüncem )
Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,146
... Keşke cbr yerine pdf olsaydı ansiklopedik esere daha yakışırdı. Acaba boyutu nedeniyle mi bu yolu seçtin ? Ama gün gelir pdf olarak da eklersen inanın çok iyi olacak. Çünkü göz atıp okumadan ziyade okuyup inceleme gereken eserlerde pdf daha uygun geliyor bana ( kendi düşüncem )
Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.

Sayın dedo11, paylaşımlarımda öncelikli olarak CBR formatını tercih etmemin nedenleri şöyle: öncelikle CBR formatında görüntü kalitesi daha yüksektir, pdf formatında en iyi sıkıştırmada bile görüntülerde belli bir kalite kaybı yaşanıyor. Bir de pdf oluşturmak hacimli kitaplarda çok zaman alıcı bir hadise (1200 sayfalık bir kitabı 12 saatte filan pdf yaptığımı hatırlıyorum). Her iki formatı birbirlerine dönüştürmek her zaman mümkün ama yukarıdaki nedenle cbr paylaşım daha avantajlı, zira pdf'ye dönüştürüldüğünde, pdf'nin cbr'ye dönüştürülmesinden daha kalitli bir dosya elde edilir. Tekst ağırlıklı kitaplarda pdf tercih edilebilir, az yer kaplar, avantajlıdır. Buradaki örnekte görüntüler de hatırı sayılır bir yer kaplıyor. OCR (optik karakter tanıma) yaptırmayacaksanız (sadece görüntüden oluşan pdf yapacaksanız) cbr'yi pdf'ye dönüştürmek çok daha kolay. Saygılar.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,891
5,333
Yaşım 60 ama ; karşılıksız emek vermene , paylaşım isteğine , bıkmadan - sıkılmadan bana açıklayıcı yanıt vermenden dolayı ben sana saygılarımı sunuyorum. Esen kalınız...
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,165
78,348
hiçbiryerde :)
seler0010.jpg


Memurlar bilirler, bazen
acil bir iş olduğunda yapılması gereken
"şifahen" bildirir amir, telefonla mesela...
Değerli paylaşım için teşekkür ederim Scanfan...
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,132
37,499
İstanbul
Sevgili scanfan üstadımız çok kıymetli bir paylaşım daha yapmış. Edebiyat Tarihi'ne meraklı dostlar için çok ilgi çekici olduğunu tahmin ediyorum. Benim temel ilgi alanım değil ama yine de çok cezbedici bir içeriğe sahip olduğunu söylemek gerek. Kitapta yer alan resim ve illustrasyonların bir kısmının da oldukça etkileyici olduğunu ilave edeyim.

Bu paylaşım bir kez daha sahip olduğum az zamana hayıflanmama yol açtı. Her ihtimale karşı arşivimde bulunduracağım. :)

Teşekkürler, üstad.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
20,014
85,700
Kasımpaşa
Yani öylesine büyük bir keyif ki yorumları, mesajları okumak
içimden sizlere kocaman "BRAVO" demek geliyor..
Sevgili Nihat işte bu keyiftir..
Sağolun dostlar..
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
3,028
13,880
Elinize sağlık, hep bildiğim ama hiç görmediğim bir eserdi. CBR paylaşılması geleceğe daha kaliteli iletilmesi açısından olumlu bulduğum bir seçenektir. Ben de pdf olanını paylaşmak istedim.
Sevgili Üstadın tarama kalitesine de hayran olduğumu belirtmek isterim. Kitabın köşeleri düzgün, tüm sayfa boyutları eşit. Bu sayede çok da güzel bir pdf dönüşümü olduğunu düşünüyorum.
Nedendir bilimiyorum. Medifire'a yükleme yapamadım. Ama birinci ve ikinci fasikülleirn pdflerini içeren linkleri paylaşıyorum.

 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,891
5,333
Sayın "savok" yorum ve mesajları beğenmişti. Bu bizi mutlu eder. Ben de bu yerleri "basit kitap kaydet geç git" yerler olarak görmüyorum. Bu nedenle arada bir dönüp yorumlara göz atarım. Yine bunu yaptığımda bana yönelik yazı ve beni yazmaya itecek yeni ortam oluştuğunu gördüm. Yani her kitap indirme yeri o konuya ait küçük bir foruma dönüşmeli bence. Bu açıdan yazmaya devam edersem :
Sayın “tabure” ben Nihad Sami Banarlı ‘nın siyasi düşünce yapısını olarak “tutucu” diye nitelemiştim. Siyasi tartışma yapmamak için daha detayına girmemiştim. Bundan amacım şu ki “insanın dünya görüşü diline yansır” tezidir. Bizim Lise çağımızda ( Ankara Cumhuriyet Lisesi 1970-1973 ) Edebiyat Kitabımızın da yazarı idi. Nihad Sami Banarlı bu nedenle “Sözlü Edebiyat” yerine “Şifahi Edebiyat” kullanmış. Şunu da söyleyeyim bizim dönemde ( 60 yaşımdayım ya ) de “Sözlü Sınav” denirdi. Ne güzel sayın “tabure” de bu yazısında “forum” sözcüğünü kullanmış. Demek ki o da benim gibi buraları da forum gibi görüyor. Demek yalnız değilim.
Sayın “lerzesiz” e yanıt vermeye çalışacağım ;
Nihad Sami Banarlı’nın buradaki kitabına karşı önerdiğim Kemal Karaalioğlu’nun edebiyat ile ilgili real kitaplığımda ( = gerçek kitaplığım , elektronik kitaplık değil ) şu kitaplar var :


-- Seyit Kemal Karaalioğlu : Ansiklopedik Edebiyat Sözlüğü
İnkılap ve Aka Kitabevleri ( İlk Basımı : Temmuz 1969 )


-------------------------------------------------------------------------------------
...... SEYİT KEMAL KARAALİOĞLU : TÜRK EDEBYATI TARİHİ ......
-- Seyit Kemal Karaalioğlu : Resimli – Motifli Türk Edebiyatı Tarihi – 1
( BB 798 sayfa )
/ Başlangıçtan Tanzimata
İnkılap ve Aka Kitabevleri
( Birinci Basım : 1973 )
-- Seyit Kemal Karaalioğlu : Resimli – Motifli Türk Edebiyatı Tarihi – 2
( BB 799 Sayfa )
/ Tanzimattan Cumhuriyete
İnkılap ve Aka Kitabevleri
( Birinci Basım : 1978 )
-- Seyit Kemal Karaalioğlu : Resimli – Motifli Türk Edebiyatı Tarihi – 3
( BB 815 Sayfa )
/ Cumhuriyet Edebiyatı
İnkılap ve Aka Kitabevleri
Birinci Basım : 1980 )
-- Seyit Kemal Karaalioğlu : Resimli – Motifli Türk Edebiyatı Tarihi – 4
( BB 799 Sayfa )
/ Cumhuriyetten Günümüze
İnkılap ve Aka Kitabevleri
( Birinci Basım : 1982 )
-- Seyit Kemal Karaalioğlu : Resimli – Motifli Türk Edebiyatı Tarihi – 5
( BB 807 Sayfa )
/ Çağdaş Edebiyat
İnkılap ve Aka Kitabevleri
( Birinci Basım : 1986 )
...... SEYİT KEMAL KARAALİOĞLU : TÜRK EDEBYATI TARİHİ ......
------------------------------------------------------------------------------------

Ama benim elektronik kitaplığımda şimdilik : Bu eserin ilk üç cildi var. Senin istediğin elimdeki real kitaplar ise ancak Ankara’ya gittiğimde ancak Ankara’daki bir kişiye verebilirim ( geri getirmesi koşuluyla ) . Yok elimdeki elektronik kitabı istiyor isen bana öğretin nasıl gönderiliyor göndereyim. Aslında yolunu bilsem “Çizgi Diyarı”na göndereceğim ki herkes yararlansın. Ama ben bilgisayarı sizler gibi çok iyi kullanabilen biri değilim. Nasıl yapılacağını bilmiyorum. Bilsem daha ne kitaplar yüklerim ama bilmiyorum
( *Not : Benim taramalarım değil ) .
Bu konuya ek : Yine real kitaplığımda bulunan , gerçekten de çok çağdaş bir açıdan ele alınmış bu konuda bir eser daha var. Aşağıda bu kitaplara ilişkin bilgileri sunuyorum ( Aslında bu konuda daha birçok kitabım var ama şimdilik bu kadar ) :
-- Şükran Kurdakul : Çağdaş Türk Edebiyatı – I
/ Meşrutiyet Dönemi
MAY Yayınları ( 1. Basım : Aralık 1976 )
( ***Not : II. Cildi “Broy Yayınları”ndan çıktı )
-- Şükran Kurdakul : Çağdaş Türk Edebiyatı – II
/ Cumhuriyet Dönemi ( 1923 – 1950 )
Broy Yayınları ( Nisan 1987 )
( ***Not : I. Cildi MAY Yayınlarından çıkmıştı )

Son bir söz ( şimdilik ) : Bütün bu yazdıklarımızın asıl nedeni olan Nihad Sami Banarlı’nın bu eserini bize sunan her zaman hayranlıkla izlediğim ve takdir ettiğim “scanfan” a ve pdf’ye çeviren “ekenciz” e sonsuz teşekkürler.
Tüm Çizgi Diyarı sakinlerine esenlikler dilerim…
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,146
Resimli Türk Edebiyatı Tarihi 8-14 arası sitemizde yok mu? Ben bulamadım da. Teşekkürler.

Sevgili "hayriflix",

Sitedekiler bu kadar (ilk 7 sayı benim yüklediklerim + 15. sayı "lerzesiz" taraması).
Ortaokuldayken (veya daha sonra lisedeyken) satın almaya başlamıştım, ilk sayı 1971 tarihli. Muhtemelen edebiyat öğretmeninin tavsiyesiyle (veya zorlamasıyla) almışımdır, kendiliğimden alacağım türden dergilerden değildi (bu "failatün failün" meseleleri bizi çoktan edebiyattan soğutmuştu ne yazık ki) Satın almış olduğum 7 sayıyı da paylaştım. ben 16 sayı çıktığı bilgisine sahibim (2 cilt), ama sayın "dedo11" elinde 3 cilt olduğunu yazmış (belki yine 16 sayı 3 cilt halinde ciltlenmiştir). Umarım birileri kalan sayıları da tarar ve seri tamamlanır.
 
Üst