bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,577
73,523
NeverLand
Rakım ÇALAPALA, (1909-1997)


1909 yılında istanbul'da doğan Rakım Çalapala, yirmi beş yaşında Ankara Hukuk akültesi'ni bitirdikten ve bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra on yıldır çeşitli yazılar hazırladığı Babıali'ye dönerek çalışmalarına ve kariyerine yayıncılık faaliyetleriyle devam etmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi135.jpg

Rakım Çalapala'nın henüz on beş yaşındayken Resimli Ay dergisinde yayınlanan yazılarla yaptığı başlangıç, sonraki yıllarda Yavrutürk, Hafta, Yedigün, Akbaba, Pazar ve Karikatür dergilerinde çıkanlarla büyük bir birikime dönüşmüştür. Kısa zamanda Hürriyet, Son Posta, Tasvir gazetelerinde de köşe yazılarına rastlanır olmuştur. 1936-1952 yılları arasında Tahsin Demiray'ın sahibi olduğu Türkiye Yayınevi'nde ve 1952-1955 döneminde de çocuk yayıncılığında bir mihenk taşı konumundaki Doğan Kardeş'de, 1950'lerin sonunda da Pazar dergisi yöneticiliğinde çalışmıştır. 1951'de Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun tarihi roman koleksiyonunu ilk kez bir araya getiren Atlas Yayınevi'nin de kurucularından olan Çalapala, çizgiroman dünyasındaki kariyerine sonradan tek sahibi olacağı bu yayınevinden de katkı sağlamıştır. Önce Ratip Tahir Burak'ın Barbaroslar başlıklı dört ciltlik çizgiromanını, ardından da Kozanoğlu'nun senaryolarını yazdığı ve Suat Yalaz'ın çizdiği Kaan'ın Akşam Gazetesi'nde yayınlanan maceralarını dokuz albüm halinde yeniden yayınlamıştır.

Şahap Ayhan gibi dönemin bazı genç çizerlerini çizgiroman çizmeye teşvik eden ve çok sayıda çizgiroman senaryosuna imza atan Çalapala, ilk olarak Ercüment Kalmuk'un Yavrutürk'de çizdiği Çetin Kaptan adlı çizgiromanın metinlerine imza atmıştır. Yayın yöneticiliği de yaptığı bu dergideki çalışmalarının sayısını 1939'da Cumhuriyet Çocuğu, 1943'de Çocuk Haftası adlı periyodik çocuk dergileriyle arttırmıştır. Hazırladığı senaryolarda eğlendirici olduğu kadar bilgilendirici olmayı da ilke edinen yazar; Hikmet Duruer, Surun Gümen, Firuz Aşkın, Orhan Tolon gibi ilk çizgiroman ressamlarına da çeşitli konular vermiş ve karakterler yaratmıştır. Bunlardan Sururi için hazırladığı Topaç, Nasreddin Hoca ve Dünyayı Geziyoruz başlıkları Çocuk Haftası'nda yayınlanmıştır. Ayrıca Yaman izci, Adem Baba'nın Torunu, Çetin Kaptan gibi çizgiroman karakterlerine ve pek çok öykü yazmıştır. 1988 yılında kendisine istanbul Gazeteciler Cemiyeti tarafından 'Basında 50. Yıl' plaketi verilen Rakım , Çalapala, 12 Şubat 1997 tarihinde istanbul'da ölmüş ve Edirnekapı Mezarlığı'na defnedilmiştir.
 
Üst