Piraziz

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,585
74,779
NeverLand
pir2.jpg


Tarihçe

Piraziz' in kuruluşu 1869 yıllarına rastlar. 1485'lerde Karahisar-ı Şarki Sancağına bağlı Pazar suyu kazasının Bozat divanına bağlı Bülik-i Şeydi ali kethüda ile Bendehur' a bağlı Belik-i Davut Kethüda 1547' de Pazarsuyu kazasına bağlı Bozat Nahiyesi haline gelmiştir.

Bölge merkezi daha sonraki yıllarda Şeyhli, Bendehur (Bugünkü ayı kaşı mahallesi) Piraziz Eren köy'ü olmuştur. Akköy Nahiyesi civarında Abdalnam iskelede kurulan Cuma pazarları, bugünkü ile merkezinin Pazar yerinde kurulmuş, Nahiye merkezi burada oluşmuştur.

Diğer eski tarih vakfiyesi Zaviye-i Şeyh İdris' e aittir. Bu vakfiye 800-1397-1389 tarihini taşımaktadır. Zaviye Ordu ile bugünkü Giresun arasında bugünkü Piraziz İlçesinde bulunmakta idi. Bu Zaviyeye iki baştan Vakıf edilmiş olan Şeyh İdrislü (Şeyhli) köyünün adı ve bu tekkenin vakıf kurucusu Şeyh İdris'ten gelmektedir.

Sonuç olarak, Erenköy, Apdal, Bendahor ve Piraziz isimlerini alan İlçenin önemli bir tarihi geçmişe sahip olduğu görülmektedir.

1924 yılında Bucak hüviyetine kavuşan Piraziz, 1988 yılına kadar Bulancak İlçesine bağlı kalmıştır. 1987 tarihinde İlçe olan Piraziz kısa zamanda teşkilatlanmasını tamamlamıştır.

Coğrafi Konumu

Giresun İlinin en batısında yer alan ve Ordu İline sınır olan ilçesidir. Bulancak' a bağlı Gölkıran yaylası Güneyinde kalır. Toplam yüz ölçümü 130 Kilometrekareyi bulur. Yeryüzü şekilleri olarak derin vadiler ve dik kıyılar çok geniş yer kaplar. Yüksek kesimlerde bir takım yayla düzlükleri dışında düzlük arazi azdır.Yaz ve kış aylarında debi farkı gözlenen çok sayıda deresi bulunan bölgenin, Domuz deresi, Piraziz deresi, Kelek deresi, Çayırağazı deresi en önemlileridir.

Önemli tepeleri: Boztepe, Veli tepesi, Evliya tepesi, Kafa tepesi, Ümitdolu tepesi, Kaleyeri tepesi, Hasandede tepesi, Göynük tepesi, Danalık tepesi, Dıfrıl tepesi ve Acut tepesidir. İlçede alüvyonlu arazi azdır. Platolar ise deniz seviyesinden 2000 m. Yüksekliklerde görülür. Pazarsuyu-Ordu arasında bir kumsal şeridi bulunmaktadır.

Arazi fındık bahçeleri, fundalık ve gür ormanlarla kaplıdır.

Turistik Değerleri

Piraziz' de bilinen en önemli eski eserler arasında Eren mahallesi, Kireç kuyusu Mevki'ndeki 19.YY yapısı Beyler konağı sayılabilir.

piraziz4.jpg

Ali Dede Köyü Hıdırellez tepesi Mevki'ndeki Ali Dede Höyüğü'nde ise bir geyik heykeli bulunmuş olup, daha etraflı araştırmalar yapılması gerekmektedir.

piraziz3.jpg

Piraziz'de ayrıca Gökçeali Köyündeki Şeyh İdris Türbesi ve Nefsi Piraziz köyündeki Piraziz Türbesi dikkat çekmektedir. Ayrıca Piraziz'in XIX.yüzyıldan kalma evleri de Türk sivil mimarisinin örnekleri arasındadır.
 
Üst