scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,208
- 76,185
Paralı Askerler
Türkiye Aleyhine Olmayan Bu Film Türkiye'de Yasaklanmıştı!
1970 yılında çevrilen bu İngiliz filminde Charles Bronson ve Tony Curtis'in yanı sıra birçok Türk oyuncu rol alıyordu. Geçenlerde kaybettiğimiz Fikret Hakan'ın filmdeki rolü oldukça büyüktü (Salih Güney, Suna/Erol Keskin, Kayhan Yıldızoğlu gibi oyuncular da vardı). Türk yetkililerin büyük yardımlarıyla ve sıkı denetimi altında tamamı ülkemizde çekilen film aslında Türkiye'yi olumlu yansıtıyor, "Kurtuluş Savaşı"nı haklı gösteriyordu. "Topkapi" filminden sonra Türkiye'nin dışarıda tanıtılması açısından arkası da gelecek gibiydi. Ancak her zamanki gibi kendimiz işi berbat ettik, kendi ayağımıza kurşun sıktık; "Charles Bronson" gazetecilere röportaj vermedi diye birkaç haset gazetecinin kara propagandasıyla film Türkiye'de yasaklandı, üstelik daha hiç gösterime verilmeden. Yıllar önce internet yaygın değilken yurt dışından getirilmiş bir video kopyasını izlemiştim, beş yıl önce de film hakkında
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
'ye de yazmıştım (erişim kısıtlaması kalkınca okuyabilirsiniz). Fikret Hakan'ın vefatı üzerine, onun anısına Yılmaz Özdil köşesinde bu filmden bahsetmiş. 13 Temmuz 2017 tarihli yazıyı buraya aldım. Filmin bir kopyası Youtube'da varmış, linki aşağıda. Daha iyi bir kopyasını film sitelerinden bulup izlemenizi öneririm. Bu ilginç serüven filminin üzerindeki sansür birkaç sene önce kalkmış ve film bir TV kanalında da gösterilmişti.Kapadokya'da geçen bu sahne filmin 25:13 dakikasında. Charles Bronson ve
Tony Curtis'in yanında Fikret Hakan, en sağda Salih Güney
Paralı Askerler
Fikret Hakan'ın vefatı üzerine Yılmaz Özdil'in
yazdığı "Paralı Askerler" filmi yazısı
1960'larda Anjelik filmleriyle ünlenen güzeller güzeli
Michèle Mercier de filmde oynuyor ("Ayla" rolünde)
Afişi
Son düzenleme: