Osmanlıca Gazeteler

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,724
26,158
ordu-turkey
Tercüman-ı Ahvâl (Tercüman-ı Ahvâl (gazete) sayfasından yönlendirme)
Paşa ve Refik Bey'in sık sık bu gazetede yazıları yer aldı. Bu yazılarda Osmanlı toplumunun geri kalma nedenleri ve ülkede olup bitenler tartışılıyordu
Sabah (eski gazete)
kapanan günlük gazetedir. Türk basın tarihinde Sabah adını taşıyan ilk gazete olan bu yayının ardından 1938’de Yeni Sabah gazetesi yayın hayatına girmiş;
Ruzname-i Ceride-i Havadis
Ruzname-i Ceride-i Havadis (Türkçe: Günlük Haber Gazetesi), Osmanlı döneminde günlük olarak yayınlanmaya başlayan ilk Türkçe gazetedir. İngiliz asıllı.
Tercüman-ı Hakikat
Osmanlı İmparatorluğu döneminde, İstanbul'da 1878-1921 yılları arasında yayınlanan günlük gazete. II. Abdülhamit devrinde yayınlanan en önemli gazete.
Alemdar (gazete)
Alemdar, İstanbul'da yayımlanan ve Kurtuluş Savaşı'na karşı çıkan günlük gazete (1912-Eylül 1922). Refii Cevad'ın (Ulunay) sorumluluğunda ve Ahmet Kadri'nin.
İkdam
yayınlanan günlük siyasal gazete. Sahibi ve başyazarı Ahmet Cevdet'ti (Oran). Türkiye'de rotatif baskı tekniği ile basılan ilk gazete olan İkdam, II. Abdülhamid
Meşveret (gazete)
“şikayet”tir. Gazetede “iyi bir toplum nasıl olmalıdır?” yerine Osmanlı İmparatorluğu’nun zaaflarından şikayetler görülür. Ahmed Rıza Osmanlı Devleti aleyhine
Osmanlı Gazetesi
Osmanlı Gazetesi, İttihad ve Terakki Cemiyeti’nin kurucularından olan Doktor Abdullah Cevdet ve İshak Sükûti tarafından 1897’de kurulmuştur.
Cerîde-i Askeriyye (kategori Osmanlı gazeteleri)
Cerîde-i Askeriyye, Osmanlı Devleti tarafından 17 Ocak 1864'da yayını başlayan İstanbul'da çıkan ilk resmi ordu gazetesi
Tasvir-i Efkâr
maarife dair Osmanlı gazetesidir. 1865'de Şinasi Fransa'ya gittikten sonra gazeteyi Namık Kemal çıkardı. O da Avrupa'ya gidince gazeteyi Recaizade Ekrem devam ettirdi.
Ceride-i Havadis
Ceride-i Havadis Osmanlıda İlk özel gazete olarak İngiliz misyonundan William Churchill tarafından çıkartılmıştır.
Takvim-i Vekayi
Vekayi, Osmanlı İmparatorluğu sınırları dahilinde 1831'de yayımlanmaya başlanan ilk Osmanlı Türk gazetesidir.
Peyman
gazetedir. Gazetenin çıkarılması için İttihat ve Terakki cemiyetinin Diyarbakır sorumlusu olan Gökalp'in büyük bir teşviki ve katkısı olmuştur.
Tanin
yayınlanan İttihatçı bir gazete. Hüseyin Cahit tarafından çıkarılan gazete, Kurtuluş Savaşı yıllarında ulusal direnişi destekleyen gazeteler arasında yer aldı.
Volkan (gazete)
Peyam-ı Sabah
Peyam-ı Sabah, İstanbul'da yayımlanan (12 Ocak 1920-11 Eylül 1922) günlük gazete. Mihran Efendi'nin çıkardığı Sabah gazetesi.
Tuna (gazete)
Tuna, Osmanlı döneminde, Tuna Vilayetinin merkezi Rusçuk'ta yayımlanan (14 Mart 1865-1 Eylül 1877) haftalık Türkçe-Bulgarca gazete.
Muhbir (gazete)
yayımlanan siyasi gazete. Diyarbakırlı Filip (Şahinoğlu) Efendi tarafından 1867'de İstanbul'da yayımlanmaya başladı
Mizan (gazete)
İstanbul'da yayımlanan siyasi ve edebi gazete. İlk sayısı 21 Ağustos 1886'da haftalık süreyle çıkan Mizan günlük gazetelerden derlenen haberlere, edebi ve bilimsel yazılara yer verdi.
Bulletin de Nouvelles Bülteni
Osmanlı İmparatorluğu döneminde, ülkede çıkartılan ilk gazetedir. İstanbul'da yaşayan Fransızlar tarafından Fransızca olarak çıkartılan gazete.
Feryat (gazete, Kıbrıs)
Ulûm
Suavi tarafından Fransa'da yayımlanan Türkçe siyasi gazete.
Hukuk-u Beşer
Hürriyet (eski gazete)
Âyine-i Vatan
İstanbul'un ikinci resimli Türkçe gazetesi. İlk sayısı 14 Ocak 1867'de çıktı.
Vekdyi-i Misriye
1828'de Mısır'da yayınlanmaya başlayan gazete.
Servet-i Fünun
Peyam Gazetesi
İkdam Gazetesi

Bu gazetelere ait örneklere

buradan ulaşabilirsiniz.
 
Üst