Örümcek Adam'ın Türkiye Serüveni

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,577
73,468
NeverLand
Türkiye Örümcek Adam'la, ilk kez 1983 yılında, Bilka Yayınları tarafından yayımlanan 15 günlük, 130 sayfa, siyah beyaz dergi İle tanıştı. İlk sayıdaki macera; orjinali 1979 Haziran ayında Marvel Team-Up'ın 82. sayısında yayımlanan, Chris Claremont'un yazıp Sal Buscema'nın resimlediği No way To treat a Lady isimli macera idi. Bu hikâye Bilka tarafından Kara Panteri Vurdular diye çevrilmişti. Dizi Ekim 1995 tarihinde yayımlanan 183. sayı ile son buldu. (İlk sayıların tirajının 20.000'in üzerinde olduğundan bahsedilmektedir)

Dergilerin kapak resimlerini Eralp (Noyan) çizmekte idi. Daha sonra orijinal kapak kullanılmaya başlandı ancak çoğunlukla kapak resmi ile içerideki maceranın birbiri ile ilgisi yoktu. İlk sayılarda Örümcek Adam maceralarının yanında 17 sayfalık Superman hikâyeleri de yer alıyordu. Daha sonra Namor, Indiana Jones, Örümcek Kadın (Maskeli Kadın olarak çevrilmişti) Kazar, Hulk gibi Marvel kahramanları Örümcek Adam dergisi içinde yer almışlardı.

Süper yayın Örümcek Adam, 82. sayıdan sonra aylık olarak yayına başladı. Örümcek Adam 45 sayıdan sonra aydıngerden yapılan kopyalarla yayımlanmaya başladı. Böylelikle çevirideki özensizliğe kopyaların ilkelliği eklenmiş oldu. 112. sayıda bu kopyalama işinden fotokopi tekniğine geçildi. Bu en azından örümcek Adam'ı Cin Ali olmaktan kurtarmış, orijinal çizimlerini yeniden görmemizi sağlamıştı. Yine de bazı maceraları ilk dönemlerde Örümcek Adam için Marvel Comics'e telif ödüyor ve Amerika'dan gelen filmlerle dergileri basıyordu. Fakat daha sonra telifsiz olarak yayımlamaya başladı.

1983'den 1995 yılına kadar Amerika'da yayımlanan dört ayrı Örümcek Adam dergisinden Spectacular Spider-man, Web Of Spider-man, Amazing Spider-man dergilerinin birçok sayısı Bilka Yayınları tarafından yayımlanmıştır.

Bir Numara yayıncılık, aylık 48 sayfa olarak Örümcek Adam'ı ilk kez orijinal şekli ile renkli yayımlanmaya başladı. Amerika'daki aylık Örümcek Adam dergilerinden Spider-man'ın 1. sayısından başlayan bu dergiyi Tood McFarlane yazıp çizmekte idi. Orijinal Spider-man'den 1. ve 20. sayıları yayımlandı. 8. sayıda unutulmaz Örümcek Adam çizerlerinden Erik Larsen'in hikâyeleri başlamışken dizi, 1997 Ocak tarihli 9. sayıda durduruldu. Örümcek Adam'ın tirajı kapandığında 10.000 civarındaydı.

Fakat bu ayrılık fazla sürmeyecekti. Haziran 1998'de Ahmet Kocaoğlu'nun yönetimindeki Arkabahçe yayıncılık, aylık ve 24 sayfa olarak Örümcek Adam'ı yayımlamaya başladı. Dizi, orijinal serinin 76. sayısından başlıyordu. 11. sayıda sayfa sayısı 48'e yükseltildi. 2000 yılının Şubat ayında çıkan 19. sayı İle Örümcek Adam'ın Türkiye macerasına yeniden ara verildi. Örümcek Adam'ın tirajı 4.000 civarındaydı. Tirajın bu kadar düşük olmasının en büyük sebebinin dağıtımda meydana gelen aksaklıklar olduğu söyleniyordu. Dizi 2002 yılında benzer bir formatta aynı ekip tarafından yeniden yayımlanmaya başladı.

YUNUS ÇENGEL

yalcinerol345

Yeni Üye
15 Haz 2009
1
0
Bilka'dan önce Tercuman Gazetesi'nde günlük bant olarak yayınlandığını hatırlıyorum.Hatta bu gazetede ,DC'nin bir kahraman gurubunun yayınlandığı günlük bant bittiğinde Örümcek Adam için "O içimizden biri, farklı kahraman"gibi bir de reklam yayınlanmıştı.

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
556
312
Heralde çoğumuz Örümcek Adam'ın serüvenini takip etmişizdir.Ama şu eski maceralardan daha kaliteli çevirme ve balonlamayla yayınlanmıştır.Ama eskisi kadar çok yerde bulunmuyor ne yazık ki.Eskiden gazate satan bakkala markete gider alırdık artık öyle değil kitap evlerinde astronomik fiyatlara bulunuyor.

DELİ BALTA

Yeni Üye
5 Eyl 2010
91
111
Hep merak etmişimdir?
Duyduğum kadarıyla orjinal maceralar bilka tarafından alınıp türkiyede yeniden çizdirilip yayınlanıyordu.Niçin? Buda haliyle çr nin albenisini azaltıyordu.sebebini merak ediyorum.
Tercüman gazetesindeki bant çr olmasa belkide örümcek adamı tanımamız çok geç olacaktı gerçekten.

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Eskiden gazate satan bakkala markete gider alırdık artık öyle değil kitap evlerinde astronomik fiyatlara bulunuyor.

Aslında astronomik olduğu pek de söylenemez. Hozcomics örümcekleri orijinale yakın bir biçimde en iyi kalitede makul bir fiyata çıkardı.20 lira üst fiyat diyor ama çoğu yerde 13-15 liraya bulunabiliyor.

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
556
312
Şu an piyasada gördüğüm son Örümcek Adam Yepyeni Bir Gün 27 TL başka varsa görmemişim . O yeniden çizilme işini hiç bilmiyorum öyleyse çok saçma bir iş olmuş :( Zaten o tip çizgileri hiç sevmiyorum.

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
3,022
13,753
Örümcek Adam'ın aydıngere kopyalarını yapanlardan birisi benim çok yakın bir akrabam. O kaliteli yaptığını söyler ki, hakikaten diğerlerine göre öyleydi de, amam aslı gibi de değildi. Neden aydıngere kopyalandığına gelince. Amerikan dergilerini o yıllarda orijinal olaarak gmrenler bilceklerdir, hiç kalitegli bir baskı ve kaliteli kağıda sahip değildi. Bir de kötü tramlı renkleri vardı. Bunların üzerinden film alındığında ve küçültüldüğü için baskı çok fecî çıkıyordu. Daha temiz bir baskı sonucu eld eetmek için aydıngere kopyalama tercih ediliyordu.

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Şu an piyasada gördüğüm son Örümcek Adam Yepyeni Bir Gün 27 TL başka varsa görmemişim .

Ben Marmara Çizgi'nin çıkarttığını kastetmemiştim.Ama Hoz'unkiler bana diğer yayın evlerine göre ucuz gelmişti.

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Hoz şimdi Judas'ı çıkardı.Eğer Amerikan'ı bırakmasaydı Daredevil'i yayınlayacaktı bu dönemlerde :(

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
556
312
Daredevil mi yayınlıyacaklardı ?? yok böyle şey ! ne güzel şeyler okuyacakmışız :(((

serifengin

Onursal Üye
23 Eki 2009
2,616
6,111
İstanbul-İzmir
Sevgili exodus ve deadfool ,
Yorumlarınıza açıklamalarınıza bayılıyorum gerçektende. Bilgi verip tartışmanızada..
Ama forumda sohbet eder gibi birbirinize kısa mesajlar atmanız sadece mesaj kirliliği yaratıyor.
Nacizane bir gözlem benimkisi. Kısa cevaplarınızı ufak mesajlaşmalarınızı özelden yollarsanız birbirinize daha iyi olur kanaatindeyim..

mcrane

Yeni Üye
19 Eyl 2011
34
31
ne dergi ne de gazete den önce 1980 civarı falan olması gerek. çünkü ben o zamanlarda ilkokula falan gidiyordum ve abilerimden örümcekadam kitabı bana kalmıştı (Türkçe'ye çevrilmiş kalın bir kitap). bir şekilde ilk olarak super kahramanlarla öyle tanıştım ve hayran olduğum super kahraman o kitaptaki örümcek adam dı. çizim siyah beyaz ve kalın bir kitaptı hatırladığım. 4-5 bölümden olusuyordu, 400 sayfamıydı neydi. iyi hatırladığım bir seyde içinde fantastik 4 den mister fantastic vardı ama, kitapta adı ne mister fantastic ne de fantastik 4 diye isim geciyordu :D spiderman in en büyük düşmanlarından dr.ahtapot vardı birde.